A diabétesz konkrét jelei

Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

A cukorbetegség olyan, magas vércukorszintekkel jellemezhető anyagcserezavar, amelynek hátterében vagy az inzulintermelés hiánya, vagy az inzulin hatásának elégtelensége áll (az említett két tényező együtt is előfordulhat).

Cukorbetegség - Milyen típusai vannak?

A cukorbetegség nem egységes, két fő (1-es és 2-es) típusa mellett külön csoportba sorolják a terhesség alatt felismert cukorbetegséget, illetve vannak ritkábban előforduló, speciális diabétesztípusok. 1-es típusú cukorbetegségben a rosszul működő immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő szigetsejtjeit. Előbb-utóbb teljes inzulinhiány alakul ki, így a szőlőcukor nem tud bejutni a sejtekbe, a vércukorszint egyre emelkedik, a sejtek viszont „éheznek”. A szervezet ilyen körülmények között a raktárakhoz nyúl, a zsírokból és a fehérjékből nyer energiát. Ez a magyarázata annak, hogy a kezeletlen cukorbetegek viszonylag jó étvágyuk ellenére fogynak.

Olvasson tovább! Bővebben az 1-es típusú cukorbetegségről a WEBBetegen

Szénhidrátok és a glikémiás index
A felszívódó szénhidrátok általában egy óra múlva vannak csúcsértéken. A különböző glikémiás indexű szénhidrátok különböző vércukor csúcsértéket érnek el.

Szénhidrátok és a glikémiás index

A 2-es típusú cukorbetegek hasnyálmirigye képes ugyan inzulint termelni, de az inzulin hatása nem kielégítő. A szervezet fokozott inzulintermeléssel próbál úrrá lenni az így kialakult helyzeten, ami hosszabb-rövidebb ideig sikerül is, de előbb-utóbb az inzulintermelő sejtek kimerülnek, és tényleges inzulinhiány lép fel. A 2-es típusú cukorbetegséget régebben időskori diabétesznek nevezték, mivel általában idősebb korban (40-45 év felett) diagnosztizálják. Merev korhatár azonban itt sem húzható, ugyanis a diabétesznek ez a formája akár gyermekkorban is megjelenhet.

Olvasson tovább! Bővebben a 2-es típusú cukorbetegségről a WEBBetegen

Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek?

Káros a sok édesség?
"Ha sok édességet eszem, akkor utána 1-2 óra múlva rosszul leszek, szédülök, felmegy a pulzusom és mintha meg lennék zavarodva. Kicsit émelygek, hányingert is érzek. Kissé túlsúlyos is vagyok. Nem leszek, esetleg nem vagyok cukorbeteg?"

Az orvos válasza

Az 1-es típusú cukorbetegséget nemritkán súlyos, akár életveszélyes anyagcserezavar (ketoacidózis) kialakulása révén ismerik fel. A 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig tünetmentes lehet, majd néhány olyan tünet jelentkezik, amelynek a betegek nem tulajdonítanak jelentőséget, emiatt orvoshoz sem fordulnak. Ezek a tünetek a következők:

 • bőséges vizeletürítés,
 • szájszáradás,
 • fokozott folyadékigény,
 • jó étvágy melletti fogyás,
 • bőrviszketés,
 • visszatérő fertőzések,
 • nehezebben gyógyuló sebek,
 • végtagzsibbadás,
 • látásromlás,
 • fáradtságérzés,
 • férfiak esetében merevedési zavar.

Olyan is előfordul, hogy ez a lappangó, alattomos betegség már a szövődmények kialakulásával hívja fel magára a figyelmet. Az a tapasztalat, hogy a 2-es típusú diabétesz legalább 5 éve áll fenn, mire a diagnózis megszületik.

A cukorbetegség tünetei hosszú távon

A betegség előrehaladásával egyre gyakoribbak a fokozott érelmeszesedés következtében kialakuló tünetek. Az érelmeszesedés cukorbetegségben általános, azaz az egész szervezetben érintheti az ereket. Az általános érelmeszesedés leggyakrabban szívinfarktus, agyi infarktus, végtagi érellátási zavar formájában jelentkezhet. Az érelmeszesedés következménye a veseműködés és a látás romlása is. A látásromlás gyakran hirtelen alakul ki, a látás teljes elvesztéséhez is vezethet.

Cukorbetegekben a szívizominfarktus gyakran tünetszegényen zajlik (úgynevezett néma infarktus). Ez azt jelenti, hogy a cukorbeteg nem érez az infarktusra jellemző mellkasi fájdalmat, ami abból adódik, hogy az érzőidegek működése csökkent. Ilyenkor csak a következményes csökkent szívműködés hívhatja fel a figyelmet lezajlott infarktus lehetőségére vagy egy rutin EKG vizsgálaton veszik észre a korábbi infarktusra utaló jellegzetes elváltozásokat.

A végtagi érelmeszesedés a vérellátás zavarához, előbb-utóbb elhalásokhoz vezet. Az elhalás a lábujjakon kezdődik és kezeletlen esetben, felfelé haladva, további elhalásokhoz vezethet. Amennyiben időben nem kap megfelelő kezelést a beteg, végtagi amputáció is szükségessé válhat.

Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Legutóbb frissült: 2018.12.29 12:03
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Rövidlátás
Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?
 A migrén okai
Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.
A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.
A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, legyen az egy szemészeti, egy vese-, egy...
A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere...
Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről évre nagyjából ugyanolyan számban fordul elő, addig a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma...
Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki? És...
A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) következtében létrejövő, több szervrendszert érintő károsodások évek, akár évtizedeken keresztül fennálló...
Diabétesz rizikó teszt

Diabétesz rizikó teszt