Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

szerző: Dr. Kamarás Gábor, fogorvos - Diabetes
frissítve:

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

A cukorbetegeknél sokkal nagyobb a kockázat a különféle szájüregi betegségek, mint például a fogszuvasodás, a fogínygyulladás, a fogágybetegség, vagy a szájszárazság kialakulására. Ha nem követjük különös figyelemmel és nem kezeltetjük hozzáértő szakemberrel ezeket a problémákat, az súlyos esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Hogyan teheti tönkre a cukorbetegség a fogakat?

A fogszuvasodás gyakori fogászati probléma, az emberek nagy százalékát érinti Magyarországon. A szájüregi baktériumok a fogak felszínén megtapadó lepedékben megbújva a cukrot savakká alakítják, ami a fogzománc károsodását okozza, fogszuvasodást indít el a maradó fogakon és gyerekkorban a tejfogakon egyaránt. Cukorbetegség esetén a nyál magasabb cukortartalma különösen hajlamosít fogszuvasodásra.

Meg kell célozni (a helyes fogmosási technika használatával) az összes fogfelszíni lepedék eltávolítását, így a károsodást okozó baktériumok számát minimalizálni lehet. Ha ennek ellenére kialakul fogszuvasodás, akkor a legjobb, ha a fogorvos a normál, félévenkénti ellenőrző vizsgálaton fedezi fel azt, mert akkor nagy valószínűséggel egy kicsi fogtöméssel orvosolható a probléma. Ha már tünetet vagy tüneteket okoz (érzékenység, fájdalom, letört rész), akkor kiterjedtebb kezelést, esetleg kezeléssorozatot igényel a fog ellátása.

Hogyan alakul ki cukorbetegségben a fogínygyulladás?

Ha a fogfelszíni lepedék hosszú ideig nem kerül eltávolításra, akkor egymásra rakódnak a baktériumrétegek, és a fogak felszínéhez erősen tapadó fogkő alakul ki. A fogkőben megbújó sokmilliónyi baktérium az anyagcseretermékeivel folyamatosan gyulladásban tartja a fogakat körülvevő ínyt és a fogakat tartó csontot. Különösen veszélyesek ebből a szempontból az ínyszél alatti fogkődarabok, mert gyorsan a mélybe terjedő ínytasakok kialakulásához vezető gyulladást idézhetnek elő.

Cukorbetegség esetén az íny fokozottan hajlamos a gyulladásra, amelynek tünetei a fogínyvérzés, duzzadtság, vöröses színárnyalat.

A fogkő csak professzionális szájhigiénés kezelés keretében távolítható el, akár több egymást követő alkalomra is szükség lehet a teljes fogkőmentesség eléréséhez.

Szükséges a fogínytasakok kezelése és a nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható területek megszüntetése (például tömés- vagy koronacserével). A nem kezelt szájüregi gyulladások növelik a test sejtjeinek inzulinrezisztenciáját, ami ördögi körként súlyosbítja a diabéteszes páciens állapotát.

Mit jelent a fogágybetegség és miért veszélyes a kialakulása?

A kezeletlen fogínygyulladás könnyen fogágybetegség kialakulásához vezethet. A fognyakak, majd a foggyökér mentén a mélyebb szövetekbe terjedő gyulladás alattomos módon képes a fogak rögzítése miatt fontos csont- és kötőszövetet visszafordíthatatlanul pusztítani. Súlyos csontpusztulás esetén a stabilitásukat vesztett fogak nem képesek rágófunkciójukat betölteni, meglazulnak, elmozdulnak és akár teljesen épnek tűnő fogakat kell eltávolítani, mert eltűnt az őket tartó támasztószövet. Jó szájápolással és rendszeres dentálhigiénés kezeléssel kordában tartható, akár meg is állítható a fogágy eltűnése.

Miért nagyobb a szájszárazság kockázata cukorbetegeknél?

Cukorbetegség hatására a nyálmirigyek kevesebb nyálat termelnek, és egyes szükséges gyógyszerek is szájszárazságot válthatnak ki.

A nyál nagyon fontos védő és nedvesítő szerepének csökkenése esetén sokkal nagyobb valószínűséggel lehet rossz a lehelet, alakulhatnak ki fertőzések (afta, szájpenész), amelyek nehezen gyógyulnak és gyakran visszatérnek.

A csökkent nyáltermelés a fogakra is hatással van. A nyál fogakat mosó, védő szerepe nagymértékben lecsökken, ezáltal a kórokozó baktériumok száma növekszik, a fogak pedig hajlamosabbá válnak a fogszuvasodásra. A csökkent nyáltermelés, a szájszárazság kialakulása mindazonáltal fontos tünetként segíthet a cukorbetegség felfedezésében is.

Miért fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat?

Minden egészségügyi probléma esetén igaz, hogy fontosabb és egyszerűbb a megelőzés, mint a kezelés. Cukorbetegek esetében különösen előnyös, ha nem hagyjuk kialakulni a fog-, illetve ínykárosodást, mert az alapbetegség súlyosságát is lehet ezáltal csökkenteni.

A rágás minősége, egyáltalán az egészséges nyers vagy párolt zöldségek, gyümölcsök rágásához szükséges ép fogazat megőrzése, illetve helyreállítása hatalmas életminőségbeli pluszt ad a cukorbetegek számára is.

Megfelelő szakember választásával kialakulhat az a bizalmi viszony, ami biztosítja, hogy a problémák ne fajuljanak el, és a cukorbeteg páciens részéről szükséges együttműködésre építve a fogak megőrizhetők legyenek, hogy sokáig betöltsék nagyon fontos szerepüket az egészségmegtartásban. A cukorbetegek ellátására szakosodott fogászati rendelő, illetve cukorbeteg pácienseket kezelő fogorvos nem csak a beteg fogait kezeli, hanem a diabéteszes pácienst komplett fogászati gondozásban részesíti.

Ez a cikk is érdekelheti Diétás szabályok cukorbetegség esetén

(Diabetes - Dr. Kamarás Gábor, fogorvos)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes magazin borító

Idén 28. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.