Feltalálták a mellrákot jelző melltartót

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus megjelent:

A mexikói Higia Technologies nevű vállalat - melynek feje a 18 éves Julian Rios Cantu - piacra dobta legújabb találmányát, egy melltartót, amely viselése során képes kimutatni a korai stádiumban járó emlődaganatot.

Az Eva névre keresztelt találmány egy vastag pántokkal rendelkező, leginkább sportmelltartóra emlékeztető ruhadarab, melyet egy olyan érzékelővel láttak el, ami folyamatosan ellenőrzi a női felsőtest állapotát, hőmérsékletét és azonnal jelzi a lehetséges elváltozásokat.

Mivel a szervezetben megjelenő tumorok erőteljes véráramlást – és ezzel együtt megemelkedett hőmérsékletet – okoznak, az Evát úgy alakították ki, hogy heti egyszer, körülbelül 60-90 percig elegendő viselni ahhoz, hogy kimutassa a daganat jelenlétét a szervezetben. A rendszeres ellenőrzés és egy mobil applikáció segítségével a melltartó képes bárminemű elváltozást azonnal jelezni viselőjének, rendkívüli módon felgyorsítva ezzel az orvoshoz jutást, a diagnózis felállítását és a szükséges terápia elkezdését mellrák esetén.

Habár a Higia Technologies legújabb találmányát még nem tesztelték, a forradalmi ruhadarab már most olyannyira meggyőzőnek bizonyult, hogy a cég számos támogatót talált kutatásai folytatásához. A Global Student Entrepreneur Awards elnevezésű megmérettetésen például sikerült hiánypótló találmányukkal elnyerni a 20.000 dolláros fődíjat.

Anna Perman brit rákkutató állítása szerint habár a daganat megjelenésével egy időben intenzív véráramlás indul meg a rákos sejt környezetében, amely ugyan hőmérsékletemelkedést okoz az adott területen, a testhőmérséklet hirtelen megnövekedése magában még nem bizonyíték a rák jelenlétére. "Jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy az Eva névre keresztelt melltartó megbízható indikátora lenne a melldaganatnak. Azt pedig semmiképpen sem ajánlom, hogy egy olyan technológiával készült eszközt viseljünk magunkon, melynek hatásai egyelőre tudományosan nem bizonyítottak.” – tette hozzá.

Hasonló találmány - komoly előrelépések

Egy másik vállalat, az amerikai Nevadában található Cyrcadia Health jelenleg szintén egy hasonló találmány piacra dobásán dolgozik. A cég korábban Global Student Entrepreneur Awards néven volt ismert.

A Cyrcadia néhány lépéssel a Higia Technologies előtt jár, találmányukat ugyanis – az iTibra-t – már klinikailag tesztelték, bevizsgáltatták, és a termék FDA 510(k) Class II besorolást kapott. A múlt hónapban pedig bejelentették, hogy terméküket először Ázsiában kívánják forgalomba hozni.

„A Cyrcadia legújabb terméke, mely képes a korai stádiumban lévő daganatok kimutatására, először Ázsiában kerül forgalomba, ott ugyanis a daganatos megbetegedések száma sajnálatos módon kétszer olyan gyors ütemben növekszik, mint a világ más tájain.” – ismertette Rob Royea, a vállalat ügyvezetője.

„Úgy gondoljuk, hogy legújabb technológiánkra az Ázsiában élő nőknek van a legnagyobb szükségük, mivel az ő esetükben átlagosan 20 évvel korábban jelentkeznek a daganatos megbetegedések, mint az európai vagy amerikai nőknél. Találmányunkat jelenleg nagy érdeklődés övezi különböző biztosítási társaságok részéről, és ha sikerrel járunk az egyeztetések során, a Cyrcadia legújabb terméke még ennek az évnek a végén az ázsiai boltokba kerül.”

Tovább Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

WEBBetegSzerző: WEBBeteg
T. Zs., fordító, www.mobihealthnews.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.