Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

Rákgyógyítás
megjelent:

Sok dohányos vélekedik úgy, hogy ha akarná, bármikor abba tudná hagyni a cigarettázást. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez nem így van, a többség időről-időre visszaesik, okot ugyanis mindig lehet találni arra, hogy valakinek miért muszáj rágyújtania. Pedig van ok elég a füstölés abbahagyására.

Klasszikusan a tüdőrákot tulajdonítják a dohányzásnak, ami természetesen igaz is, a légzőrendszerüket folyamatosan károsítók között mintegy negyvenszerese a kockázata a tüdődaganatnak. (A rák a környezeti ártalmak vagy más tényezők miatt előfordul nemdohányzókban is, ám a tüdőrákosok többsége dohányos.)

A tüdőrák mellett a szervezetbe adagolt méreganyagok a fej-nyaki régió rákjait (szájüregi daganat, garatrák, gégerák) épp úgy növelik, mint a gyomorrákot vagy húgyhólyagrákot, hiszen a vérárammal a káros anyagok az egész szervezetbe eljutnak – s akkor még csak a daganatos betegségekről beszéltünk.

A leszokás nem könnyű, tapasztalhatta ezt már minden dohányos vagy cigarettázó ember hozzátartozója. Ha valaki el is szánja magát a káros szenvedéllyel való szakításra, gyakran csak ideig-óráig sikerül távol tartania magát a cigarettától. Idegeskedés, magányosság vagy társaság, bánat vagy öröm, bármi lehet indok az újrakezdésre, ami klasszikusan a "csak egyetlen szálat" kijelentéssel kezdődik.

A legtöbben újrakezdik

A legtöbb dohányos elbukik, és újra füstölni kezd. Jelentősen fokozódó agyi aktivitás volt látható a leszokóban lévőkben, amikor a kísérlet részeként dohányzókról készített fotókat mutattak nekik. A kutató szerint ez annak a jele, hogy a dohányzás abbahagyása érzékenyíti az agyat a dohányzó magatartásra.

A dorsalis striatumnak nevezett agyi terület aktivitása különösen megemelkedett: ez a terület felelős a szokások bevésődéséért, s az olyan automatikus cselekvésekért, mint a fogmosás vagy a biciklizés. Joseph McClernon szerint, ha az ex-dohányosok a dohányzó magatartással találkoznak, akkor az agy ezen részének aktivitása fokozódik, s ez automatikus válaszreakciókat indít.

A helyzet azért nem reménytelen. Magyarországon is számos lehetőség adódik az önsegítő csoportoktól a gyógyszeres támogatásig arra, hogy valakit megerősítsen elhatározásában, illetve annak véghezvitelében.

(A rakgyogyitas.hu cikke. A témáról részletesebben itt olvashat.)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.