Bólusvariációk és pumpakezelés - Melyik bólustípust válasszuk?

Szerző: Diabetes - Dr. Maróti Ágnes

Az inzulinpumpa-kezelés és a penes kezelés közti egyik legfőbb különbség, hogy a pumpa lehetővé teszi az étkezéshez és a vércukor rendezéséhez (korrekciójához) adott bólusok beadási módjának variálását. Ahhoz, hogy a pumpakezelés adta lehetőségeket kihasználjuk, ezen bólustípusok bátor próbálgatása javasolt.

A bólusvariációk kipróbálása adott tapasztalati szintet feltételez, és a mindenkori diabetológus szakorvos határozza meg, mikor érdemes elkezdeni. Bizonyos pácienseknél akár a próbaidő alatt, másoknál a bizonytalanság leküzdése után, az ismeretek megszerzését követően.

Fontosnak tartom a próbálgatást szoros konzultációban a gondozó szakorvossal, hiszen: nagyon egyéni, hogy kinek melyik bólustípus optimális; fontos a diabétesz általános alapismereteinek megismerése, valamint az egyéni jellemzők megfigyelése; a helyes választáshoz a beteg és az orvos számára is visszajelzés szükséges, amelyet legkönnyebben rendszeres vércukorméréssel vagy a szenzor használatával adhatunk meg.

Bármilyen bólustípus mellett döntünk, fontos, hogy előtte lehetőleg történjen vércukormérés, döntsük el, mit akarunk enni, ítéljük meg korrekten az étel szénhidráttartalmát és glikémiás indexét. Törekedjünk a bólus étkezés előtti beadására (nehogy elfelejtsük)! Bármilyen típus jobb választás, mint egy be nem adott.

Bóluskalkulátor

Az étkezési és korrekciós bólust általában együtt szoktuk adni. Elméletileg jobb választás lenne, ha előbb a korrekciót adnánk, és csak a vércukorrendezés után kezdünk új (étkezési) bólus beadásába. Praktikusan megközelítve: ha magas a vércukor (kb. 15 mmol/l), akkor adjunk a korrekciós bólus inzulinjának előnyt (azaz korrigáljunk), és ha visszamérve 1 óra után a vércukor csökken vagy rendeződik, akkor gondolkozzunk csak étkezésben. A korrekciós és étkezési bólusok adagolásánál nagy segítség a bóluskalkulátor. Beállításánál feltétlenül kérjük a gondozó szakorvos segítségét!

Egyes inzulinpumpák bóluskalkulátora különbséget tesz az aktuális vércukor miatt javasolt korrekciós inzulin és a táplálék szénhidráttartalma miatt javasolt inzulin között. A táplálékkal bevitt szénhidrát miatt beadott inzulin nem csökkenti az esetlegesen magasabb vércukorszintet, csak a táplálékkal bevitt szénhidrát lebontásához nyújt fedezetet. Így tehát a vércukortól függő beadandó inzulint számítja aktív inzulinnak.

A kalkulátor egyedi módon, az inzulinhatás beállásáig eltelt időt – az inzulin hatástartamát – és a táplálkozás után szükségszerűen bekövetkező vércukor-emelkedést is figyelembe veszi. Továbbá a stresszt, kétféle fizikai tevékenységet és egyéb tényezőket is.

A következőkben néhány olyan praktikus tanácsot szeretnék megosztani, amelyeket gondozottainkkal csiszoltunk szemponttá hosszú évek alatt.

Milyen szempontok szerint választhatunk bólustípust?

Glikémiás index: Magas glikémiás indexű, szénhidrátokban dús ételek elfogyasztásakor standard bólust, alacsony glikémiás indexű, fehérje- és zsírdús ételekhez kéthullámú/kombinált bólust adjunk, általában 70-30 százalék arányban, 2 órára elnyújtva. Minél nagyobb a zsír- és fehérjetartalom, annál hosszabb időre nyújtsuk el a bólusbeadást.

Napszak: Reggel általában a standard, vagy kisgyermekek esetén a standard/kiterjesztett bólus javasolt. A többi napszakban a kombinált bólust célszerű próbálni. Serdülők inkább a standard bólust használják.

Vércukor értéke a bólusbeadás előtt: Ha az érték alacsony, akkor a kombinált beadás előnyösebb (esetleg étkezés megkezdése után adjuk be az inzulint, ha nem felejtjük el) például 70-30 százalékban, 2-3 órára elnyújtva. Ha az érték magas, akkor a standard bólust adjuk, és esetleg halasszuk 15-30 percig az étkezést. Kombinált bólus választásakor emeljük azonnal a beadott hányadot, például 50-50 százalékban, 1-2 órára elnyújtva.

Életkor: Serdülők inkább a standard bólust alkalmazzák, kisebb gyerekek és szüleik a kombinált bólust részesítik előnyben. Kisgyermekeknél, amikor a táplálkozás bizonytalan (vagy megeszi, vagy nem), a bólus beadásában nagy segítség a távirányító. A totyogó, esetlegesen táplálkozó gyermek bólusa a táplálékfelvétel függvényében távirányítóval adagolható. Az Accu-Chek pumpa esetén – más pumpáktól eltérően – a teljes bólusadagolási spektrum elérhető távirányítón keresztül, így a szülő a gyermek táplálékfelvételéhez igazíthatja a bólusadagolást úgy, hogy a gyermeket nem kell megállítani tevékenységében.

Elfogyasztott szénhidrát összmennyisége: Nagy mennyiségű (100 g-nál több) szénhidrát esetén a matematikailag kiszámolt inzulinmennyiség szokatlanul nagy lehet. Aki tart az étkezés utáni hipoglikémiától, az kombináltan adja a matematikailag kiszámított inzulinmennyiséget. Javasolt: 70-30 százalék, 2-3 órára elnyújtva. Kisétkezésekhez (kisebb szénhidrátmennyiségekhez) adhatunk standard bólust. Amikor nem tudjuk biztosan megítélni a szénhidrát mennyiségét, akkor biztonságosabb kombinált bólussal számolni. A bóluskalkulátor itt is nagy segítségül szolgálhat.

A szénhidrát elfogyasztásához szükséges idő: A csecsemők, kisdedek lassan esznek. Ebben a korosztályban az előzetesen kalkulált és a ténylegesen elfogyasztott szénhidrát mennyisége is eltérhet, ezért célszerűbb kombinált bólust adni. Számukra is szerencsés a távirányító használata. A serdülők az étkezéssel gyorsan végeznek, ezért nekik a standard mód ajánlott.

Bólusbeadás előtti, utáni tevékenység: Amikor a pumpa tervezetten lecsatolásra kerül, például tusolás előtt, akkor nem célszerű a bólus elnyújtása. Ha stabil vércukorértékkel kell számolnunk, azaz amikor a vércukorértéktől függ egy tevékenység, például sportolás elkezdése, akkor szintén nem javasolt a bólus elnyújtása (sőt ekkor a tevékenység előtti órában nem javasolt egyáltalán bólust beadni).

Egy-egy bólusbeadást kísérjen kontrollmérés, legkésőbb a beadást követően 2 órával!

Bátorság! Az országban mindenhol diabetológiában jártas, a szakma által jóváhagyott gondozó csapat biztosítja a hátteret az inzulinpumpa-kezeléshez. Ne feledjük, inzulin-pumpa-centrumokról beszélünk, amelyeknek szigorú szakmai követelményeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy működhessenek.

(Diabetes - Dr. Maróti Ágnes, Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ, Szeged)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Idén 29. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel. Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

Legutóbb frissült: 2018.11.08 11:07
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Akut fájdalom
Nem szükséges mindig orvoshoz fordulni. De mikor kell mégis?
Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy hogyan kell használni az inzulin beadására szolgáló előretöltött injekciós tollat, mikre kell figyelni és hogyan...
Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja...
A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján....
A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása...
A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es...
A teljes kiőrlésű magvakat még a táplálkozástudományban járatlanabbak is egészségre kedvező hatásúként tartják számon. Valóban, a gabona feldolgozásának...
Diabétesz rizikó teszt

Diabétesz rizikó teszt