Több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Június 15-től két napig Mátraháza ad otthont az immár hagyományos Post ASCO szimpóziumnak, amelyet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szervez. A rendezvényen az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján elhangzottakat tekintik át a hazai orvosok - tudtuk meg prof. dr. Bodoky Györgytől, az MKOT tiszteletbeli elnökétől.

A Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa a WEBBetegnek elmondta, hogy az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves kongresszusa, amelyet idén június elején tartanak Chicagóban, meghatározó eseménye a világban dolgozó onkológus szakmának. Az előadásokat, beszámolókat szervek szerint csoportosítják, így a résztvevők hallhatnak valamennyi szerv daganatának új diagnosztikai és kezelési lehetőségeiről, a kiegészítő terápiákról és a pszicho-onkológiáról is.

Az amerikai konferencián bemutatott új gyógyszeres terápiák az európai törzskönyvezés és a társadalombiztosítási támogatásba való befogadás után válnak alkalmazhatóvá Magyarországon, a nemzetközi kutatásokban való részvételeknek köszönhetően azonban számos készítménnyel már mindezek előtt tapasztalatot szerezhetnek a hazai szakemberek is. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy akár több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik az onkológiai betegellátásban.

A következő konzultációkra, foglalkozásokra jelentkezhetnek az érintettek
Feltáró beszélgetés, egyéni rehabilitációs program kidolgozása, konzultáció klinikai onkológussal, klinikai pszichológussal, lelkésszel, spirituális tanácsadás, egyéni pszichoterápia, táplálkozási és életmód tanácsadás, kommunikációs tréning, relaxáció, autogén tréning, jóga, gyógytorna, szociális tanácsadás (segélyek, jogok, lehetőségek, ügyintézés). Tűzmadár Alapítvány

A mátraházi konferencia elsődleges célja az Amerikában hallott, a klinikai ellátásban legfontosabb újdonságok részletes bemutatása a magyar onkológusoknak, azzal a céllal, hogy naprakész ismereteiket alkalmazni tudják a mindennapi betegellátásban, amint arra lehetőségük lesz - tette hozzá a főorvos, aki a Tűzmadár-programról is beszélt a WEBBetegnek.

A Szent László Kórház területén működő, 15 éve létrehozott Tűzmadárház a rákban megbetegedettek és hozzátartozóik számára nyújt segítséget. Bodoky György hangsúlyozta: a daganatos betegek számára megváltozik a világ, csökken munkaképességük, fizikai és lelki erőnlétük, romlik életminőségük. A gyógykezelés mellett nagyon fontos a lelki támogatás. A terápia évekig is eltarthat, ezért az érzelmi és fizikai terhekkel való megbirkózás emberfeletti erőfeszítéseket kíván az egész családtól.

A Tűzmadárház testi és lelki rehabilitációt, pszicho-szociális támogatást nyújt, segíti a normál életbe való visszailleszkedést. A betegséggel küzdők és hozzátartozóik számára egyéni és csoportos fejlesztő és tanácsadó programokat biztosít, egyebek mellett dietetikusok, gyógytornászok, pszichológusok és a szociális területen dolgozó szakemberek segítenek a rászorulóknak. Emellett a Tűzmadárház otthont ad számos, a daganatos betegekkel foglalkozó szervezeteknek, működteti a ;gosító oldalt és évente négyszer 15 ezres példányszámban megjelenteti a Rákgyógyítás című magazint, amelyhez az érintett betegek térítésmentesen juthatnak hozzá. Mindezen tevékenységek célja, hogy az információáramlás gyorsabb és zökkenőmentes legyen. A Tűzmadárházat, amely több mint ezer embernek segít évente, a Tűzmadár Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának alapítványa működteti.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.