Lehet 1-es típusú cukorbeteg felnőttként is

szerző: Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - Cukorbetegközpont
frissítve:

Az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabétesznek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet. Arról, hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és hogy miként lehet kezelni, dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

Inzulinhiány a szervezetben

Az 1-es típusú cukorbetegség másik neve az inzulinfüggő diabetes, melyet általában gyermek-és fiatal felnőttkorban diagnosztizálnak, ám nem ritka, hogy felnőtteknél derül rá fény. Hátterében kóros autoimmun folyamat húzódik, melynek során a szervezet (autoantitestek) megtámadja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjeit. Ez lehet genetikai hajlam is, de előfordulhat, hogy külső tényező (pl. bizonyos vírusfertőzések) provokálja a kóros folyamatot. Mivel ekkor nem, vagy csak igen kevés inzulin termelődik, így nincs, ami normalizálná a vércukor szintjét, így annak mennyisége megugrik.

Az 1-es típusú cukorbetegség fázisai

  • Megjelenik az első autoantitest: ekkor stagnálhat a folyamat, nem feltételen alakul ki a diabetes
  • Több autoantitest található a vérben
  • Csökkenő inzulin-elválasztás figyelhető meg
  • Kialakul az 1-es típusú diabetes

Csakis inzulinnal kezelhető

Míg 2-es típusú cukorbetegség esetén gyakran elegendő a gyógyszeres kezelés, addig az 1-es típusú betegeknél egyedül az inzulinterápia jöhet számításba, mivel csakis így lehet pótolni a hiányzó inzulin mennyiséget. Sajnos a betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, így élethosszig tartó kezelésre szorul a beteg, ám a vércukorszint megfelelő szinten tartásával a betegek teljes értékű életet élhetnek. Szerencsére ma már igen sok fajta inzulin van forgalomban, így az adott beteghez lehet igazítani a terápiát, ügyelve vércukorszintjére, általános állapotára, hipoglikémiára való hajlamára stb.

Honnan lehet tudni, hogy 1-es típusú cukorbeteg egy felnőtt?

„Amikor valakinél fény derül a cukorbetegségre, fontos eldönteni, hogy 1-es vagy 2-es típussal áll-e szemben. Bár ránézésre is felmerülhet a gyanú (pl. nincs az illetőn súlyfelesleg), ám biztosat csakis laboratóriumi vizsgálattal lehet mondani (C-peptid, ICA, IA, GADA vizsgálata). A pontos diagnózisnak nagy jelentősége van a kezelésre nézve, ugyanis 1-es típusú diabetes esetén csakis inzulinkezelés jöhet számításba” - hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Milyen tünetek utalhatnak rá?

  • testsúlycsökkenés normál/nagyfokú étvágy mellett
  • fáradtság
  • acetonos lehelet
  • sok folyadékfogyasztás/gyakori vizelési inger
  • ketoacidosis (életveszélyes állapot)
  • tudatzavar
  • cukor a vizeletben
  • száraz bőr, cserepes ajkak

(Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.