Cukorbetegségre utaló laboreltérések

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

Alapvetően a cukorbetegség igazolása elfogadott

  • ha a nap bármely szakában mért vércukorérték 11,1 mmol/liter felett van.
  • az éhgyomri vércukorérték 7,0 mmol/liter
  • OGTT (orális glükóz tolerancia teszt) eredménye során a 120 perces vérvételi eredmény

A teszt lényege, hogy megmérik az éhgyomri vércukor szintjét, majd adott mennyiségű – 75 gramm – szájon át bevitt glükózt adnak vízben feloldva, és 120 perc elteltével ismételt vérvétellel megállapítják a postpandriális vércukor értéket.

Ismert cukorbetegség esetén alapvetően otthon történhet a vércukorérték kontrollja – főleg, ha ettől függően inzulin adására is szükség van – ilyen esetben az otthon használatos vércukormérő berendezésekhez kapilláris vér – tehát az ujjbegy megszúrása is elegendő.

Ha a fent említett módszerek közül valamelyik cukorbetegséget vetne fel, a vizsgálatot egy másik nap meg kell ismételni. Számos gyógyszer vagy fertőzés is befolyásolhatja az eredményeket. Ez alól az úgynevezett terhességi cukorbetegség a kivétel, itt egy magas vércukorérték bizonyítja a cukorbetegséget.

Ez a cikk is érdekelheti Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

Ismert cukorbetegek esetén még két vérvételi eredmény adhat hasznos információt

  • HgbA1c (hemoglobin A1c): alkalmazható az 1-es, illetve 2-es típusú diabetesben szenvedők követésére, a terápia hatásosságának, vagy a beteg együttműködésének a vizsgálatára, hiszen értéke az elmúlt három hónap átlagos vércukorértékéről ad tájékoztatást. Előnye, hogy nem szükséges éhgyomorra a vérvétel.
  • Fruktózamin: szorosabb ellenőrzést tesz lehetővé, hiszen a cukorháztartás 2-3 hetéről ad tájékoztatást. Olyan esetekben is hasznos, amikor a betegnek a hemoglobint érintő betegsége is van, és a HgbA1c mérésére nincs lehetőség.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.