Vércukor-önellenőrzés cukorbetegségben

szerző: Dr. Hidvégi Tibor, belgyógyász, diabetológus, lipidológus - Diabetes
frissítve:

A cukorbetegség kezelésének célja, hogy a vércukorértékei közel olyan tartományban mozogjanak, mint az egészséges embereknél, és elkerülhesse a cukorbetegség heveny és krónikus szövődményeit.

A vércukorszint-önellenőrzés a diabetes mellitus gondozásának egyik legfontosabb eleme. A vércukormérés célja nem pusztán az adatok gyűjtése, hanem ezek elemzése és a szükséges terápiás változtatások meghozatala a jobb szénhidrátanyagcsere-helyzet elérése érdekében.

Újonnan felismert cukorbetegség esetén a gondozásba vételkor fel kell ajánlani a vércukor-önellenőrzés lehetőségét és a helyes mérési technika megtanítását. A vércukor-önellenőrzés segíti a cukorbeteget és kezelőorvosát, mivel késedelem nélkül tájékoztat az aktuális vércukorértékről, lehetővé teszi az éhomi (étkezés előtti) és étkezés utáni vércukor meghatározását, növeli a kezelés biztonságát a hipoglikémia (alacsony vércukorérték) felismerése révén, segítséget jelent a kezelés szükség szerinti módosításának eldöntésében, illetve annak elfogadásában. Rendszeres használatával hozzájárulhat az anyagcserehelyzet javulásához és a késői szövődmények mérsékléséhez.

A vércukormérés technikája

A vércukorszint önellenőrzésére több különböző hordozható, kisméretű, könnyen használható, rövid mérési idejű készüléket fejlesztettek ki. A legmodernebb készülékek már megközelítőleg laboratóriumi pontosságú eredményt adnak! A vércukor-önellenőrzésre használt készülékek pontossága, megbízhatósága nagy jelentőségű. A legújabb, 2013-ban publikált ISO kritériumok szigorodtak a korábbi, 2003-ban kelt változathoz képest. Ma a vércukormérő készülékek pontosságának megállapításához az ISO 15197 (2013) kritériumait kell használni. A kérdést azért kell komolyan venni, mert elterjedőben vannak olyan készülékek, amelyeknek eredete bizonytalan, pontossága kétséges, ezek használata nyilvánvalóan nem preferálható. A vércukormérő megvásárlása előtt mindenképpen kérje ki diabetológiában jártas szakember (orvos, szakápoló) véleményét.

A vércukormérőkhöz ujjbegyszúrót mellékelnek, amelynek a szúrásmélysége állítható. Legkönnyebben ujjbegyből tudunk vért nyerni. Ez a terület idegvégződésekben gazdag, ezért a vérvétel kissé fájdalmas. Nem mindegy, hol szúrunk. Tanácsos nem az ujjbegy közepén, hanem az oldalán szúrni. Egyes korszerű készülékeknél lehetőség van a kevesebb idegvégződést tartalmazó testfelületekről történő vérvételre, például tenyér, alkar, csípő, has.

Mikor és hányszor ellenőrizze vércukorszintjét?

Ez általában egyéni mérlegelést igényel: függ a kezelés típusától, az anyagcserehelyzettől és az életkörülményektől. Fontos, hogy ne csak éhgyomorra történjenek mérések, hanem étkezés után, illetve bizonyos esetekben lefekvés előtt és éjszaka is. Életmód-kezelés vagy életmód+tablettás kezelés esetén javasolt gyakoriság: hetente 3-szor 3 különböző napon mérni főétkezés előtt és utána másfél-két órával (például hétfőn reggeli előtt és után, szerdán ebéd előtt és után, pénteken vacsora előtt és után). Időnként lefekvés előtt is mérjünk!

Nagy segítség lehet önnek és kezelőorvosának, ha 3 havonta végez egy teljes képet adó mérést, például az úgynevezett „360° View Átfogó Vércukormérő Rendszer”-t használva. Ez úgy történik, hogy 3 napon át, minden főétkezés előtt, után, valamint lefekvés előtt meg kell mérni a vércukorszintet (3 nap alatt összesen 21 alkalommal). Ezen méréssorozattal teljes képet kapunk a vércukor ingadozásairól. Kiszűrhetjük a táplálkozásra, testmozgás hatására bekövetkező szélsőséges vércukorértékeket.

Rosszullétek esetén vagy rendkívüli élethelyzetekben a fentieknél gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét! Fontos, hogy az eredményeket az erre kialakított kezelési naplóban rögzítse, és mindig vigye magával kezelőorvosához! Ezzel nagymértékben megkönnyíti és gyorsítja az adatok áttekintését és a terápiás döntések meghozatalát. Bizonyos vércukormérő készülékeknél lehetőség van a mérési adatok számítógépre, mobiltelefonra történő letöltésére is.

A rendszeres vércukor-önellenőrzést végzők gondozását tovább segíti az interneten keresztül elérhető, felhőalapú, telemedicinális rendszer. Segítségével vércukorátlagok, tendenciák, mérési naplók, grafikonok, statisztikai adatok több felhasználó számára (orvos, szakdolgozó, beteg) – bejelentkezést követően – elérhetővé válnak. Így jelentősen felgyorsul az adatáramlás, nő a gondozás minősége. Kérje kezelőorvosa tanácsát, hogyan használhatja ezeket az eszközöket!

Mikor és hogyan mérjünk?

1-es típusú diabétesz esetén

Alaphelyzetben naponta indokolt a mérés éhomra, étkezések előtt, étkezések után és lefekvéskor. További mérés indokolttá válhat inzulinpumpa használatakor, hipoglikémia-érzéketlenség esetén, gépjárművezetéskor, fizikai aktivitás, átmenetileg kialakuló betegség, terhesség esetén, illetve a napi szokásos életmód megváltozásakor.

Inzulinterápiával kezelt 2-es típusú diabétesz esetén

Napi négy-ötször alkalmazott bázis-étkezési inzulinkezelési rendszer: az elv azonos az 1-es típusú diabétesznél leírtakkal.

Keverék inzulin: alaphelyzetben éhomi mérés naponta, egy további mérés lépcsőzetesen változó időpontban. További mérések indokolttá válhatnak hipoglikémia tünetei, gépjárművezetés, fizikai aktivitás, terhesség, a napi szokásos életmód megváltozása, illetve magas HbA1c-érték esetén.

Bázisinzulin és tabletta kombinációja esetén, valamint nem inzulintípusú injekciós készítmények alkalmazása esetén: alaphelyzetben éhomi vércukormérés naponta, egy étkezés utáni vércukormérés naponta, lefekvés előtti mérés hetente. További mérések indokolttá válnak a kezelés módosítása, hipoglikémia tünetei, gépjárművezetés, fizikai aktivitás, terhesség, a napi szokásos életmód megváltozása, illetve magas HbA1c-érték esetén.

Inzulinterápia nélküli 2-es típusú diabétesz esetén

Alaphelyzetben napi egyszeri mérés és heti egyszeri rövid profil (3-4 pontos vércukorprofil – éhomi + főétkezések utáni mérések) szükséges. További mérések indokolttá válnak hipoglikémia tünetei, gépjárművezetés, fizikai aktivitás, terhesség, a napi szokásos életmód megváltozása, illetve magas HbA1c-érték esetén. A vércukor-önellenőrzés hasznossága (anyagcserekontroll javulása és/vagy a hipoglikémia-kockázat csökkenése) csak a strukturált betegoktatás keretén belül képzelhető el. Ez azt jelenti, hogy minden esetben meg kell találni azt a módot, amellyel a mért értékek jelentősége a betegek számára kommunikálható és elfogadható.

Milyen vércukorértékek elérésére törekedjünk?

Az inzulinkezeléssel többnyire törvényszerűen együtt járó anyagcsere-labilitásra tekintettel csupán a vércukor céltartományon belül tartására törekedhetünk: ez éhgyomorra elfogadható esetben 4,0 és 6,5 mmol/l közötti, étkezés után 90–120 perccel pedig 6,0 és 8,0 mmol/l közötti értékeket jelent. Az éjszakai hipoglikémia elkerülése céljából a lefekvés előtti vércukorértéket kívánatos kicsit magasabban, 6,0–8,0 mmol/l között tartani. Amennyiben a mért esetek legalább 70 százalékában a vércukor a fenti céltartományokon belül mozog, és a HbA1c szintje az egyénileg megállapított célértéken (6,0–8,0 százalék közötti céltartományon belül a kockázat nélkül elérhető legalacsonyabb értéken) van, a vércukorkontroll jónak tekintendő.

Cukorbetegség kezelési vércukorszint-célértékek terhesség előtt és alatt

A vércukor-önellenőrzés minden cukorbeteg számára ajánlott a diabéteszgondozás keretén belül. A vércukor-önellenőrzés gyakoriságát, módját, gyakorlati kivitelezését egyénre szabottan kell megállapítani! Az ön számára elérendő vércukor- és egyéb célértéket kezelőorvosa határozza meg! A vércukor-önellenőrzés során megbízható, az ISO 15197 (2013) előírásainak megfelelő vércukormérő készülékek használata javasolt. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő valamennyi cukorbeteg számára szükséges a rendszeres vércukor-önellenőrzés, amely az intenzív és a pumpakezelés alapvető elemét képezi. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő, inzulinnal kezelt cukorbetegek számára is ajánlott a rendszeres vércukor-önellenőrzés. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő, inzulinkezelésben nem részesülő cukorbetegek számára az úgynevezett strukturált formában kivitelezett vércukor-önellenőrzés javasolt.

(Diabetes - Dr. Hidvégi Tibor, belgyógyász, diabetológus, lipidológus, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes 2018/2 borító

Idén 29. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel. Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.