Hányás, hasmenés cukorbetegeknél - Miért különösen veszélyes?

Dr. Tänczer Tímea
szerző: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus - WEBBeteg
frissítve:

Hogyan befolyásolja a hányás és hasmenés a vércukorszintet és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, inzulin hatását? Mit tehet a beteg annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a következményeket? Mikor kell orvoshoz fordulnia?

Az olyan hétköznapi betegségek, mint a hányás vagy a hasmenés, cukorbetegség esetén jóval nagyobb odafigyelést igényelnek.

Hasmenés

Hasmenés esetén cukorbetegnél nemcsak a bőséges folyadék- és elektrolitbevitel fontos, hanem a vércukor megfelelő szinten tartása is.

  • Több napig tartó hasmenés esetén az elektrolitok pótlására a gyógyszertárakban rehidrálópor, illetve oldat vásárolható, mely a folyadék mellett számos elveszített ásványi anyagot is pótol.
  • A gyakoribb vércukormérések alapján az előírt diéta mellett a gyógyszeres kezelés vagy az inzulinadagok módosítására lehet szükség.
  • A metformin hatóanyagú készítmények szedésének átmenti felfüggesztése kifejezett tünetek, társuló láz esetén célszerű.
  • Fertőző hasmenéses kórképek, lázas állapot esetén az inzulinnal kezeltek körében általában az inzulinigény növekedése jellemző, míg bizonyos esetekben, ha a táplálékbevitel is akadályozott, a gyógyszerek adagjának csökkentésére van szükség.

Hányás

Hányással társuló kórállapotokban a legnagyobb probléma a szájon át történő szénhidrátbevitel akadályozottsága.

  • Fontos a megfelelő folyadékpótlás a kiszáradás elkerülésére ebben az esetben is.
  • Amennyiben a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori vércukor-ellenőrzés mellett az inzulin dózisa csökkentendő, egészen addig, amíg a szénhidrátbevitel már biztonságos, vagyis amíg megmarad a betegben az étel.
  • Ha a hányás az aktuális inzulin beadása után jelentkezik, nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása (kólával, szőlőcukorral, mézzel stb.).
  • Visszatérő panaszok esetén is törekedjük, akár kortyonként is, a szénhidráttartalmú folyadék elfogyasztására.
  • Az inzulinhiányos cukorbetegeknél, ha alacsony vércukorszinthez társuló súlyos tünetek (súlyos hipoglikémia) lép fel, sor kerülhet glukagon injekció adására is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Elhúzódó panaszok, súlyosbodó állapot, alacsony vérnyomás, kiszáradásra utaló tünetek esetén kérjük orvos segítségét. Ebben az esetben parenterális folyadékpótlás, azaz infúzió adására is sor kerülhet.

Egyes típusú cukorbetegeknél az ismételt hányás magas vércukorértékek mellett az anyagcsere felborulását, ketontestek felszaporodásával járó krízisállapotot is jelezhet. Gyakori vércukor-önellenőrzés mellett az értékek szemmel tarthatóak, tartósan emelkedett vércukorértékek, vagy visszatérő kórosan alacsony vércukrok, hipoglikémia esetén érdemes orvossal konzultálni, hogy az esetleges nagyobb problémákat elkerülhessük.

Dr. Tänczer Tímea, diabetológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.