Sok a rákos a családomban. Én is megbetegedhetek?

Dr. Nagykálnai Tamás
szerző: Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus - WEBBeteg
megjelent:

A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás a WEBBeteg Az orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

Tisztelt Doktor Úr!

A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Kérdésem, hogy mennyi az esélye annak, hogy én is megbetegszem?

Az onkológus válasza

Tisztelt Kérdező!

Mennyi az esélye? Fogalmam sincs, tudniillik nem írta meg, hogy Nagymamának, Nagypapának, Mamának milyen daganata volt. Lehet, hogy egyiknek semmi köze a másikhoz.

Például: ha Nagypapa erős dohányos volt és tüdőrákban meghalt, annak semmi köze mondjuk a Nagymama (vagy a Mama) emlőrákjához. Vagy például ha a Nagymama mondjuk melanomában, vagy leukémiában halt meg, annak semmi köze a Nagypapa prosztatarákjához, vagy vastag-végbél-rákjához, de a Mama emlőrákjához sem. Mivel a rákos betegségek igen gyakoriak, véletlen egybeesések könnyen előfordulhatnak.

Mindössze a daganatos betegségek (kiindulási szervtől és szövettani jellegtől függően) 1-2-3 százalékát képezik a valóban örökletes - gén-hibából adódó - daganatos megbetegedések, tehát nagyon ritkának mondhatók, a magyarországi évi 35.000 új daganatos beteg közül néhány százra lehet tenni a számukat.

Viszont az örökletes génhibák nagyon nagy kockázatot jelentenek, mert mondjuk BRCA1-2 mutáns gén hordozóknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb emlőrákot, vagy petefészekrákot kap az illető nőbeteg (ha hímnemű a leszármazott, akkor emlőrákot kaphat - persze petefészekrákot nem).

Azt sem tudom, hogy a kérdező kb. hány éves, mert bizony az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélyünk van valamilyen rákbetegséget kapni. Mi férfiak pl. öregkorunkra prosztatarákot kapunk, ennek nagy a valószínűsége, ha hosszan (80-85 évet) élünk - és ez teljesen független attól, hogy Mamának, Papának milyen baja volt.

Ha ért egy kicsit angolul, akkor például a "Cancer risk" (rák kockázat) szavakat beütve a Google-ba sok-sok adatot olvashat erről, persze leginkább az USA-ra vonatkozóan (pl. 2 férfiből 1-et, 3 nőből 1-et előbb utóbb valamilyen daganat érint). Persze ott sokkal hosszabb a várható életkor, tehát tovább élnek, több daganatos betegség is van.

Szóval ez egy bonyolult kérdés, tudni kellene a felmenők daganatait - leginkább szövettani eredménnyel együtt.

Forrás: WEBBeteg - Orvos válaszol
Szakértő: Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.