Az agydaganat tünetei és típusai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel sok esetben sokáig semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján az agydaganat nehezen diagnosztizálható, gyanú esetén keressen fel szakorvost!

Az agyi tumorokhoz számos jó- és rosszindulatú agydaganat tartozik. Kétharmaduk szerencsére jóindulatú, a rosszindulatú agydaganat sokkal ritkábban fordul elő. Néhány jellegzetesen gyermekkorban alakul ki, és vannak, melyek felnőttkorban jelentkeznek.

Az agydaganat leggyakoribb tünetei

Tipikus tünetek, melyek agydaganatra utalhatnak:

  • Újonnan fellépő fejfájás, különösen éjjelente és a kora reggeli órákban, ami idővel hevesebbé válik, fekve fokozódik, nappal azonban spontán javul.

  • Émelygés és hányás, ami nincs kapcsolatban gyomor- vagy bélbetegséggel, és főleg a kora reggeli órákban jelentkezik, éhgyomorra.

  • Látászavarok

  • Görcsrohamok, mint például az epilepsziás roham, egy végtag vagy valamelyik testfél önkéntelen rángatózása.

  • Neurológiai tünetek, mint például bénulás, beszéd- és koordinációs zavarok, vagy újonnan jelentkező hasonló panaszok.

  • Az értelmi-, felfogó- és emlékezőképesség romlása.

  • A személyiség megváltozása, vagy már meglévő személyiségjegyek kiéleződése vagy elhalványulása, hormonális zavarok.

Ha felsorolt tüneteket tapasztalja, forduljon neurológus szakorvoshoz! A cikkben említett tünetek általánosak, ezek alapján ne állítson fel öndiagnózist! Nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. Vannak olyan esetek is, melyeknél egyáltalán nem jelentkezik fejfájás. Panaszaival keressen fel szakorvost!

Az agydaganatok típusai

A jóindulatú agyi tumorok közé sorolják a hipofízis adenomát, a rosszindulatúakhoz a glioblasztomát. Az agydaganatokat aszerint csoportosítják, hogy milyen szövetben alakultak ki. Leggyakrabban különböző gliasejtekből indulnak ki, amelyek az agy támasztósejtjei. Ezt a tumortípust gliomának nevezzük, ide tartozik az astrocytoma, az oligodenroglioma, a glioblastoma és a kevert glioma. Ependimomának nevezik az agykamrák belső hártyájából eredő tumorokat. Továbbá vannak tumorok, melyek az agyhártyából indulnak ki, ezek a meningeomák.

Ritkábban fordulnak elő az agyalapi mirigy daganatai (hipofízis tumor) vagy idegrostokból kiinduló daganatok (neurinoma). A központi idegrendszer primer limfómája a nyiroksejtekben alakul ki, melyeknek fontos szerepe van az immunvédelemben. Nyiroksejtekből áll többek között a lép, a nyirokcsomók, és megtalálhatóak a vérben is. A leggyakoribb gyermekkori agydaganat a kisagyban lévő medulloblastoma.

Tovább Az agydaganatok további típusai és jellemzőik

A felsorolt primer agydaganatoktól, melyek az agyban keletkeznek, el kell különíteni az agyi metasztázist, mely más szervek daganatainak áttéte.

Az agydaganatok okairól és kockázati tényezőiről még keveset tudunk. A terápia a daganat típusától és a tumor helyétől, elhelyezkedésétől függ.

A szövetminta vizsgálata

Az agydaganat diagnózisát a daganatból vett szövettani minta mikroszkópos vizsgálatával lehet legbiztosabban felállítani. Szövettani mintát gyakran a daganat eltávolítását célzó műtét során nyernek, míg máskor egy külön beavatkozás során távolítják el a szövettani mintát.

Lapozzon

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
apotheken-umschau.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.