A lipóma (zsírdaganat) - Csomó a testen

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A lipóma (zsírdaganat) egy zsírszövetből álló jóindulatú tumorféleség. Ha észrevesz egy csomót a teste bármelyik felületén, forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kiderüljön, valóban a jóindulatú lipómáról van-e szó vagy más daganatféleség okozza a csomót.

A lipóma a leggyakoribb kötőszöveti daganat az emberben, amely általában a bőr alatti zsírszövetben alakul ki. Ismertetője, hogy jól elkülönül a környező szövetektől és lassan növekedik.

Hol fordulhat elő lipóma?

Többnyire a karokon, a lábakon és a törzsön jelentkezik lipóma, de előfordulhat a nyakon, a fejen és az arcon is. Ritkábban megjelenhet az izmok vagy a belső szervek zsírszövetében is.

A kisebb lipómák bőr alatti zsírpárnaként kerülnek felfedezésre, a nagyobbak jól érzékelhetően kidudorodnak a bőr alól. Ha sok kötőszövetet tartalmaz a csomó, keményebb lesz a tapintata. A lipómák általában csak kozmetikai problémát jelentenek.

Esztétikai probléma vagy okozhat tüneteket is?

Tüneteket csak akkor okoznak, ha nagyra nőnek. Ilyenkor a nagyra nőtt lipóma az alatta lévő idegeket nyomhatja. Emiatt zsibbadás, fájdalom léphet fel az érintett területen, másrészt pedig az inak nyomása miatt az adott ínhoz/inakhoz tartozó izomcsoport működése szenvedhet zavart. Ez részleges, az adott izomcsoportot érintő mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

Lipóma

Meddig nőhetnek a lipómák?

A lipómák mérete általában néhány milliméter, ám ritkán ökölméretűvé növekedhetnek. Jellemző rájuk a lassú növekedés, végső méretüket évtizedek alatt érhetik el. Általában a 20-25. életkor között jelennek meg az első csomók. A férfiak és nők közötti eloszlás egyenlő. Ha nagyszámú lipóma jelenik meg a testfelszínen, akkor lipomatózisról beszélünk.

Mitől alakulhatnak ki?

A lipómák kialakulásának és növekedésének okai ma még nem egyértelműen ismertek. Kialakulásukban szerepe lehet öröklődő genetikai tényezőknek. Egyes vélemények szerint a lipómák valamilyen anyagcserezavar következményei lehetnek. Mások szerint a máj és az epe nem megfelelő működésének következtében alakulhatnak ki.

Veszélyes lehet-e? A liposzarkóma

A lipóma jóindulatú daganat, ritkán azonban rosszindulatú tumorrá alakulhat át. Ez az úgynevezett liposzarkóma.

A rosszindulatú daganattá való átalakulásnak egyértelmű jelei vannak. A néhány milliméteres daganat hirtelen növekedésnek indul és rövid idő belül nagyméretűvé (akár ökölnyi) változik. Az addig fájdalmatlan tumor nyomásra érzékennyé, fájdalmassá változik. A rosszindulatú tumorok növekedésére jellemző, hogy környezetüket beszűrik, azzal összekapaszkodnak. A lipóma liposzarkómává alakulása során is megfigyelhetjük ezt a jelenséget. Az addig szabadon mozgatható daganat összekapaszkodik környezetével, így többé nem lesz szabadon mozgatható a bőrfelszín alatt. A liposzarkóma általában az 50. életév után jelentkezik.

Ezt olvasta már? A bőrdaganatokról

Hogyan kezelhető?

Amennyiben a lipóma semmilyen mechanikus panaszt nem okoz (nyomás inakra vagy idegekre), a kezelés egyedül kozmetikai okokból lehet szükséges, és csak sebészi úton lehetséges.

Az orvostudomány mai állása szerint nem ismerünk olyan eljárást, vagy gyógyszereket, melyek a lipómák kialakulására vagy növekedésére hatással lennének. Mindenesetre megfigyelések szerint a lipóma eltávolítása után a kávé, a cigaretta, az alkohol, a stressz és a túl zsíros ételek kerülésével megelőzhetjük az újabb zsírdaganatok kialakulását.

Hogyan zajlik a műtét?

A lipóma eltávolító műtétet helyi érzéstelenítésben végzik. A kivágott tumort szövettani vizsgálatra küldik, hogy a rosszindulatú daganat lehetőségét kizárják. A műtét általában jól látható heget hagy maga után. A heg − elhelyezkedésétől függően − akár feltűnőbb is lehet, mint maga a lipóma volt.

Egyéb lehetőségek

Újabban lehetséges a lipóma eltávolítása leszívással is. A leszívás során azonban daganatos zsírsejtek maradhatnak vissza. A megmaradt daganatsejtek újra szaporodhatnak, melynek következtében újból lipóma alakulhat ki a korábban érintett területen.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.