Az ösztrogén elősegítheti a szájrák kialakulását?

Medipress
megjelent:

Egy amerikai kutatócsoport szerint az ösztrogén nevű hormon elősegítheti a feji és nyaki daganatok kialakulását fiatal nőkben, magyarázatot adván arra, hogy miért nő e betegség előfordulása ebben a csoportban.

A Cancer Prevention Research című tudományos folyóiratban megjelent cikkük szerint az ösztrogén egy enzim aktivitásának fokozása révén segíti a rákot megelőző állapotban lévő sejtek mozgását és osztódását.

A feji és nyaki daganatok, beleértve a száj-, nyelv- és torokrákot, évente mintegy 9000 embert is érintenek az Egyesült Királyságban. Az elmúlt 10 évben növekvő arányban diagnosztizáltak feji és nyaki daganatokat fiatal nőknél, de a legtöbb megbetegedést még mindig az 50 és 74 év közötti férfiak körében találjuk.

A kutatók labortesztjei alapján az ösztrogén fokozza a CYP1B1 nevű enzim aktivitását, bár az aktivitás-növekedés csak olyan sejtekben figyelhető meg, melyek a daganatos elfajulás előtti állapotban vannak. Ez az aktivitásnövekedés normál sejtekben és rákos sejtekben nem figyelhető meg. Ha az enzim aktivitását gátoljuk, a rákot megelőző állapotban lévő sejtek kevésbé képesek mozogni és osztódni. Dr. Margie Clapper, a kutatás vezetője szerint: ”A CYP1B1 enzim kiváló célpontja lehet a terápiának, mivel ezt megtámadva megakadályozhatnánk a daganatok kifejlődését.”

„A kutatás során laboratóriumi körülmények között, mesterségesen létrehozott ráksejteket használtak, és habár az eredmények ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, milyen szerepet játszik az ösztrogén a feji és nyaki daganatok kialakulásában.” – nyilatkozta Dr. Kat Arney, a Cancer Research UK rákkutatással foglalkozó brit szervezet szóvivője.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.