Mentsük meg a férfiakat!

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A fiatal és munkaképes korú (15-64 éves) európai férfiak – a nőkhöz képest – kétszer nagyobb gyakorisággal vesztik életüket idő előtt, s ezért jelentős mértékben a daganatos betegségek felelősek.

A „sérülékenyebb” nemnél leggyakrabban diagnosztizált tumorféleség a tüdő-, illetve a prosztatarák. Ez utóbbi időben történő felismeréséhez kíván a Magyar Rákellenes Liga „Mentsük meg a férfiakat!” mottóval segítséget nyújtani idén is, a Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából. A korai diagnózis esélyével a mielőbbi kezelés megkezdésére, a tudatosan induló gyógyításra, gyógyulásra akarják megteremteni a feltételeket.

Az időben felismert tumor eredményesen kezelhető!

A 65 év alatti férfiak életvesztésének harmadát rák okozza. A halálozásukra vonatkozó felmérésekben az Európai Unió 27 tagállamában jelentős (kétszeres) eltérés mutatkozik. Kelet-Európában legrosszabbak az adatok, e téren hazánk is „vezető” helyen áll. Ami az idősebbeket illeti, náluk gyakran diagnosztizálnak prosztatarákot – az érintett mintegy 3 millió. Viszont, ha a rejtett, nehezen tapintható helyen fejlődő tumort időben felismerik, eredményesen lehet kezelni – ezért hívja fel a Rákliga, az idei jeles Héten is, az ötven felettiek figyelmét arra, hogy menjenek rendszeresen prosztata vizsgálatra.

Tüdőrák

Nem hangsúlyozható eléggé a dohányzás szerepe a tüdőrák kialakulásában. A dohányzás 70-szeresére emeli a tüdőrák kockázatát, a tüdőrákos betegek 95 százaléka erős dohányos! Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

A júniusi Apák Napja alkalmából pedig a férfi-hozzátartozójukért felelősséget érző lányokat, feleségeket, anyákat kérik, hogy ösztönözzék a családjukban élő férfiakat a legalább évi egyszeri orvosi ellenőrzésre. Az ügy fontosságára tekintettel honlapján „orvos válaszol” rovatot indít a prosztata egészségével kapcsolatosan a Liga, azon férfiak tájékoztatására, akik a háziorvossal, urológussal való személyes konzultáció előtt hiteles szakembertől szeretnének információt gyűjteni a prosztata lehetséges problémáiról.

A korai felismerésben nem csak az orvosi vizsgálatnak jut nagy szerep, mondja egy érintett. Szacsvay László, aki 6 évvel ezelőtt észlelte a prosztatarákra utaló jeleket, saját példáját állítja férfitársai elé: tudatosan kell élni, figyelve a szervezet jelzéseire, és ha gyanú merül fel, nem szabad elbátortalanodni, késlekedni, orvoshoz kell fordulni – javasolja. A színművész az eredményes kezelést követően töretlenül tudta folytatni pályáját, ma pedig a Rákellenes Liga felvilágosító munkáját segíti.

Ajánlások

A férfiak egészségi állapotának javítására mind a civil szervezetek, mind a társadalom számára ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság – az Európai Fórum a Férfiak Egészségéért (European Men’s Health Forum) tagjai közé tartozó Liga pedig a hazai viszonyokra adaptálta a Jelentés ajánlásait.

Ennek szellemében a férfiak egészségtudatos magatartásának fejlesztése során kiemelt figyelmet fordít a munkahelyekkel, sportklubokkal való együttműködésre, a digitális média alkalmazására, a női hozzátartozók mozgósítására – foglalta össze tevékenységük lényegét dr. Simon a Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.