Korán felismerhetőek genetikai vizsgálattal a bélrák jelei

Medipress
megjelent:

Kutatók felfedezték a DNS-teszthez szükséges molekuláris alapokat, melynek segítségével a bélrák jelei korán felismerhetőek.

Két meghatározott génnek az azonosítása révén megkülönböztethetőek a rákos növekmények a polipoktól- utóbbiak olyan jóindulatú szöveti kitüremkedések a bélen, melyek rosszindultúvá fajulhatnak. Nem minden polip rákosodik el, de minden bélrák polipból alakul ki.

A Cambridge tanulmányban, melynek részleteiről a BMJ Gut folyóiratban olvashatunk, 261 jóindulatú polipos illetve bélrákos beteg mintáit elemezték. A DNS metilációját vizsgálták, mely a sejtfejlődés egyik kulcslépése. A Cambridge-i Egyetem és a Cancer UK szervezet kutatóintézetének munkatársai szerint a DNS metiláció elengedhetetlen az élethez.

Táplálkozás és béldaganatok
Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Táplálkozási szokásaink, hogyan befolyásolják a bél daganatainak rizikóját?
Milyen ételeket együnk?

Első lépésként azonosítottuk a bélrákot jelző molekulákat. Ez a későbbielken olyan egyszerű DNS teszt kifejlesztését eredményezheti, melyet a megbetegedés korai stádiumában el lehet majd végezni - nyilatkozta Dr Ashraf Ibrahim kutató.

Egészséges sejtek esetén egy metinilcsoportnak nevezett gyök kötődik a DNS-hez, ami megakadályozza bizonyos gének aktiválódását, így a génszakaszról nem tudnak fehérjék termelődni. Ez a folyamat károsodhat a rákosan elfajult sejtekben. A DNS metiláció a védő hatású gének blokkolása révén hozzájárulhat a rák kialakulásához és terjedéséhez. Ezen molekuláris változások tanulmányozása egyszerűsítheti majd a diagnosztikát.

Azok a jelzőfolyamatok károsodhatnak a rákossá vált sejtekben, melyek szabályozzák, hogy a génekről termelődjenek-e fehérjék vagy sem. Több helyet is azonosítottunk, ahol ezek a jelzések sérülnek és bizonyítottuk ezek összefüggését a bélrák kialakulásával. A bélrákok többsége polypusokból alakul át, kutatásunk fő célja, hogy megértsük ennek molekuláris hátterét - mondták el a kutatók.

Dr Lesley Walker szerint, aki a Cancer Research UK szervezet vezetője, a kutatás segíthet olyan korai stádiumban felismerni a bélrákos eseteket, amikor azok még könnyen gyógyíthatóak.

Régóta folynak a kutatások, hogy a szűrőmódszereinket fejlesszük, és kezeléseinket javítani tudjuk, azonban még sokat kell tenni. Az ilyen jellegű kutatások igen fontosak, hogy a legjobb módszert megtaláljuk, mely segít a betegség követésében, kezelésében, aminek révén a betegeket túlélése meghosszabodik - közölte Dr Lesley Walker.

A kérdés jelentőségét emeli, hogy Angliában évente több, mint 38 ezer új megbetegedést ismernek fel.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.