A májrák típusai és gyógyítása

Dr. Molnár Katalin
szerző: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - WEBBeteg
megjelent:

A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

A primer májrák elsősorban vírusos eredetű, amely gyakori a májcirrózisos betegeknél. Kialakulásában tehát az alkoholfogyasztásnak és a hepatitis vírusos fertőzésnek van alapvető szerepe.

Az első altípus, a primer májsejtes májrák ritka. A cirrózisos betegek szűrése egyre fontosabb, hiszen a korai stádiumban felfedezett betegségnek lehet csak teljes gyógyulási esélye. Leggyakoribb terápiás lehetőségek fiatalkorban a májrezekció és a májtranszplantáció. Előbbi egy műtétet jelent és csak megtartott májfunkció mellett hajtható végre.

Közepes előrehaladottság esetén rádiófrekvenciás ablatio, transarteriális kemoembolizáció, percutan etanol injekció javasolt. Előrehaladottabb stádiumban szisztémás kezelés szükséges, melyet a betegek tabletta formájában jól tolerálnak és a teljes túlélési esély is meghosszabbodik.

A májtranszplantáció akkor javasolható, ha a betegnek egy daganatos góca van vagy legfeljebb 3 góca, melynek átmérője kisebb mint 3 cm. A májrák gócainak kezelése végezhető hővel – rádiófrekvenciás ablatio, ultrahang, mikrohullám –, kémiai úton – etanolos injekcióval –, stereotaxiás sugárkezeléssel vagy akár radionuclid beültetéssel is.

A transarterialis kemoembolizáció a daganatot tápláló erekbe beadott kemoterápia révén gyógyít.

A kemoterápia és a szisztémás biológiai terápiás készítmény palliatív kezelésnek minősül, mely széles körben elérhetővé vált, mindennapi használata jól tolerálható. A palliatív kezelés célja elsődlegesen nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása. A különböző célzott terápiák fejlesztése még folyamatban van.

A rossz májfunkcióval rendelkező betegek esetében sajnos csak tüneti ellátás jön szóba. A betegség megelőzése érdekében a hepatitis B elleni korai vakcináció némi védettséget biztosít.

A második altípus az úgynevezett szekunder vagy áttétes májrák gyakoribb, hiszen csaknem minden daganatos betegség májáttétet is adhat. Májáttét jelentkezésekor a prognózis komoly, a kezelés az alapbetegség szövettani típusa szerint célzott kemoterápiás, immunterápiás és tüneti kezelés.

Tovább Májrák - Gyakoribb, mint gondolná!

Dr. Molnár Katalin, onkoradiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.