Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség érszövődményei - Mi a tirozin?

szerző: Prof. Dr. Wittmann István, diabetológus - Diabetes
megjelent:

Az inzulin hatásának csökkenése esetén beszélünk inzulinérzéketlenségről (inzulinrezisztenciáról). Ez abból áll, hogy az inzulin odakötődik ugyan a sejtek felszínén lévő receptorához (fogadóhelyéhez), de csak kismértékben jön létre az inzulin cukoranyagcsere-hatása.

Az inzulin lehetővé teszi, hogy a cukor a vérből a sejtbe átáramoljon

Az inzulin cukoranyagcsere-hatásának épp ez a lényege. A receptorhoz kötött inzulin hatására megváltozik a receptor maga, és jelzést ad a sejtnek. Ennek a jelnek a közvetítői olyan sejten belüli fehérjék, amelyek kapcsolatot tartanak az inzulin receptorával. E kapcsolat hatására a jelátvivő fehérjék összetétele megváltozik: a jelátvivő fehérjék egyik aminosavára, a tirozinra foszfát csoport kötődik.

Inzulinérzéketlenség (inzulinrezisztencia) esetén az inzulin nem tágítja az ereket, hanem kifejezetten szűkíti azokat. Ráadásul ilyenkor a sejthalál csökkentése is kiesik. Mi több, az inzulinérzéketlenség állapotában az inzulin jele más irányokba megy el, így például a sejtosztódás fokozását okozza. Ez utóbbi három folyamat jelentősen növeli az érelmeszesedés és a szervek károsodásának kockázatát, hiszen érszűkület hatására csökken a szövetek oxigénellátottsága, az oxigénhiány következtében károsodott sejtek gyorsabban elhalnak, és az erek falában a simaizomsejtek gyors osztódásnak indulnak, ami tovább szűkíti az ér belső átmérőjét.

Az inzulinrezisztencia fő oka az oxidatív stressz

Az oxidatív stressz oka elhízásban és cukorbetegségben a túlzott mértékű energia(kalória)-bevitel. Teljesen mindegy, hogy a túlzott energiabevitel szénhidrát, zsír vagy fehérje formájában történik, mindenképpen oxidatív stresszhez vezet. Ezért értelmetlenek azok az extrém diéták, amelyek az egyik vagy másik táplálkozási összetevő kizárólagos fogyasztására alapozottak.

Oxidatív stressz hatására az említett tirozin aminosavhoz hasonló kóros aminosavak képződnek, amelyek beépülnek az inzulinjelet közvetítő fehérjékbe, és ez vezet az inzulin jelátviteli hibájához, azaz az inzulinérzéketlenséghez.

A kóros tirozin hatása

Azokban az erekben, amelyekben a kóros tirozin mennyisége nagyobb, az inzulin kisebb értágulatot okoz, illetve ezt antioxidánsokkal csak részben lehet befolyásolni. Ezt állatkísérletekben igazoltuk. Az is kiderült ezekből a vizsgálatainkból, hogy minél magasabb egy érben a nyomás, annál több az érfalban a kóros tirozin aminosav, és annál kevésbé ernyed el az ér inzulin hatására.

Állatkísérletekben azt is kimutattuk, hogy a kóros tirozint szájon keresztül adva a béltraktusból felszívódik, a vérkeringésbe kerül, és beépül az érfalba. Ezek az erek kevésbé reagálnak inzulinra, mint a kezeletlen állatokból származó erek.

A fokozott zsírbevitel növeli az érfalban a kóros tirozin aminosav mennyiségét

Ezt szintén állatkísérletekben bizonyítottuk. Bemutattuk, hogy az így megváltozott ér inzulinra érzéketlenné válik. Az is kiderült azonban, hogy a normális tirozin aminosav adásával a fokozott zsírbevitel káros érhatása kivédhető.

Emberi (humán) vizsgálatokat is végeztünk. Először kimutattuk, hogy cukorbetegek és vesebetegek az egészségeseknél több kóros tirozint ürítenek a vizeletükkel, és a vesebetegek vérében az egészséges tirozin szintje alacsony. Azt is bebizonyítottuk, hogy a cukorbetegségben gyakori szürkehályog kialakulásában jelentős szerepet játszik a szemlencsefehérjékben képződő kóros tirozin aminosav.

Kezeléses vizsgálatunk is volt. Abból indultunk ki, hogy a vörösbort mértékletesen (napi 1-2 dl mennyiségben) fogyasztók életkilátásai jobbak. A vörösbor egyik fontos, a szervezet működését kedvezően befolyásoló komponense a rezveratrol. Ezért ennek hatását vizsgáltuk inzulinérzéketlen, 2-es típusú cukorbetegekben. Napi 10 mg-os adagban adtuk, mert tudtuk, hogy ilyen kicsiny mennyiségben is aktiválja a szervezet saját antioxidáns rendszerét.

A kezelés hatására a vizelettel ürített kóros tirozin mennyisége jelentősen csökkent. Egyidejűleg az inzulinérzéketlenség és a vércukor is javult. Ráadásul azt is sikerült igazolnunk, hogy az inzulin jelátvitele is jobb lett.

További humán vizsgálatunkban igazoltuk, hogy a cukoranyagcsere felborulása vérmérgezésben (szepszis) az oxidatív stresszel kapcsolatos. Vizsgálatunk szerint vérmérgezésben a kóros aminosavak vizeletürítése szoros kap-csolatban van a cukoranyagcsere felborulásá-val.

Következtetések

Mivel az inzulin hatástalanságát csak kismértékben lehet antioxidáns kezeléssel befolyásolni, ezért ez az út nem tűnik a legjobbnak (a rezveratrol is azáltal hatékony, hogy a szervezet saját antioxidáns védelmét aktiválja). Eredményesebb, ha a kóros aminosav hatását kivédő egészséges aminosavat adjuk, különösen akkor, amikor fokozott a kóros aminosav képződése és a vese károsodása miatt csökkent az egészséges aminosav keletkezése. Humán vizsgálatok elvégzése szükséges annak eldöntésére, hogy ez a kezelés valóban hatékony-e.

(Diabetes - Prof. Dr. Wittmann István, diabetológus)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes 2016/2 lapszám

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
Inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Mindez nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.