Bajusznövesztő hónap: szűrővizsgálatokkal a prosztatarák ellen

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a Movember Magyarország Egyesület által szervezett ingyenes PSA-mérésekre. Most szintén ebben a hónapban lesznek programok.

Miért látni novemberben több bajuszos férfit, mint az év más hónapjában?

Egy ausztrál kezdeményezés az oka mindennek: egy teljes hónapra félreteszik a borotvájukat és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel a cselekedetükkel felhívják a figyelmet arra, hogy az erősebbik nem képviselőinek is törődniük kell az egészségükkel, valamint szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal, amely hazánkban a második leggyakoribb halálozási ok. Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy világos üzenetet küldjön: rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, amely abban segít, hogy időben felismerjék a problémát, és elindulhasson a kezelés.

Háttér A prosztatarák felismeréséről, kezeléséről és megelőzési lehetőségeiről

Magyarországon 2009-ben indították útjára a hazai mozgalmat. A három éve civil szervezetként bejegyzett Movember Magyarország Egyesület véglegesen is megalapozta a programsorozat országos ismertségét, amelynek eredményeként az ország egyik legjobb civil kommunikációs kampányának választották, nem beszélve arról, hogy ma már egyre többen tudják, milyen célt szolgál a bajuszos kampány.

PSA-szint: fontos, hogy megismerjük!

Tények a prosztatarákról

Mintegy 4000 új prosztatarákos beteget regisztrálnak évente Magyarországon, és 1500-an halnak bele a betegségbe. Az életkor előrehaladásával a betegség előfordulási aránya növekszik, a leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő a prosztatarák. Akinek előfordult a családjában a betegség, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban, különösen akkor, ha a megbetegedett családtagnál viszonylag fiatalon fedezték fel a betegséget.
A férfi nemi hormonok (androgének) közül a tesztoszteron az, amely leginkább szerepet játszik a betegség kialakulásában. Valószínűleg a zsírban gazdag, vitaminban és növényi eredetű táplálékban szegény étrend növeli a betegség kockázatát. Védő tényezőként az E- és C-vitamin, valamint a cink és a szelén szerepe fontos.

Bővebben a prosztatarákról

Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A fizikális vizsgálat mellett fontos az úgynevezett PSA-mérés, azaz egy speciális fehérje, a prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségének meghatározása: a PSA antigént a szervezetben csak a prosztata sejtjei termelik, vérben mérhető koncentrációja arányos a prosztata nagyságával.

Tavaly óta már nem csupán novemberben, hanem egész évben növeljük országos jelenlétünket, hogy ezáltal a lehető legtöbb helyszínre eljussunk információs anyagainkkal és szűrővizsgálatainkkal. Ebben a munkában a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és a Magyar Vöröskereszt nyújt szakmai segítséget – tájékoztatta portálunkat Honti Dániel, a Movember Magyarország Egyesület elnöke, főszervező.

Elindult a Prosztata Kommandó!

Az egyesület a Semmelweis Egyetem segítségével összeállított egy egészségügyi stábot, amely szakszerűen végez PSA-mérést, valamint felvilágosítást nyújt a férfiak számára magáról a betegségről, illetve az egészségmegőrzésről. Az úgynevezett Prosztata Kommandó az ország bármely pontjára kitelepül, legyen szó céges vizsgálatokról vagy egészségnapokról. 2016-ban a kommandó két nyilvános eseményen, a General Electric oroszlányi egészségnapján és a Vöröskereszt két véradásán vett részt.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájával karöltve 2016 tavaszán és novemberben két ingyenes PSA-méréssel egybekötött vizsgálati nap volt, ezekre 40 év feletti férfiak jelentkeztek.

A budapesti eseményeken túl a Movember kampány önkéntesei Egerben és Székesfehérvárott tevékenykednek, tavaly Debrecenben is voltak programok. Az országos eseményeket futóversenyek, ismeretterjesztő előadások, beszélgetések és szűrések is gazdagították.

Váljon természetessé!

2016-ban 12 helyszínen - Budapesten, Egerben, Dabason, Hatvanban, Miskolcon, Debrecenben - és összesen 17 alkalommal szerveztek ingyenes PSA-méréseket a novemberi hónap során, ezeken közel 1000 fő vett részt. A szűrés létjogosultságát jelzi, hogy a tavalyi résztvevők 22 százalékánál mértek magasabb értékeket. (A PSA emelkedett lehet a prosztata gyulladása, fertőzéses állapota, annak rákja esetén, sőt, közvetlenül ejakuláció után is.)

Honti Dániel elárulta: a szakmai partnereinkkel való együttműködésünket a következő években még intenzívebbé kívánjuk tenni annak érdekében, hogy a prosztata szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel éppen olyan természetes legyen a férfiak esetében, mint amennyire a mellrákszűrés a nőknél.

Ingyenes PSA szűréssel egybekötött véradás

A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az egészséges életmódra való nevelés és az egészségtudatos élet népszerűsítése, ezért is tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon a Movember Mozgalomhoz, 2016-ban első alkalommal. Tavaly két helyszínen sikeres PSA-meghatározással egybekötött véradást rendeztek Budapesten.

WEBBeteg
Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.