"Cukorbetegség és terhesség: megtarthatom?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Hét hetes terhes vagyok. Három éve kezelnek pajzsmirigytúltengéssel és cukorbetegséggel. A cukor értékeim most jók. A hormon szintem normál szinten van már több mint fél éve. Megtartható-e a terhesség?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Hét hetes terhes vagyok. Három éve kezelnek pajzsmirigytúltengéssel és cukorbetegséggel. A cukor értékeim most jók. A hormon szintem normál szinten van, már több mint fél éve. Azt szeretném kérdezni, hogy megtartható-e a terhesség? Mik a kockázatok a gyógyszerek miatt? A cukorbajomra inzulint használok. Az endokrinologusom azt mondta, nincs kockázat a gyógyszerek miatt. A diabetológusom pedig abortuszt javasolt. Önnek mi a javaslata?

Tisztelt Kérdező!

A cukorbeteg, fogamzóképes hölgyek esetében a terhességnek tervezettnek kellene lennie. A gyermekvállalás előtt, már legalább fél évvel intenziv odafigyelés és erőfeszítés szükséges a vércukorértékek rendezésére.

Csak rendezett anayagcsere (HbA1c 6.4 % körül) esetén kap start jelet a cukorbeteg, ekkor javasolt elkezdeni gyereknemzést. Erre azért van szükség, mert rossz szénhidrát anyagcsere esetén nő a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélye.

Csak rendezett anyagcsere esetén van esély ennek kivédésére. A teherbe esést követően ugyanolyan szigorúan a jó vércukorértékekre, a normoglycaemiára kell törekedni.

Ehhez gyakori kontrollvizsgálat szükséges, mert a terhességgel együttjáró hormonális változásokkal folyamatosan nő az inzulinigény. Az Ön esetében nem tudok tanácsot adni. Nem ismerem a fogamzás előtti-körüli és koraterhességi vércukorértékeit ill. HbA1C-értékét.

Az optimálisnál rosszabb értékek esetén nagyobb a fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye, ezért javasolják ilyen esetben a terhesség megszakítását.

Ön dönthet ettől függetlenül a baba megtartása mellett, azonban a kockázatot, felelősséget Önnek kell vállalni.

Ekkor is feltétlenül fontos a tökéletes vércukorértékek elérése és megtartása a terhesség folyamán végig.

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea belgyógyász, diabetológus)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.