Kontroll terheléses vizsgálatok inzulinrezisztencia esetén

szerző: Dr. Benkő Éva
frissítve:

Az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei felhívják a figyelmet a kivizsgálás szükségességére. A diagnózis megszületése után sok páciensben felmerül a kérdés: Milyen gyakran kell majd vizsgálatra menni?

Az inzulinrezisztencia téma fontos cikkei
1. Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése
2. Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén
3. Az inzulinrezisztencia diéta
4. Hogyan segíthet a mozgásterápia az inzulinrezisztencián?
5. Kontroll terheléses vizsgálatok IR esetén

Inzulinrezisztencia esetén az első 3-6 hónapban a páciensnek lehetősége van csak életmódváltással megpróbálni helyreállítani a felborult szénhidrát-anyagcsere egyensúlyát, esetleg mindezt valamilyen inzulinreceptor-érzékenyítő étrend-kiegészítővel megtámogatva. Amennyiben a 3-6 hónap utáni kontroll „vércukorvizsgálat inzulinszintekkel” vizsgálat és ezzel egy időben a panaszok, tünetek nem mutattak kellő javulást, akkor általában metformintartalmú inzulinreceptor-érzékenyítő receptköteles gyógyszert ír fel az endokrinológus.

Kivételt képez ez alól, ha a diagnózis megállapításakor nagyon rosszak a laborleletek, súlyosak a panaszok, tünetek, illetve ha a páciens kisbabát szeretne, vagy spontán vetélései voltak, akkor eleve az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése javasolt.

A későbbiek során az állapot javulásától/romlásától függően 1/2-1-2 évente érdemes ellenőrizni a szénhidrátanyagcsere állapotát.

Hány pontos „vércukorterhelés inzulinszintekkel” vizsgálat a megfelelő?

A normál vagy túlsúlyos pácienseknek elegendő a hárompontos vizsgálat, a sovány vagy izmos testalkatúaknak javasolt ötpontos vizsgálatot kérni, mert rájuk jellemző lehet a 30 perces vércukorérték kiugrása, illetve a 60 és 90 percnél a nagyfokú vércukorleesés.

Mikor ne menjen vizsgálatra?

Kialvatlan időszak, extrém stressz, heveny betegség, lázas állapot mind lerontják az inzulinreceptorok érzékenységét, sokkal rosszabb leletértékeket adva, így ezekben az időszakokban felesleges kontroll vizsgálatra menni.

Szükséges-e a vércukor otthoni mérése?

Cukorbetegségben igen, inzulinrezisztenciában nem. Ha valaki mégis szeretné otthon ellenőrizni a vércukrát, jó tudni, hogy az étkezés után 60-120 perccel végzett mérés nem helyettesíti és nem összehasonlítható a vércukorterhelés eredményével.

Vércukorterhelésnél 75 g cukros vizet kell meginni, ami gyors felszívódású szénhidrát és mint a vizsgálat nevében is benne van, megterheli a hasnyálmirigyet. Ezzel szemben egy inzulinrezisztens reggeli 30g, csak lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazhat, ami nem megterheli, hanem kíméli a hasnyálmirigyet.

Bővebben Vércukor-önellenőrzés - A gondozás segítője

Szükséges-e rendszeres HgA1c-vizsgálatot végeztetni?

A cukorbetegség követésére alkalmas HgA1c-vizsgálat az utolsó 3 hónap átlagos vércukorszintjét tükrözi. Mivel inzulinrezisztenciában a vércukor hol túl magas, hol túl alacsony, az átlagos vércukorszint, tehát a HgA1c-érték általában normális, ezért nem is kell vizsgálni. Kezeletlen, elhanyagolt inzulinrezisztenciában a HgA1c fokozatos emelkedése jelezheti a cukorbetegség kialakulását.

Szerző: Dr. Benkő ÉvaDr. Benkő Éva
Honlap: drbenkoeva.hu

Cikkajánló

Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
Inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Mindez nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.