Diabétesz - A vacsora utáni séta sokat segít

MTI
megjelent:

Az esti étkezés után egészséges járni egy kicsit, kiváltképp azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek - állapította meg egy új amerikai tanulmány, amelynek eredményeit a Journal of the American Medical Directors Association közölte.

Evés után megemelkedik a vércukorérték, elsősorban a cukorbetegeké. Ezt már korábban is vizsgálták, különösen azért, mert ez erősen függ attól, hogy a megevett szénhidrátok mennyire gyorsan szívódnak fel, szaknyelven szólva: milyen magas a glikémiás indexük.

A kutatók főleg reggelizés után figyelték a változást, mert a reggeli szokásos ételei, a fehér kenyér vagy a gabonapehely glikémiás indexe nagy, és az étkezés befejezése után a vércukor hirtelen magasra ugrik.

Mit kell tudni a glikémiás indexről?

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
Mit kell tudni a glikémiás indexről?>>

Azt találták, hogy a reggelizés után végzett mozgás, például kerékpározás kedvezően csökkentette a vércukor emelkedésének mértékét.

Érdekes módon a délebéd előtt vagy után végzett sportolás semmiféle ilyen előnnyel nem járt. Amerikai kutatók úgy gondolták, hogy fontos lenne ezt az esti étkezéssel kapcsolatban is tanulmányozni.

Sheri R. Colberg és munkatársai 12, cukorbetegség miatt kezelt embert vizsgáltak, akik önként vállalták, hogy az esti étkezés előtt egyik visszerükbe beépítsenek egy olyan tűt, amely lehetővé teszi a vércukor rendszeres mérését.

Esti ajánlat - vacsora után 20 perc gyaloglás

Nők és férfiak azonos létszámban voltak a csoportban. Az önkéntesek véletlenszerű sorrendben egy este járószalagon, mérsékelt sebességgel gyalogoltak 20 percet, majd megették vacsorájukat.

Egy másik este csak vacsoráztak, de sem evés előtt, sem utána nem gyalogoltak. A harmadik nap estéjén elfogyasztottak egy ugyanolyan estebédet, mint a többi alkalommal, majd negyedóra múlva elindultak a járószalagon.

A vizsgálat nagy meglepetéssel nem szolgált: a részt vevő cukorbetegek vércukorértéke evés után megnőtt, de azon az estén, amikor az önkéntesek utána jártak egyet, a kedvezőtlen változás szinte alig érvényesült.

Az étkezés előtti gyaloglás viszont nem járt értékelhető előnnyel.

A kutatócsoport azt ajánlja a felnőttkori, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, hogy az esti főétkezést követően keljenek föl az asztaltól, és ha megoldható, sétáljanak egy félórát. Ez egyébként valószínűleg azoknak is hasznára lesz, akiknek nincs cukorbetegségük.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.