Sztereotaxiás sugársebészet: a gamma-kés módszer

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus megjelent:

A sztereotaxiás sugársebészet (SRS) a sugárkezelés egy típusa, amely során nagy erősségű energia összpontosul a test kis célterületére. Alkalmazására akkor kerül sor, hogyha műtéti megoldás nem lehetséges.

A neve ellenére a sugársebészet nem valódi sebészeti eljárás, sokkal inkább egy sugárterápiás kezelési technikáról van szó.

A sugársebészeti beavatkozásoknak többféle formája létezik; az alábbiakban a gamma-késsel végzett sztereotaxiás sugársebészeti eljárásokat ismertetjük.

Hogyan történik a kezelés?

A gamma-késsel végzett sugársebészeti eljárást az agydaganat vagy a gerinc felső részén található daganatok vagy szövetburjánzások kezelésére alkalmazzák. A gerinc alsó részén vagy a test bármely más részén előforduló daganat vagy szövetburjánzás esetén egyéb sugársebészeti eljárást alkalmaznak.

A kezelést megelőzően a beteg fejére egy fémből készült, legtöbbször alumínium „fejrögzítő keretet” helyeznek fel. Ennek az a célja, hogy a besugarazandó terület ne mozduljon el, s így a sugárnyalábot pontosan fókuszálják a célterületre. A keretet idegsebész erősíti a beteg fejbőrére és koponyájára.

  • Helyi érzéstelenítést végeznek a fejbőr 4 pontján. A beteg így fájdalmat nem érez, csak egy kis nyomásérzés jelentkezhet. Szükség esetén egyéb kiegészítő gyógyszereket alkalmaznak.
  • A keretet a koponyához rögzítik.
  • A keret a kezelés teljes ideje alatt a koponyához rögzítve marad, majd a beavatkozás után eltávolításra kerül.

A keret felhelyezését követően képalkotó vizsgálatok (CT, MRI vagy angiográfiás vizsgálat) elvégzésére kerül sor. A felvételek alapján megállapítható a daganat vagy az egyéb besugárzandó terület pontos helye, mérete, formája, melyek lehetővé teszik a pontos sugárterápiás beállítást.

Ezt követően a beteg pihenhet, mialatt az orvosokból és fizikusokból álló személyzet számítógépes program segítségével elkészíti a kezelési tervet. Ez körülbelül 45-60 percet vesz igénybe. Ezt követően a beteget a sugárterápiás helyiségben helyezik el.

A kezelés során:

  • felnőtt, jól együttműködő egyén esetén nincs szükség altatásra. Szükség esetén a beteg kiegészítő gyógyszereket kaphat. Önmagában a kezelés nem jár fájdalommal.
  • A beteget egy kezelőasztalra fektetik, amelyhez a rögzítő keretet odaerősítik.
  • A fejrögzítő kerethez a sugárterápiás készüléket beállítják, hogy a sugárnyalábok minél pontosabban a kezelést igénylő területre jussanak.
  • A kezelő személyzet a besugárzás teljes ideje alatt egy másik teremben tartózkodik. Kamerákon keresztül a beteget megfigyelik és mikrofonok segítségével beszélhetnek vele, s így a kezelt egyén bármilyen problémát jelezni tud.

Maga a kezelés fél órától legfeljebb 1-2 óráig tarthat. A sugárzás ideje függ attól, hogy csak egy vagy több területet kell ellátni. Szükség esetén, ha a daganat kiújul, akkor más központi idegrendszeri területen alkalmazható még ez a beavatkozás.

Miért alkalmazzák ezt az eljárást?

A gamma-késsel történő besugárzás során pontosan fókuszált sugárnyalábok célozzák meg és roncsolják el a rendellenes területet, minimalizálva a közeli egészséges szövetek sérülését.

A gamma-sugársebészet a következő típusú agydaganatok vagy a gerinc felső szakaszán előforduló gerincdaganatok kezelésére alkalmazható:

  • szolid daganatok agyi áttétei esetén, de a beavatkozás függ az áttétek számától, nagyságától és elhelyezkedésétől,
  • primer agy- vagy gerincvelő-daganatok esetén,
  • a fület az aggyal összekötő agyidegen kialakuló lassan növekvő daganat esetén (akusztikus neurinóma)
  • lassan növekvő egyéb koponyán belüli daganatok esetén
  • hipofízisdaganatok esetén. De a jóindulatú hipofízisadenomák sugárkezelése csak akkor indokolt, hogyha a nagyságuk miatt az agy más területét foglalják el és/vagy a hormonális egyensúly gyógyszerek adásával nem érhető el.

A gamma-késsel történő sugárterápia az agy egyéb betegségeire is alkalmazható, bár jelentősége ezekben a javaslatokban az utóbbi években csökkent:

  • az érhálózat egyes problémái (arteriovenosus malformatio, arteriovenosus fistula), bár ezt napjainkban inkább embolizálják.
  • az epilepszia bizonyos típusai,
  • arcidegzsába (trigeminus neuralgia; az arc súlyos idegfájdalma),
  • illetve nagyon ritkán az esszenciális tremor vagy Parkinson-kór következményeként jelentkező erőteljesebb remegés esetén, ha a tünetek gyógyszeres kezelésre nem javulnak.

Kockázatok

Összehasonlítva a régebben alkalmazott más típusú sugárterápiákkal a gamma-kés sugársebészete kevésbé károsítja a környező egészséges szöveteket, tekintve, hogy pontosan körülhatárolható a besugárzandó terület.

Az agy sugárkezelését követően helyi duzzanat, úgynevezett ödéma jelentkezhet. A beteg kiegészítésként gyógyszert kaphat, hogy az agyödéma kockázatát csökkentsék. Az agyduzzanat általában további kezelés nélkül elmúlik, azonban néhány ritka esetben kórházi bentfekvésre és nyitott műtétre lehet szükség.

Rendkívüli esetekben az agyödéma nagysága fokozódik, és az adott személy légzésében okozhat problémát.

A betegnek a kezelőorvossal meg kell beszélni a beavatkozás lehetséges kockázatait és a daganat növekedésének és terjedésének lehetséges rizikóit.

Azok a pontok, ahol a fejrögzítő keretet a koponyához erősítették, a kezelést követően átmenetileg pirosak és érzékenyek lehetnek.

A gamma-késsel történő kezelés során a beteg teendői

A kezelés előtti napon:

  • a beteg nem használhat semmilyen hajkrémet vagy hajlakkot,
  • éjfél után nem fogyaszthat semmilyen ételt vagy folyadékot, hacsak az orvos másképp nem javasolja.

A kezelés napján:

  • a beteg számára kényelmes öltözet viselése javasolt,
  • javasolt a rendszeresen szedett gyógyszerek bevétele a sugárkezelést végző orvossal egyeztetve
  • ne viseljen ékszereket, sminket, körömlakkot, parókát vagy hajpótlást,
  • el kell, hogy távolítsa a kontaktlencséit; nem viselhet szemüveget és műfogsort,
  • esetleg a karjába intravénás kanül kerül behelyezésre, amelyen keresztül bejuttathatók a szükséges gyógyszerek és folyadékok.

A kezelést követően:

Gyakran már a kezelés napján otthonába távozhat a beteg. A kezelés előtt már javasolt, hogy kísérőről gondoskodjanak, aki segít majd a betegnek a hazajutásában. Amennyiben nem merül fel szövődmény, a beteg már másnap visszatérhet szokásos napi rutinjához. Azokban az esetekben, ha szövődmények merülnek fel, vagy ha az orvos úgy ítéli meg, akkor a betegnek megfigyelés céljából éjszakára is a kórházban kell maradnia.

Hetekbe vagy hónapokba is beletelhet, mire a gamma-sugársebészet eredményei értékelhetők lesznek. A prognózis függ a kezelt betegségtől. Az orvos képalkotó vizsgálatok segítségével (MRI- és CT-vizsgálatok) fogja követni a folyamatokat a továbbiakban.

Ez is érdekelheti Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Ez is érdekelheti A koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

WEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Stereotactic radiosurgery - Gamma Knife (medlineplus.gov)
Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.