A fültőmirigy rosszindulatú daganata

Rákgyógyítás
frissítve:

A nyálmirigyrákok 80 százaléka a fültőmirigyben fejlődik ki. A fültőmirigy daganatai mind a mirigyek, mind azok kivezető járatainak hámsejtjeiből kiindulhatnak. Az elváltozás tartalmazhat porc-, illetve csontszerű elemeket is.

A téma cikkei
4/1 A szájüregi daganatok tünetei, vizsgálata
4/2 A szájüregi daganatok kezelése
4/3 A szájüregből kiinduló daganatok
4/4 A fültőmirigy rosszindulatú daganata

Az elváltozás közvetlen kiváltó okát nem ismerjük, ám a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a szájápolás elhanyagolása, a rossz fogazat szerepelnek a hajlamosító tényezők között.

A fültőmirigy rosszindulatú daganata (carcinoma parotidis) lassan növekvő tumor, amelynek jellegzetes tünete a már korán jelentkező fájdalom és arcidegbénulás. A daganat a felette lévő bőr egyenetlenségét okozhatja.

Gyanús jelek észlelése esetén nem érdemes hónapokat várni az orvoshoz fordulással: a panaszok hátterében nem biztos, hogy rákos elváltozás áll, ám jobb ezt az eshetőséget kizárni, illetve amennyiben bebizonyosodik a tumorgyanú, a kezelést mihamarabb elkezdeni. A diagnózis korai felállításához minden lehetőség adott: a tünetek hamar jelentkeznek, a klinikai vizsgálat egyszerű, a daganat lassan nő.

Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat után szialográfiát (a nyálmirigyek kivezető csöveinek kontrasztanyagos röntgenvizsgálata), szövettani és radiológiai vizsgálatot végez az esetleges áttétek felderítésére.

A fültőmirigy rosszindulatú daganatát műtéttel, illetve sugárterápiával kezelik, az arcidegek érintettsége folytán az arc deformálódása nagy lelki megterhelést okoz, ezért is nagyon fontos a rehabilitációs lehetőségek feltérképezése.

A kórjóslat a daganat szövettani típusától és a kezelés időben való elkezdésétől függ. A sikeres kezeléshez elengedhetetlen a korai diagnózis és a beteg mielőbbi gyógykezelése.

(A teljes cikket a rakgyogyitas.hu oldalán olvashatja.)

(rakgyogyitas.hu)

4/3 A szájüregből kiinduló daganatok | 4/4 | Következő oldal

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.