Mit tehet a cukorbeteg vércukorszintje karbantartásáért?

szerző: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus - WEBBeteg
frissítve:

A cukorbetegség kezelése számos szempontból jelentősen eltér más betegségek kezelésétől. A leglényegesebb eltérés, hogy a cukorbeteg eredményes kezeléséhez nem elegendő pusztán az orvos által tanácsolt kezelési mód elfogadása és követése.

A cukorbetegség esetében a vércukorszint célértékek elérése és folyamatos megtartása csak az érintett cukorbeteg tevékeny közreműködésével valósulhat meg. A közreműködés azt jelenti, hogy a beteg folyamatosan ellenőrzi vércukorértékeit, képes a szükség szerinti változtatásokra, tisztában van ennek fontosságával.

A cukorbetegség felismerésekor ideális esetben az érintett személy részletes felvilágosítást kap a betegségről, a szükséges étrendi és életmódbeli változtatásokról, valamint az adott kezelési mód tulajdonságairól. Ez azt jelenti, hogy részletesen megismertetik az ételek szénhidráttartalmával, megbeszélik vele, hogy az ő adottságaihoz napi mennyi szénhidrát fogyasztása ajánlott, milyen elosztásban, illetve ismertetik a kezelésére használt inzulinok, tabletták tulajdonságait és a lehetséges módosítási lehetőségeket.

Ez sok új információ elsajátítását jelenti, amelyet meg kell tanulnia, majd folyamatosan ismételnie szükséges a betegnek. Ezen ismeretek birtokában az érintett személy tudja csak megvalósítani, hogy addigi életviteli és étrendi szokásai tartósan és eredményesen megváltozzanak.

Egyéni felelősség
Az orvos és a munkatársai csak időnként ellenőrízhetik és láthatják el további tanácsokkal a betegeket. A mindennapokban a döntéseket a betegnek kell meghoznia, illetve vállalnia kell a döntések következményeit. Azaz a páciensnek magának kell megtapasztalnia az esetleges életviteli és étrendi kihágások közvetlen anyagcserét rontó hatását, és képesnek kell lennie ezek módosítására, kiegyensúlyozására.

A vércukorszint önellenőrzése

Az inzulinnal kezelt betegek esetében a jó anyagcserehelyzet elérésének nélkülözhetetlen eszköze a vércukorszint-önellenőrzés. Segít a hypoglikémiás epizód felismerésében, a hyperglikémiás anyagcsere-kisiklás időben történő azonosításában, a terápia aktuális élethelyzethez való igazításában.

Az inzulinnal nem kezelt 2-es típusú cukorbetegek esetében nem feltétlenül szükséges a rendszeres vércukor-ellenőrzés, azonban megfigyelték, hogy az önellenőrzés révén jobban figyelnek az orvosi tanácsok betartására, az életmód-terápia fontosságára, a gyógyszeres kezelés pontos kivitelezésére, azaz motiváltabbak az eredményes kezelésre.

Milyen gyakran szükséges a vércukorszint mérése?

1-es típusú cukorbetegeknél intenzív inzulinterápia esetén ajánlott vércukorszint-ellenőrzés:

  • Naponta 4-7 alkalommal történjen legalább vércukorellenőrzés. Lehetőleg minden inzulinadás előtt, valamint legalább egyszer étkezés után is, lefekvéskor és éjszakai hypoglycaemia gyanúja esetén éjjel 2-3 óra között is.
  • Az étkezések utáni mérés az étkezést követően 60-90 perccel (szoros anyagcserekontroll esetén) vagy étkezést követően 120 perccel (kevésbé szoros anyagcserekontroll) történjék.
  • A vércukorszint értékek kívánatos tartományai:
    - éhomra/étkezések előtt 4.0-7.0 mmol/l,
    - étkezést követően 60-90 perccel 6.5-9.0 mmol/l,
    - étkezést követően 120 perccel 6.0-8.0 mmol/,
    - lefekvéskor 6.0-8.0 mmol/l,
    - bármely egyéb időpontban >4.0 mmol/l.
Fontos tudni!
Gyermekvállalás előtt, terhesség esetén, gyermekkorban, inzulinpumpa kezelésben, illetve gyulladásos betegségek esetében gyakoribb, akár napi 8-14 vércukormérés elvégzése is szükséges lehet!

2-es típusú cukorbetegség esetén:

  • Kizárólag "életmódkezelést" folytató cukorbetegek esetében legalább kéthetente egyszer 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi+főétkezések utáni mérés) ajánlott.
  • Tablettával kezelt cukorbetegek számára legalább heti egyszer 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi és főétkezések utáni) végzése ajánlott.
  • Tablettás kezelés mellett napi egyszeri inzulint kapó betegek számára legalább napi egy mérés ajánlott, mégpedig lépcsőzetesen, azaz az egymást követő napokon egymás utáni más-más időpontban. Az egyik nap reggeli előtt, másik nap reggeli után, harmadik nap ebéd előtt és így tovább. Ezen kívül hetente egyszer 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi és főétkezések után) végzése ajánlott.
  • Napi kétszeri inzulint kapó betegek számára legalább napi két vércukorszint mérés (étkezésekre felfűzve lépcsőzetesen) szükséges, ami mindennap különböző étkezésekben vércukorpár mérését jelenti. Hetente egyszer 4 pontos vércukorprofil végzése is ajánlatos (éhomra és főétkezések után).
  • Napi háromszor inzulint kapó betegek esetében legalább napi 3 mérés, plusz hetente egyszer 4 pontos vércukorprofil ajánlott.
  • Intenzív inzulinkezelést folytató 2-es típusú cukorbetegek ajánlatos vércukorellenőrzési gyakorisága megegyezik az 1-es típusú cukorbetegeknél leírtakkal.
  • Az étkezés utáni mérés az étkezés után 90-120 perccel történjen.
  • A mérési céltartomány:
    - éhomra/étkezések előtt 4.0-7.0 mmol/l,
    - étkezést követően 90 perccel <7.5 mmol/l,
    - lefekvéskor az inzulint kapó cukorbetegek esetében 6.0-8.0 mmol/l.

Hol szerezhető be vércukormérő készülék?

Az egészségbiztosítási pénztár szabályozása alapján napi négyszeri inzulinkezelés esetén havonta 3 doboz, napi háromszori inzulinkezelés mellett havonta 2 doboz, napi kétszeri inzulinkezelés esetén 3 hónapra 2 doboz tesztcsík írható fel.

A csak "életmódkezelést" folytató és tablettát szedő 2-es típusú cukorbetegek esetében vércukormérő tesztcsík felírására nincs lehetőség, azt csak teljes áron tudják a betegek beszerezni.

A vércukor-önellenőrzés nagyon fontos tényező a cukorbetegség karbantartásában, azonban csak akkor érhető el siker, azaz tartósan rendezett anyagcsere, ha a beteg képes az aktuális eredmények értékelésére, a szükséges változtatások (étrend, életmód, inzulindózis-változtatás stb.) megtételére.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lackó Andrea, belgyógyász, diabetológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.