Vércukor-önellenőrzés - A gondozás segítője

szerző: Prof. Dr. Jermendy György, belgyógyász - Diabetes
megjelent:

A vércukor-önellenőrzés célja a beteg vércukorszintjének rendszeres ellenőrzése, így az a cukor betegség kezelésének, követésének hasznos eszköze. Megfelelő edukáció nélkül a vércukor-önellenőrzés célja nem teljesül, hiszen az nem az adatok gyűjtése, hanem azok hatékony felhasználása a jobb anyagcserehelyzet elérése érdekében.

A vércukormérés célját, kivitelezését a kezelőorvosnak, illetve a gondozást segítő diabetológiai szakápolónak minden esetben el kell magyaráznia a betegnek.

A Magyar Diabetes Társaság megújult szakmai irányelvében (2017) az áll, hogy a vércukor-önellenőrzés minden cukorbeteg számára ajánlott a diabéteszgondozás keretén belül.

Ez azért igaz, mert a vércukor-önellenőrzés révén megvalósítható:

  • a hipoglikémia felismerése és elkerülése,
  • a hiperglikémiás anyagcsere-kisiklás megelőzése, illetve korrigálása,
  • a kezelés életvezetéshez, aktuális élethelyzethez történő igazítása,
  • az optimális anyagcserekontroll elérése és fenntartása.

Mindezek révén a vércukor-önellenőrzés a diabétesz megismerésének, a kezelés bizonyos határok közötti önmenedzselésének, a betegedukációnak hatékony eszköze lesz.

Információ a kezelés módosításához

A vércukormérés közvetlen előnye, hogy a mérés az aktuális vércukorértékről késedelem nélkül tájékoztat, lehetővé teszi az éhomi (étkezés előtti) és az étkezés utáni vércukor meghatározását, növeli a kezelés biztonságát a hipoglikémia felismerése révén. Mind az orvos, mind a beteg számára segítséget jelent az antidiabetikus kezelés szükség szerinti módosításának eldöntésében, annak elfogadásában.

A rendszeres vércukor-önellenőrzés hozzájárul az anyagcserehelyzet javulásához és a késői szövődmények mérsékléséhez, miután a mért értékek nyomán – az orvossal egyeztetve – késedelem nélkül lehetőség nyílik a kezelés módosítására. 1-es típusú diabéteszben és inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegségben a vércukor-önellenőrzés a kezelés szerves része. Megvalósulása esetén az idült szövődmények kialakulásának a kockázata visszaszorítható.

Életmódkezelés, illetve életmódkezelés és orális antidiabetikumok alkalmazása esetén 2-es típusú cukorbetegségben a szervezett módon („strukturáltan”) zajló vércukor- önellenőrzés javítja az anyagcserehelyzetet, ami hosszú távon elősegíti az idült szövődmények kialakulásának mérséklését.

A mérések gyakorisága

A vércukor-önellenőrzés módját, gyakoriságát a kezelőorvos állapítja meg. Általánosságban leszögezhetjük, hogy alkalmi (azonnali) mérés indokolt rosszullét esetén.

Mikor mérjen az 1-es típusú cukorbeteg?

Rendszeresen:

  • naponta éhomra,
  • naponta étkezés előtt (minden inzulinadás- kor),
  • szokásostól eltérő mennyiségű szénhidrát- bevitel esetén étkezés után,
  • legalább heti 1× lefekvés előtt.

További mérések:

  • hipoglikémiagyanú vagy -érzéketlenség esetén,
  • pumpakezeléskor,
  • autóvezetéskor,
  • terhesség alatt (akár napi 8–12 mérés),
  • betegség, stressz esetén, műtét előtti időszakban,
  • testmozgás előtt, alatt, után.

Javasolt tesztcsíkmennyiség: legalább 130/hó.

2-es típusú diabéteszben ajánlott mérések

Kizárólag „életmódkezelést” folytató cukorbetegeknek:

  • legalább kéthetente 1× 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi + fő étkezések utáni mérések);
  • ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 10 db.

Csak tablettát szedő cukorbetegek számára:

  • legalább heti 1× 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi + fő étkezések utáni mérések);
  • ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 20 db.

Tabletta mellett inzulint 1× kapó 2-es típusú cukorbetegeknek ajánlott mérések

Napi egyszeri inzulinon lévők:

Legalább napi 1 mérés (lépcsőzetesen, az egymást követő napokon más-más időpontban, azaz reggeli előtt, után, ebéd előtt, után stb. 7 pontos profilként) + hetente 1× 3-4 pontos vércukorprofil (éhomra + a fő étkezések után).

Ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 50 db.

Inzulint 2× vagy többször kapó 2-es típusú cukorbetegeknek ajánlott mérések

Naponta kétszer inzulint adók: legalább napi 2 mérés (étkezésekre felfűzve, lépcsőzetesen) + hetente 1× 4 pontos vércukorprofil; ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 80 db.

Naponta háromszor inzulint adók: legalább napi 3 mérés + hetente 1× legalább 4 pontos vércukorprofil; ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 100 db.

Intenzív inzulinkezelésen lévők: az 1-es típusú diabéteszben megbetegedettekkel azonos módon; ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 150 db.

Telemedicinális rendszerek

A technikai fejlődés révén egyre korszerűbb vércukormérő készülékek kerülnek forgalomba. Alapvető követelmény, hogy a készülékek megfeleljenek a legújabb, 2013-ban publikált nemzetközi ISO szabványnak, ez garantálja a mérési eredmények pontosságát, megbízhatóságát.

Ma már hozzáférhető az internetalapú, telemedicinális rendszer (ilyen például a Dcont.hu), amely átlagok, tendenciák, mérési naplók, grafikonok, statisztikai adatok megjelenítésével támogatja a minél jobb glikémiás kontroll elérését.

Automatikus (és ingyenes) feltöltés után a beteg (felhatalmazás esetén orvosa is) elektronikusan kézhez kapja a sta- tisztikai elemzést és a grafikus megjelenítést. A legkorszerűbb készülékeknél hasonló funkciók okostelefonok használatával is elérhetők. A Dcont Nemere készülék már rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy megfelelő számú és eloszlású vércukormérési eredmény esetén becsült HbA1c-értéket adjon meg, s jelezze a hipoglikémia-kockázat mértékét is.

(Diabetes - Prof. dr. Jermendy György)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes borító 2017/3

Idén 28. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.