A cukorbetegek követése - Négy fontos laboratóriumi paraméter

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda - WEBBeteg
frissítve:

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár az 1-es típusú, akár a 2-es típusú cukorbetegséget, akkor az alkalmazott terápia mellett a betegnek fontos odafigyelni az életmódjára, étkezéseire, a vércukorszintje ellenőrzésére, illetve a késői szövődmények megelőzése végett a rendszeres kontrollvizsgálatokra. Ezek közül cikkünkben 4 laborparaméterrel foglalkozunk.

Törekedni kell arra, hogy az éhgyomri és az étkezés után mért vércukorérték normál tartományban legyen vagy legalább közelítsen a normál tartományhoz.

Otthon a betegek könnyen ellenőrizhetik tesztcsíkok segítségével az aktuális vércukorértékeiket, hosszú távon azonban ez nem elég. A napi vércukormérés mellett kiemelkedő szerepe van a késői szövődmények megelőzésében a HbA1c, a fruktózamin, a vizelet (cukor, fehérje) ellenőrzésének.

Mi a HbA1c, miért kell ellenőrizni?

A HbA1c, más néven glikozilált hemoglobin, a vörösvérsejtekben található hemoglobin cukortelítettségére utal.

Ez egy stabil glükóz-fehérje forma, így ez egy standard paraméternek számít. A HbA1c úgy működik, mint egy „memóriagép”, amely az elmúlt 2 hónap kóros vércukor-ingadozásairól ad felvilágosítást. A glikolizált hemoglobin mennyisége összefüggésben van az átlagos vércukorszinttel.

Ezzel a vizsgáló módszerrel a cukoranyagcserét ellenőrizhetjük, vagyis hogy helyesen volt-e beállítva a beteg vércukorszintje.

A vizsgálat vérmintából történik. A betegség észlelésekor is érdemes elvégeztetni, majd azt követően évente kb. 2-5 alkalommal. A HbA1c értékét százalékban adjuk meg. A laboratóriumi módszerektől függően, de leggyakrabb a HbA1c<6,5% alatt az anyagcserét jónak, HbA1c>7% fölött pedig rosszul beállítottnak tartjuk.

A vércukor és HbA1c jól tükrözi a betegek diétás fegyelmét is. Ha normál vércukorérték mellett a HbA1c is megfelelő, akkor kimondható, hogy az elmúlt 8 hétben jó volt a cukorháztartás beállítása.

Ha azonban normális vércukor mellett a HbA1c magas, akkor csak a kontroll vizsgálat előtt szorosan betartott diéta hatását látjuk, de egyébként instabil anyagcserére utal. Megfelelő HbA1c mellett magas vércukorérték átmeneti emelkedésre utal, de általában megfelelő anyagcserére is egyben.

A magas vércukor és a magas HbA1c érték azonban egyértelműen a rossz anyagcserét tükrözi.

Lehet hamisan alacsony vagy magas az értéke az adott általános állapottól, társbetegségektől függően. Így például, ha a vörösvérsejtek életideje lerövidül (vérzés, vérszegénység), akkor alacsonyabb értéket kapunk.

De veseelégtelenség, terhesség során épp magasabb értéket kapunk a valóshoz képest.

Kutatások alapján megfigyelték, hogy ha a HbA1c értéke 1%-ot növekszik, akkor jelentősen megnövekszik a szívroham kialakulásának rizikója.

Bővebben A HbA1c-kontroll jelentősége a diabéteszes betegek ellátásában

Újdonság lehet a nyálteszt

A 2-es típusú cukorbetegség követésére amerikai kutatók új módszert dolgoztak ki, melynek segítségével akár nyálból is ki lehet mutatni az aktuális vércukorértéket, így elkerülhető a kellemetlen szurkálás. Könnyen nyomon követhetővé válik a cukoranyagcsere és idővel akár a vérvizsgálatot is teljesen kiszoríthatja.
A Paturi V. Rao, a hyderabadi Orvostudományi Egyetem Nizam Intézete, Endokrinológiai és Anyagcsere Részlegének tudósai olyan fehérjéket kerestek a nyálban, amelyek gyakrabban fordulnak elő cukorbetegekben, mint az egészségesek körében, így körülbelül 65 ilyen fehérjét találtak.
Ezeknek a fehérjéknek a többsége az egészségesek nyálában is fellelhető, a cukorbetegeknél kétszer gyakrabban fordulnak elő. Az azonban még nem derült ki teljesen az eddigi kutatási eredményekből, hogy a felfedezett fehérjéknek pontosan milyen jelentősége van a cukorbetegségben, így még további vizsgálatok folynak ennek felderítésére.
Az Amerikában már néhol használt új nyáltesztnek, így biztosan állítható, hogy még egyelőre klinikai jelentősége nincs.

Mi a fruktózamin, mire való?

A fruktózamin a cukor és szérum fehérje között kialakult reakció terméke, a vérben mért értéke a cukoranyagcsere körülbelül elmúlt 2 hetéről ad felvilágosítást.

Nem rutin vizsgálómódszer, de hasznos lehet az anyagcsere-felborulás idejének pontosabb meghatározására a HbA1c mellett, illetve érdemes használni még a cukorbetegség-kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

A megfelelően beállított cukorbetegeknél a fruktózamin értéke <300 mikromol/liter.

Miért kell ellenőrizni a vizeletet?

Cukor

A vizelet cukortartalmát egyszerű tesztcsíkokkal is megmérhetjük, azonban pontosabb felvilágosítást kapunk, ha 24 órás gyűjtött vizelet laboratóriumi cukorértékének vizsgálatát használjuk az anyagcsere megfelelő beállításának megítélésére.

Normál esetben a vizeletben nincs cukor. A vizeletben cukor csak akkor jelenik meg, ha a vércukor koncentrációja a veseküszöböt túllépi, amely minden embernél más lehet. A veseküszöb azonban megemelkedhet cukorbetegség szövődményeként kialakult veseelégtelenségben, vagy épp csökkenhet a vese más okból történő károsodása esetén. A 15 mg/dl-nél magasabb érték rossz anyagcserére utal.

Fehérje

A vizelet cukorértéke mellett kiemelendő a vizeletben megjelenő fehérje (mikroalbumin) meghatározása, mely a cukorbetegség egyik szövődményére, a vesekárosodásra hívja fel a figyelmet. Napjainkban laboratóriumi körülmények között lehetőség nyílik a vizeletben található kis mennyiségű fehérje meghatározására is, melyen keresztül még korai stádiumban lehet felismerni a veseelégtelenséget.

Egészséges emberek vizeletében is található mikroalbumin, de ha az értéke magasabb, mint 20 milligramm/nap, akkor az már valamilyen károsodásra utalhat.

A vizsgálatot érdemes évente legalább kétszer elvégeztetni, hogy még időben fény derüljön a vese esetleges károsodására.

Dr. Lajtos MelindaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.