A magas kalciumszint prosztatarákhoz vezethet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A prosztatarák az egyik leggyakoribb halált okozó betegség a férfiak körében. Az orvosok évek óta keresik a módját annak, hogy előre meg tudják állapítani, a beteg csak egy kevéssé veszélyes tumortól szenved, vagy állapota végzetes lesz.

Egy amerikai kutatók által közzétett tanulmány szerint ma már egy egyszerű vérvizsgálat is segíthet megállapítani, hogy kik azok, akik fokozottan ki vannak téve a halálos kimenetelű prosztatarák veszélyének. A vizsgálat eredménye alapján őket a vérkalciumszintet csökkentő gyógyszerekkel kezelik, mivel azt tapasztalták, hogy a magas vérkalciumszint és a halálos prosztatarák összefüggésben áll egymással.

2814 férfi vizsgálata után arra a megállapításra jutottak, hogy a magas vérkalciumszintű férfiak esetében több mint két és félszer nagyobb az esély a fatális prosztatarák kialakulására, mely arányszámot a családban előforduló korábbi megbetegedések miatti hajlam növelheti.

A kutatás vezetője, Gary Schwartz elmondta, hogy egyelőre még tisztázatlan, hogy az aktuális vérkalciumszint vagy a vér parathyroid hormonszintje (mely feladata a kalciumszint normalizálása a szervezetben) növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Azoknál, akiket magas vérkalciumszint miatt kezelnek, általában az alacsony D-vitaminszinttel összefüggésben álló krónikus vesebetegség is megfigyelhető. Az alacsony D-vitaminszint azonban emeli a parathyroid hormon szintjét.

Egy másik kutatás szerint csak minimális az összefüggés a táplálékkal bejutó kalciummennyiség és a vér kalciumszintje között. Ez azt jelenti, hogy a prosztatarákra hajlamos férfiakon nem segít, ha kerülik a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztását.

Kalciumpótlásról és kalciumbevitelről a WEBBetegen>>

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: Wellsphere.com)

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Takács Emőke
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.