Vastagbélrák-szűrés: 50 éves kortól ajánlott

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az American College of Physicians (ACP), azaz az Amerikai Belgyógyászok Szakmai Szövetsége a vastagbélrák-szűrést 50 éves kortól ajánlja. A normál rizikójú páciensek maguk dönthetik el, hogy a székletvizsgálatot, a szigmoidoszkópiát vagy a kolonoszkópiát választják-e.

Az utóbbi időben több amerikai szakszövetség is meghatározta a vastagbélrák-szűrés irányelveit. Az ACP sajnálatosnak tartja, hogy ezek valójában nem mozdítják elő, hogy a felnőtteknek több mint hatvan százaléka részt vegyen egyik vagy másik szűrővizsgálaton.

Az USA második legnagyobb orvosi szervezetének tagja, Amir Quaseem és csapata nem kétli, hogy a vastagbélrák kialakulása a gyanús adenómák időben történő eltávolításával sok esetben elkerülhető lenne. Ezzel más szakmai szervezetek is egyetértenek.

Hogyan előzzük meg a vastagbél- és végbélrákot?

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás szerepét ebben nem lehet eléggé hangsúlyozni. A megelőzésben kulcsszerepe van a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek.

Kinek milyen szűrővizsgálatok ajánlottak?

Quaseem szerint mindenkinek személyre szabott szűrővizsgálatokon kellene részt vennie, annak megfelelően, hogy mekkora rá nézve a betegség kialakulásának kockázata.

Azoknak, akiknél nem nagy a kockázat, 50 éves kortól ajánlott a szűrés. Erre megfelelő módszer a székletvizsgálat, a flexibilis szigmoidoszkópia és az optikai kolonoszkópia, azaz a vastagbéltükrözés. Nincs előírva, melyiket kell választani, de a vastagbélrák-szűrés legelterjedtebb módszere a kolonoszkópia. A vizsgálat nagyon ritkán vérzéssel, perforációval és egyéb mellékhatásokkal járhat.

Azoknak, akiknél magasabb a kockázat (akinél, vagy akiknek a családjában már előfordult daganat, vagy gyulladásos bélbetegség) már 40 éves kortól ajánlott a rendszeres szűrés, illetve tíz évvel azelőtt az életkor elérése előtt, amikor a családban a legfiatalabb életkorban kialakult a vastagbélrák valamely családtagnál.

A rizikócsoportba tartozó személyeknek az ACP az optikai kolonoszkópiát ajánlja a szűrés módszereként. A szűrővizsgálatokat 75 éves korig rendszeresen meg kell ismételni, a kolonoszkópiát 10 évente, a flexibilis szigmoidoszkópiával történő vizsgálatot ötévente, a székletvizsgálatot pedig évente.

Mikor végeznek béltükrözést?

A vastagbéltükrözés indikációi a következők: hasi fájdalom, véres széklet, tartós szorulás, hasmenés, székelési habitus megváltozása, gyulladásos bélbetegség gyanúja illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként. Panaszok esetén a vizsgálatot támogatja az egészségbiztosító, más esetben magánellátás keretében vehető igénybe. A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polip-eltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel szövettani vizsgálatra).

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: aerzteblatt.de, Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.