Cukorbetegeknek: mit takar az egyénre szabott étrend?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A többszöri kis étkezések beiktatása mérsékli az étkezést követő vércukorszint-emelkedést - mondta Varga Dóra, a Cukorbetegközpont dietetikusa a táplálkozásterápiáról és annak újdonságairól tartott előadásában.

Minden cukorbeteg étrend alapja, hogy a bevitt szénhidrát miként szívódik fel a szervezetben, gyors vagy lassú vércukorszint-emelkedést okoz-e. A lassú glikémiás indexű szénhidrátokat nem szabad kihagyni egyetlen étrendből sem, de abban már lehet különbség, hogy ki milyen ételt részesít előnyben. Éppen ezért lényeges az egyénre szabott étrend megvalósítása – hangsúlyozza Varga Dóra.

A glikémiás index (GI) azt mutatja, hogy a szénhidráttartalmú ételek milyen mértékben bomlanak le glükózzá.)

Befolyásolják az étrendet az alábbi egyéni preferenciák:

  • Ki milyen szokásokat hozott otthonról?
  • Mikor eszik?
  • Fizikai munkát végez-e?
  • Munkahelyen/iskolában étkezik-e?
  • Főznek-e otthon?
  • Rendszeresen mozog-e, sportol-e (mit és mikor)?
  • Étkezik-e sportolás előtt vagy után?

Befolyásolja az étkezések számát, mennyiségét és minőségét a kitűzött cél is: testsúlycsökkentés vagy -növelés, illetve milyen vércukorértékeket kell elérni. Kutatások bizonyítják, hogy a testtömeg csökkentésének 5 százaléka javít minden anyagcsereértéket, amennyiben testsúlycsökkentés a célja a cukorbetegnek.

Ez a cikk is érdekelheti Fogyni cukorbetegen - A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő

Miért fontosak a többszöri étkezések?

Olyan ételeket kell összeállítani a dietetikus közreműködésével, amelyet szívesen eszik a páciens, be tudja szerezni a hozzávalókat, el tudja készíteni, illetve beiktathatóak a mindennapi szokások.

Sokszor el kell magyarázni a cukorbetegnek, miért is fontos a főétkezések közötti kis étkezések beiktatása. Ha fogyni akar, miért kellene többször étkezni? – kérdezik sokan. A dietetikus hangsúlyozza: a többszöri kis étkezések mérséklik az étkezést követő vércukorszint-emelkedést, a gyakori étkezések elősegítik a hipoglikémia elkerülését.

Ezzel kapcsolatban dr. Bibok György diabetológus elmondta, hogy a napi ötszöri étkezésnek azért is van lényeges szerepe, mert a fő étkezéseket követően 2-2,5 óra múlva jelentkezhet az éhségérzet, ezt pedig a köztes, kisebb mennyiségű étkezéssel (pl. tízórai, uzsonna) lehet megszüntetni.

Miben van szénhidrát?

Süteményekben, kenyérben, pékárukban, főtt tésztákban, fehér rizsben, a hüvelyesekben vagy az édesebb zöldségekben (pl. répa, sütőtök, burgonya), a gyümölcsökben, tejben és tejtermékekben.

Nem kell teljes mértékben elhagyni a szénhidrátokat az étrendből, csupán a minőség, mennyiség kérdését kell rendbe tenni! Az energiabevitel 40-50 százalékát érdemes szénhidrátokból fedezni, a napi bevitel nőknél körülbelül 140-170 gramm szénhidrátot jelent, férfiaknál 170-200 grammot. Természetesen ezek az értékek általános testalkatú, általános fizikai aktivitású egyénekre vonatkoznak – az életben még számos egyéb tényező befolyásolja.

Magas helyett alacsony GI (0-55)

  • Hagyományos főtt tészta helyett jó választás lehet pl. a durumtészta (teljes kiőrlésű vagy durumliszt, más a keményítő szerkezete).
  • A tésztát ne főzzük nagyon szét, tanuljunk az olaszoktól: al dente! Fontos, hogy a sokáig főzőtt keményítőtartalmú ételek (mint a tészta) GI-je magas, így vércukoremelő hatásuk van!
  • Fehér liszt helyett válasszunk teljes kiőrlésű lisztet, de akár zablisztet, kókuszlisztet. (A kukoricaliszt, rizsliszt, keményítők sem javasoltak nagy mennyiségben!)
  • El kell felejteni a puffasztott rizst! Sajnos magas glikémiás indexű, vagyis gyorsan megemeli a vércukorszintet.
  • Sok zöldség beiktatása az étrendbe (pl. a bab, a lencse alacsony GI-jű).
  • Édes, túlérett gyümölcsök helyett inkább a piros bogyósokat válasszuk, egy étkezés során maximum 200 grammot. Ne turmixoljuk le a gyümölcsöket!
  • Gyümölcslevet úgy válasszunk, hogy ne legyen benne túlzottan hozzáadott cukor, ugyanis már így is van benne gyümölcscukor, fruktóz.
  • A hozzáadott cukrot tartalmazó étel kerülendő a cukorbeteg diétában! Felejtsük el a cukrozott gyümölcsjoghurtokat, ezek helyett natúr joghurtba tehető pl. piros bogyós gyümölcs, és kész a házi finomság.
  • A magas rosttartalmú élelmiszerek rendszeresen fogyasztva jó hatással vannak a vércukorértékekre, csökkentik az étvágyat, javítják a bélműködést.

Egy-egy alapanyagot nem önmagában, hanem egyéb élelmiszerekkel kombinálva eszünk meg, melyek mind-mind befolyásolják az elkészült étel vércukorszint-emelő képességét – teszi hozzá a dietetikus.

Terítéken a rizs

Kiváló példa a fehér rizs kevés natúr hús mellé: ha sok zöldséggel kombinálva, esetleg egy kis olívaolajjal lelocsolva esszük meg, akkor a lehető legtöbbet kihoztunk a köretünkből vércukorszint-emelő képesség szempontjából. Fehér rizs vagy burgonya helyett jó választás egyébként a barna rizs, köles, hajdina, bulgur stb..

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Szakértők: Varga Dóra, dietetikus, Dr. Bibok György, diabetológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.