Cukorbetegek húsfogyasztása - Mire kell odafigyelni?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
frissítve:

Húsból miért nem ehet annyit a cukorbeteg, amennyit akar, ha egyszer a napi szénhidrátszámítás szerint nem kell figyelembe venni a szénhidráttartalmát?

Kétségtelen, hogy a húsfélék szénhidráttartalma – a cukorbetegek étrendjének tervezésekor – figyelmen kívül hagyható, a zsír- és fehérjetartalmuk azonban nem mellékes. Ennek elsősorban túlsúlyosaknál van jelentősége (a fehérjetartalom a csökkent veseműködésű betegeknek is fontos, hiszen ott a napi fehérjebevitel korlátozása is szükséges).

A húsfélék igen eltérő zsír- (és ebből eredően energia-) tartalmának szemléltetésére, hadd említsünk néhány példát. 10 dkg csirkemell 110, liba- vagy kacsamell 350-380, sovány marhahús 120, sertéshús fajtájától függően 160-320 kcal-t tartalmaz. Tonhal esetében ugyanez a mennyiség csak 90, ponty esetében 100 kcal-t jelent.

Olívaolaj - Mit kell róla tudni?
Mit jelent az "extra szűz" kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Bővebben az olívaolajról

Ugyanilyen különbség fedezhető fel a húskészítmények, a felvágottak vonatkozásában is. A sovány (prágai) gépsonka 10 dekányi mennyisége 160, a párizsi 210-230, a kenőmájas 310, a téliszalámi 520, angolszalonna 490, a füstölt szalonna 700 kcal-t tartalmaz. (A párizsi, a kenőmájas, a szalámi esetében a hagyományos termékek átlagos energiatartalmát tüntettük fel, a baromfihús alapú termékek energiatartalma valamivel alacsonyabb.)

A sertéshúson belül meg kell emlékeznünk az újabban a hazai piacon is megjelent mangalicatermékekről, amelyek alacsonyabb zsírtartalmuk folytán kisebb energiaértékűek. A húsfélék nagyobb arányú fogyasztása a zsírbevitel megoszlása szempontjából sem kedvező.

Omega-3-zsírsavak optimális aránya

Jól ismert, hogy a legújabb táplálkozás-élettani irányelvek az étrend 25–30 százalékos zsírtartalmát tartják kívánatosnak, s ezen belül a telített (saturated fatty acid, SFA), egyszeresen telítetlen (monounsaturated fatty acid, MUFA) és többszörösen telítetlen (polyunsaturated fatty acid, PUFA) zsírsavak 1/3:1/3:1/3 arányát javasolják.

A sertés- és marhahús döntően telített zsírsavakat tartalmaz, de a telítetlen – úgynevezett omega-3- és omega-6-zsírsavak optimális aránya a csirkehús fogyasztásával sem biztosítható.

A halak gyakoribb étrendbe illesztése lenne kívánatos, ennek hazai hagyományai azonban hiányoznak. A kérdést tovább bonyolítja, hogy a nálunk honos édesvízi, illetve a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma is eltérő, táplálkozás-élettani adatok szerint e tekintetben az utóbbiak a kedvezőbbek.

Már utaltunk rá, hogy a beszűkült veseműködés – a vese kiválasztóképességének csökkenése, amelyet az ún. klírensz (clearence) érték, valamint az ennek jellemzésére használt mutató, a mért vagy számított glomeruláris filtrációs ráta (GFR) csökkenése jelez – a fehérjebevitel korlátozását teszi szükségessé.

Míg a szövődménymentes esetekben az étrend ideális fehérjetartalma 0,9 gramm/testsúlykilogramm, a veseműködés károsodásakor ennél kisebb, az állapot súlyosságától függően csupán 0,8–0,6 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel engedélyezhető. Az ennél nagyobb fehérjetartalom ugyanis a veseműködés károsodása folytán a fehérje-bomlástermékek, a vér maradék nitrogén-tartalmának emelkedését eredményezi.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: CukorbetegségA kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.