Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az összefüggés különösen erős nők esetében.

„A diabétesz és a pitvarfibrilláció összefüggéséről már korábban is beszámoltak, de tudomásom szerint ez az első vizsgálat, mely kimutatta, hogy a diabétesz a pitvarfibrilláció független kockázati tényezője” – nyilatkozta a cikk első szerzője.

Nemenként eltérő eredmények

„Eredményeink diabéteszes férfiak esetében a pitvarfibrilláció emelkedett, közel szignifikáns kockázatát mutatták. Nők esetében pedig egy statisztikailag erősen szignifikáns összefüggést találtunk, és a diabétesz erősebb kockázati tényezőnek bizonyulta pitvarfibrilláció szempontjából, mint az elhízás vagy a magas vérnyomás.

A diabétesz és a pitvarfibrilláció erősebb összefüggése nőkben, mint férfiakban új megfigyelés, és egyelőre még kissé rejtélyes” – mondta Dr. Nichols. Amint arra rámutatott, a pitvarfibrilláció általában gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, de ebben a vizsgálatban azt találták, hogy a pitvarfibrilláció előfordulása ugyanolyan volt diabéteszes nőkben, mint nem diabéteszes férfiakban. „Másképpen fogalmazva, úgy tűnik, a diabétesz csökkenti a női nemből adódó védő hatást.”

Nincs magyarázat az összefüggésre

„A pitvarfibrillációt gyakran nem diagnosztizálják. Eredményeink arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy diabéteszes betegek esetében még alaposabban keressék az esetleges pitvarfibrillációt. Férfiak esetében hajlamosabbak vagyunk jobban feltételezni pitvarfibrilláció jelenlétét, mint nőknél, azonban eredményeink azt mutatják, hogy ha egy nőnek cukorbetegsége van, pontosan ugyanakkora eséllyel lehet pitvarfibrillációja, mint egy férfinak” – tette hozzá Dr. Nichols.

Azt is megjegyezte, hogy a vizsgálat megfigyelés jellegéből adódóan nem tudtak megfelelően választ adni arra a kérdésre, milyen mechanizmus állhat a diabétesz és a pitvarfibrilláció összefüggésének hátterében.

„Ezzel kapcsolatban bármit is mondani pusztán spekuláció. Mindazonáltal felvetettük annak lehetőségét, hogy miként a cukorbetegség összefüggést mutat a perifériás idegkárosodással, hasonló mechanizmus révén ritmuszavar is kialakulhat.” – mondta. A szerzők feltételezése szerint az, hogy a cukorbeteg nők körében gyakrabban fordul elő pitvarfibrilláció, mint a férfiaknál, összefüggésben lehet a szív elektrofiziológiai tulajdonságainak nemek közötti különbségeivel.

Végül azt a következtetést vonják le, hogy eredményeik valószínűleg közegészségügyi jelentőséggel is bírnak, de hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra lesz szükség a diabétesz és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolat mechanizmusának felderítéséhez.

Tovább Diabétesz és szívbetegség

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.