A kalciumbevitel véd a ráktól? Egy vizsgálat szerint igen

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

2009. február végén látott napvilágot az a publikáció, mely az amerikai Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg, és a kalciumbevitel valamint a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának rizikóját vizsgálja.

A tanulmány eredményei szerint a kalciumbevitel nők esetében segíthet megelőzni a rosszindulatú daganatos betegségek - különösen az emésztő szervrendszer rosszindulatú daganatai - kialakulásának esélyét.

A tejtermékek és a kalcium (mint táplálékkiegészítő) fogyasztásáról már régóta feltételezték, hogy szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, de csekély számú és sok esetben egymásnak ellentmondó eredmény állt eddig a rendelkezésünkre, sőt az a mechanizmus, amivel a rák ellen védenek, egyelőre tisztázatlan.

A kalciumfogyasztásról

A kalcium csupán 20-40 százaléka szívódik fel, ami nem számít túl jó értéknek. A pontos arányt több tényező befolyásolja.
Bővebben a kalciumról a WEBBetegen

Ebben a vizsgálatban a kutatók összevetették a tejtermékek és a kalcium fogyasztásának hatását a különböző rosszindulatú daganatféleségek kialakulására. A kalcium- és tejtermékfogyasztás függvényében nemcsak az összes rosszindulatú daganatos esetszámot, hanem a különböző daganattípusokat is vizsgálták anatómiai helyzetük szerint.

Táplálkozásfelmérő kérdőívet használtak a vizsgálatokhoz. Átlagosan 7 éves követési idő mellett külön vizsgálták a rosszindulatú daganatok kialakulását a két nem esetében.

A nőknél volt pozitív hatása a kalciumnak

Férfiak esetében a kalciumbevitel nem volt hatással az össz-daganatos esetszámra, de nők esetében sikerült bebizonyítani, hogy a kalciumbevitel csökkentette az össz-daganatos esemény számát a kontrollcsoporthoz képest.

A daganatos esetszám és kalciumfogyasztás nők esetében sem mutatott lineáris összefüggést, azaz napi 1300 mg kalciumfogyasztás fölött már nem mutatott további csökkenést a rosszindulatú daganatos események száma.

Az emésztőszervrendszer daganatai (különösen a vastagbél és a végbél daganatai) egyaránt férfiakban és nőkben is inverz összefüggést mutattak a kalciumbevitellel.

Nem vizsgálták a különböző daganatok szövettani típusait, csupán lokalizáció szerint voltak elkülönítve. A jelenlegi vizsgálat mellett további kiegészítő vizsgálatokra lesz szükség, ugyanis a daganatok szövettani típusát és agresszivitását is érdemes lenne vizsgálni.

Lásd még: Kalciumbevitel, kalciumpótlás

Szerző: Dr. Csuth Ágnes

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Takács Emőke
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.