Klimax cukorbetegen - A terápia módosítására lehet szükség

szerző: Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - Cukorbetegközpont
frissítve:

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és állapotok, melyek nagyobb eséllyel alakulnak ki ekkor.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, amikor már eleve betegen, pl. cukorbetegséggel lép be a változókorba az illető? Miként hat a diabéteszre a klimax? Szükség van valamilyen változtatásra? A kérdéseket dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

Így hat a klimax a szénhidrát-anyagcserére

A klimax hosszú évekig is eltarthat, mire a hormonok játéka lassan lecseng. Az első időszakban csupán a progeszteron szintje csökken, majd végül az ösztrogén mennyisége csappan meg. Mivel ezen hormonok nagyban összefüggnek a szénhidrát anyagcserével, így fontos annak gyakoribb ellenőrzése. Ráadásul a menopauza okozta tünetek igen könnyen összekeverhetőek a hipoglikémia okozta panaszokkal, mivel a fáradtság és hüvelyszárazság betudható a klimaxnak és az alacsony vércukorszintnek, míg a gyakori fertőzések utalhatnak csökkenő ösztrogénszintre és megemelkedett glükóz mennyiségre is.

Pontosan miként is hat a változókor a diabéteszre?

A progeszteron és az ösztrogén hormonok nagyban befolyásolják azt, hogy miként reagálnak a sejtek az inzulinra, ezért könnyen előfordulhat, hogy a jól beállított vércukorszint ismét elkezd ingadozni. Ráadásul ebben az időszakban könnyebben felhalmozódik a zsírréteg, ami szintén negatívan hat a szénhidrát anyagcserére.

Lehetséges tünetek

  • vércukorszint-ingadozások
  • fáradtság
  • alvászavar
  • hangulatingadozások
  • szexuális problémák
  • gyakori fertőzések

Az addigi terápia módosítására lehet szükség

Igen fontos, hogy amint belép a cukorbeteg a változókorba, gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét! Amennyiben ingadozásokat tapasztal, mindenképp konzultáljon orvosával, hiszen meglehet, hogy más dózisra vagy készítményre van szüksége.

Emellett nagyon fontos, hogy még inkább ügyeljen az életmódjára, mivel az esetlegesen megjelenő extra zsírréteg miatt könnyebben emelkedik meg a glükóz mennyisége. Éppen ezért nem csak orvosával, hanem dietetikussal is célszerű egyeztetni, aki lehet, hogy megváltoztatja addigi diétáját és pluszmozgást javasol.

Menopauza + cukorbetegség = szövődmények magasabb rizikója

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a diabétesz és a klimax önmagukban is, de együttesen még inkább megnövelik az olyan súlyos szövődmények rizikóját, mint pl. az érelmeszesedés, a trombózis, illetve a csontritkulás. Éppen ezért – valamint a kellemetlen tünetek miatt- fontos az ingadozó vércukorszint beállítása, valamint szükség esetén nőgyógyász által előírt hormonterápia alkalmazása.

Tovább Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológusCukorbetegközpont
Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.