Az emlőrák és a prosztatarák közötti kapcsolat

Független Hírügynökség
megjelent:

Gyakoribb a prosztatarák azokban a családokban, amelyekben több női rokonnál is előfordult emlőrák - állapították meg ausztrál tudósok. Azt találták, hogy a mellrák egyik okozója, a BRCA2 jelű gén mutációja megnégyszerezi a prosztatarák előfordulását is.

A kutatásról hétfőn jelent meg beszámoló az amerikai Clinical Cancer Research című tudományos folyóiratban.

Az orvosok 10 éven át kísértek figyelemmel olyan családokat, amelyekben többször is előfordult emlő- vagy petefészekrák. Észrevették, hogy ugyanezekben a családokban a férfiaknál a prosztatarák is gyakoribb. Ezekben a családokban örökölten jelen volt a BRCA2 jelű gén mutált változata.

Kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél a BRCA2 jelű gén mutált változata van jelen, négyszer nagyobb a prosztatarák kockázata, mint általában a lakosságban. Sőt, amikor a prosztatarákot ez a génmódosulás idézi elő, akkor a betegség sokkal agresszívabb a szokásosnál.

A kutatók megállapítása szerint fokozott mértékben leselkedik a prosztatarák azokra a férfiakra, akiknek több női rokonuknál is előfordult emlő-, illetve petefészekrák. Az ausztrál orvosok ezért azt tanácsolják azoknak a férfiaknak, akik tudnak a családjukban előfordult emlőrákos esetekről vagy a BRCA2 jelű gén mutációjáról, forduljanak genetikus szakorvoshoz.

A prosztatarák a fejlett országokban az egyik leggyakoribb rák a férfiaknál.

(FH)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.