A testmozgás véd a cukorbetegségtől

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Dr. Nicolas Musi, a Texasi Orvostudományi Egyetem diabetológusa úgy véli, a testmozgás segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

Ennek az alapja az, hogy a fizikai tevékenység hatására fokozódik a mitokondriumok aktivitása. A mitokondrium veszi fel a különböző tápanyagokat, és alakítja át energiává azokat. A kor előrehaladtával a mitokondriumok száma és aktivitása csökken.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a testmozgás az idősebb páciensek esetében fokozza a mitokondriumok működését – különösen 65 év felett.

Jóllehet, az eredmény rendszeres testmozgást igényel, azonban már egy kis fizikai aktivitás is többet tesz attól, mintha nem mozognánk semmit.

Akár kis mennyiségű testmozgás is előnyös lehet. Fontos azonban egy helyes edzésprogram összeállítása, különösen az idősebb betegek esetében, vagy akiket szívbetegség veszélyeztet.

Testmozgás - Hogyan végezze?

Azok az idősebb személyek, akik eddig nem végeztek rendszeres testmozgást, egy tréner segítségével kezdjék el az edzést, aki személyre szabottan állítja össze a gyakorlatokat!

A korosabb személyeknél jellemző mitokondrium szám csökkenés elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, testmozgással azonban ez megelőzhető.

A testmozgás azért nagyon fontos, mert segítségével az izmok sokkal hatékonyabban tudják elégetni a cukrot és a zsírokat.

A kutatók egyelőre még nem tudják hogyan, azonban egy feltevés szerint a fizikai tevékenység aktiválja az úgynevezett AMP kináz enzimet, mely enzim szabályozza az energia szintet és a sejtekben fenntartja a normál energia szintet.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.