Diabéteszes láb: nyári veszélyek

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász megjelent:

A nyár fokozott veszélyt jelenthet a diabéteszes láb szindróma kialakulásában, súlyosbodásában, ami a cukorbetegség szövődményeinek egyik veszélyes formája, egyben a fejlett világban az alsó végtagi amputációk vezető kóroka.

A nyári meleg fokozottan veszélyes lehet a diabéteszes idegbántalmak szempontjából: több a sérülésveszély, nő a gombás fertőzések kialakulásának esélye, a melegben nehezebb a sebgyógyulás, illetve nehezebb higiénikusan tartani a lábat is. Ezért akár nyaralunk, akár az évszak hétköznapjait éljük, van pár fontos tanács, amit szigorúan be kell tartani, hiszen a nyári sérülések is komolyak lehetnek.

Néhány tanács a nyárra

Mezítláb soha. Fűben, forró homokban mezítláb közlekedve észrevétlen, apró sérülések keletkezhetnek, ezek súlyos fertőzések és talpi fekélyek kialakulásával járhatnak. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknél a cukorbetegség már alsó végtagi keringési problémákkal, érszűkülettel vagy idegkárosodással szövődött. Mindig viseljen kényelmes, de zárt, jól szellőző cipőt zoknival, még a legnagyobb melegben is. A pamut zokni jó választás lehet, mivel jobban felfogja az izzadtságot, mint a műszálas anyagok. Továbbá fűző nélküli cipő viselésével kevesebb nyomás nehezedik a lábfejére. Esténként ellenőrizze, nincsenek-e sérülések a lábain, vagy nem nyomta-e el a cipő.

Lábhigiénia. Tisztítsa meg és hidratálja a lábait minden nap. Naponta vizsgálja meg lábfeje alsó és felső részét, és tartsa rövidre vágva a körmeit. Zuhanyzás vagy strandolás után se feledkezzen meg lábai szárazra törléséről és hidratálásáról. Ha bármilyen sebet lát, keresse fel kezelőorvosát.

Gyógyszerek, inzulin tárolása. Az inzulint és a gyógyszereket óvni kell a közvetlen napfénytől, a hőhatástól vagy éppen a lehűléstől. Szobahőmérsékleten 25-30 °C között tárolandóak a gyógyszerek, de a bőr alá adható – szubcutan készítményeket és inzulinokat alapvetően – felbontás előtt mindenképpen – hűtőben kell tárolni. Amennyiben nyaralni indulunk, érdemes lehet hűtőtáskában szállítani az inzulint, de figyeljünk rá, hogy közvetlenül ne érjen a hűtőakkuhoz. A vércukorszintmérő készüléket és tesztcsíkokat csomagolja egy törölközőbe vagy pólóba, hogy megvédje a hőségtől.

A szigorú biztonsági előírások miatt cukorbetegek csak orvosi tanúsítvánnyal utazhatnak repülőn. Ez igazolja, hogy vihet magával inzulininjekciót, inzulintollat, gyógyszereket. A tanúsítványt a kezelőorvos ingyen állítja ki az utazás előtt. Ezeket javasolt a kézipoggyászban tartani, ha elkeveredne a feladott csomag.

További tudnivalók Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

Figyeljen a gyümölcsök cukortartalmára. A citrom, a narancs, a grapefruit és a lime rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ráadásul minimális a cukortartalmuk. A málna, eper, vörös áfonya, illetve avokádó szintén jó választás lehet a szezonális gyümölcsök között, ha a vércukorszintet szem előtt kell tartanunk.

A kertben is figyelnünk kell. Nyáron a kerti munkák sem állhatnak meg, de érdemes azokat kora reggelre vagy késő délutánra időzíteni. Mindig viseljük hosszú nadrágot és zárt cipőt, vigyázzunk, ne keletkezzen seb a végtagjainkon. A munka befejeztével szintén alaposan nézzük át lábainkat.

Utazás. A neuropátia miatt romlik az láb érzékelési képessége, csökken a fájdalomérzet, ezért észrevétlenül alakulhatnak ki sérülések a strandon vagy a vízparton. Amennyiben nyaralunk, figyeljünk rá, hogy ne tartózkodjunk sokáig a vízben, soha ne mászkáljunk mezítláb a parton vagy a homokban, hiszen ez sérülésekhez vezethet. Mindig tesztelje a víz hőmérsékletét, mielőtt belemenne, mivel a túl hideg víz nem tesz jót a diabéteszes lábnak. A gyógyszereket, inzulint és vércukorszintmérő készüléket a fent részletezett módon szállítsa, tárolja. Egy-egy utazás során könnyen elengedhetjük magunkat, hiszen kiszabadulunk a hétköznapokból. Azonban a nyaralás alatt is figyeljen az ételek cukor- és szénhidrát-tartalmára, összetételére, illetve az alkoholfogyasztásra. Érdemes megtervezni, mikor, mit fog enni és mindig tartani a táskában szőlőcukrot.

Mindennapi rutin. Nyár vagy tél, a rutin részét kell, hogy képezze a mindennapoknak. Ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét, figyeljen oda a táplálkozására, tartsa be a diétás szabályokat, illetve a nyári melegben is próbáljon figyelni a rendszeres mozgásra, illetve lábait minden nap ellenőrizze.

Amennyiben nyáron bármilyen sérülés éri lábát, legyen az idegentest (pl. apró kavics, tüske) okozta szöveti sérülés, égés, forrázás vagy egyéb károsodás, minden esetben forduljon szakemberhez. Külföldön sürgősségi ambulanciát javasolt ilyen esetben felkeresni, itthon vagy sürgősségi ambulanciát vagy baleseti sebészetet keressen fel a sérülés típusától függően, hogy ezzel a későbbi szövődmények időben megelőzhetővé váljanak.

Ez is érdekelheti Diabéteszes neuropátia: A fájdalom leküzdése

WEBBeteg logó

WEBBeteg
Szerző: G. A., újságíró; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász
Forrás: How do I care for my diabetic feet? (Foot Care MD)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.