Betegklub vastagbéldaganattal élőknek

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak, példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. Nem mellékesen pedig hasznos információkhoz juthatnak a tagok meghívott orvosoktól, szakemberektől, illetve a betegtársaktól is. Öt szervezetet mutatunk be.

A vastagbélrák az egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot szedő rosszindulatú daganatos kór: a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek között, évente 7-8 ezer új betegről szereznek tudomást az orvosok, és ebből közel ötezer nem menthető meg.

A vastagbélrák ma már nem halálos betegség, de csak úgy lehet harcolni ellene, ha a beteg is részt vesz benne, közreműködő a kezelőorvosával, a segítő szakemberekkel.

Miért és miben segíthet egy betegklub?

Ahhoz, hogy aktívabban részt vegyen az érintett a saját gyógyulásában, át kell gondolni, mit hozott létre benne a betegség, és mit szeretne elérni. Önismeretre van szükség, tudnunk kell, hogy a múltban milyen erőforrásokra támaszkodtunk – nyilatkozta Rohánszky Magdolna onkopszichológus.

"Meg kell fogalmazni, mit szeretnénk, kihez fordulhatunk segítségért."

A segítséget pedig el kell tudni fogadni, mert van olyan pillanat, amikor kívülről jövő támogatással jutunk előre. Dinamikus együttműködéssel tehetünk a legtöbbet: problémáinkat meg lehet osztani az orvossal, a családdal és a baráti körrel, valamint igen hasznos egy tematikus betegszervezet vagy betegklub, ahol szakorvosok, szakemberek és betegtársak segítenek, bátorítanak bennünket csupán egy-egy jó szóval, valamint érthető és praktikus információkkal, előadásokkal, jogi és pszichológiai tanácsadással.

Gyógyulj Velünk Egyesület

Összefogás a Daganatos Betegekért

A Gyógyulj Velünk Egyesület a daganatos betegségekkel kapcsolatos érdekvédelmi, tájékoztató, betegsegítő feladatokat lát el 2012 óta. Tevékenysége a rendes és pártoló tagok aktív közreműködésével kiterjed a daganatos betegségekkel kapcsolatos kutatások, kezelések, egészségpolitikai döntések megismerésére, széles körben történő megismertetésére. Egészségügyi, pszichológiai és jogi tanácsadást végeznek, amelyek nemcsak a betegeknek, hanem a családtagoknak is szólnak. Gyakorlati tanácsokkal, orvos-beteg találkozókkal, ismeretterjesztő kiadványokkal igyekszünk segíteni betegtársainknak, ismerve azokat a problémákat, amikkel nap mint nap szembenéznek. Az egyesületi napokon előadásokat, beszélgetéseket szerveznek onkológusokkal, egyéb szakorvosokkal, pszichológussal, dietetikussal, gyógytornásszal, ápolóval.

Az egyesület sikeres munkájához nélkülözhetetlen a jelentős taglétszám. Rendes vagy pártoló tagként lehet őket támogatni.

Meggyógyulhatsz Egyesület

„Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk.”

A Meggyógyulhatsz Egyesület (Meggyógyulhatsz Egyesület A Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért) a vastag- és végbélrákos betegek élhetőbb életéért próbál tenni. 2006-ban alakult, főként a Szent László Kórház onkológiai részlegén kezelt vastag- és végbélrákos páciensekből, több mint 100 taggal. Dobolyi László, az egyesület elnöke maga is küzdött a betegséggel, ami sajnos legyőzte, felesége és lánya azonban tovább dolgozik a célokon.

Egyrészt aktív szerepet vállalnak az érdekérvényesítésben és ismeretterjesztésben, hogy a betegek ismerjék meg lehetőségeiket, s követeljék ki maguk számára azokat a gyógymódokat, amelyek ma rendelkezésre állnak. Másrészt saját példájuk és tapasztalataik megosztásával szeretnének közreműködni abban, hogy az egészségesek, illetve a magukat annak gondolók minél inkább figyeljenek oda azokra a figyelmeztető jelekre, amelyek előjelzői lehetnek valamely súlyos betegségnek.

Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk: sokan elkerülhetnék a megbetegedést vagy ha ez már nem lehetséges, korábban orvoshoz kerülhetnének – nyilatkozta korábban az elnök.

A vastagbélrák téma cikkei

Magyar Rákellenes Liga

„Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.” (Paracelsus)

A MRL 1990 óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatai: egészségnevelés, figyelemfelhívás a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, szűrések szervezése és népszerűsítése a lakosság körében.

A Ligának 37 alapszervezete és 4 segítő szolgálata működik országszerte, közel 3500 fős tagsággal. A központ mellett egyebek mellett Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Siófokon is segítenek, ha szükséges. Van külön férfi betegségekkel küzdők csoportja is a Ligán belül, itt előadásokat lehet meghallgatni. Érdemes hírlevelet kérni tőlük, illetve felvenni velük a kapcsolatot írásban, telefonon vagy személyesen, és a további információt velük lehet megbeszélni.

  • A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatják, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítik elő.

  • A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan.
  • Évente Betegjogi konferenciát tartottak, az idei évtől Betegakadémiaként működik tovább, mert a jogi kérdések csak egy szeletét jelentik mindannak az információnak.

Sztómával élni...

Magyar ILCO Szövetség

A szövetség a Magyarországon élő közel 15 ezer sztómás érdekében alakult több mint 30 évvel ezelőtt. Érdekvédelmi munkáját 37 helyi tagszervezetén keresztül, az egész országot átfedve végzi. Elérhetőségük: 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14, Telefonszám: (82) 427-971.

Bővebben Segítséggel könnyebb - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

Zsákos Alapítvány

A sztómaműtét előtt álló betegek lelki segítése nagyon nehéz, sok erőt igénylő feladat - olvasható a Van holnap! - Sztómaviselő és Vastagbél-daganatos Betegeket Segítő Zsákos Alapítvány honlapján, ahol érthető információval szolgálnak magáról a sztómáról, a sztómaműtétről, a műtét utáni mindennapokról.

Olvasson tovább! Fájdalomcsillapítás vastagbélrákos betegeknél

Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró

Módosítva: 2019.05.06 16:03, Megjelenés: 2019.05.06 16:03

CIKKAJÁNLÓ

 Mellkasi fájdalom

Mellkasi fájdalom

Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

Rákgyógyítás

Rákgyógyítás

Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.

Új - Távkonzultáció

Új - Távkonzultáció

Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!

Digitális Terápia: új lehetőség a daganatos...

A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM),...

Precíziós onkológia az emlőrák kezelésében...

Az elmúlt évtizedekben az onkológia területén végbemenő szemléletváltás következtében az emlődaganatok kezelésében a klasszikus terápiás módszerek...

Vizsgálatok a vastagbélrák kezelése előtt...

Amennyiben a szövettan igazolja a vastagbélrákot, további vizsgálatokra lehet szükség. A kivizsgálás azt szolgálja, hogy a kezelőorvosnak minél több...

Élet a bélrák diagnózisa után

A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben, és...

Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat...

A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának...

Gyermekvállalás vastagbélrák után

A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a...

Táplálkozás és béldaganatok - Milyen...

Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek (zsír, vörös húsok,...

A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Mennyi az esélye a vastagbélrák kialakulásának?

Mennyi az esélye a vastagbélrák kialakulásának?

Infografika és videó