Ezentúl ezt kell nézni a termékek csomagolásán

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza, hogy nem használható a diabetikus, cukorbetegek is fogyaszthatják és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített termékek ilyen megkülönböztetése megtévesztő lehet.

Azoknál a cukorbetegeknél, akiknél 20-30 éve fedezték fel ezt az állapotot, és eddig rutinszerűen vásároltak, valamint nem voltak elég körültekintőek a megfelelő vércukoreredmény érdekében, számukra az elején valószínűleg nehézséget fog okozni a változás, amely azonban idővel a vásárlók tudatosságát fogja növelni. Az EU tagállamok közötti élelmiszerjelölés szinkronizálása mellett ez is egy fontos szakmai szempont – nyilatkozta portálunk kérdésére Turcsák Katalin dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

A tudatos vásárlás és megfelelő életmód kialakítása elvárás a cukorbetegeknél, ugyanis ez a kezelésük egyik alappillére. A 2-es típusú cukorbetegek, akik jelentős többségben vannak, ráadásul gyakran túlsúllyal is küzdenek, még fontosabb a megfelelő élelmiszerválasztásuk. Ahhoz, hogy betartsák a szakember által összeállított étrendet, el kell olvasniuk a termék tápértékjelölését, azaz hogy például mennyi szénhidrátot, ezen belül cukrot tartalmaz az adott élelmiszer - mondja a dietetikus.

Még egy változás!

2016. december 13-tól kötelező lesz minden gyártónak a tápértékjelölést is feltüntetni a csomagolásokon, ezek alapesetben az energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só.

Bővebben: Az új szabályozásról

Gyakran előfordult, hogy a cukorbeteg vásárló bement a boltba, megkereste a „Diabetikus” jelöléssel ellátott polcrészt, levette a neki szimpatikus csomagolású csokit, kekszet vagy lekvárt, meg sem nézte, milyen összetétele van a terméknek, valóban megfelelő-e a számára, beilleszthető-e a diétájába.

Nem azt jelenti, bármennyit!

Turcsák Katalin arról is tájékoztatta portálunkat, hogy amennyiben egy termék diabetikus jelzéssel van ellátva, nem azt jelenti, hogy bármikor, bármennyi korlátlanul fogyasztható belőle. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a cukor mivel van helyettesítve, például cukorpótlóval vagy mesterséges édesítőszerrel, ugyanis ennek függvényében jelentős különbségek lehetnek az egyes termékek energiatartalmában, glikémiás indexében. A cukorbetegeknek szánt élelmiszereknek is van helyük az étrendben, azonban szénhidráttartalmukat mindig bele kell számolni a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe, nem pedig pluszban, korlátlanul fogyaszthatóak.

A cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) jól tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.

diabetikus jelzés tájékoztató

Külföldön, ahol már bevezették a rendeletet, a gyártók kötelezően feltüntetik a csomagolásokon a tápanyagjelölést. Van olyan üzlet, ahol külön polcon vannak kihelyezve a cukorbetegeknek készült termékek, van, ahol az adott termékcsoporton belül találhatóak meg ezek az élelmiszerek.

Lesz feladatuk a szakembereknek

Kezdetben még több feladat hárul a dietetikusokra a szabályozás miatt, így nagyon fontos a megfelelő tájékoztatás, az edukáció – véli dr. Blatniczky László gyermek diabetológus, gyermekgyógyász, a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke.

A szülő kezeli a diabéteszt, ő méri a gyermeke vércukorszintjét, ő intézi a vásárlást, ő figyel a diétára. A szülő dönt, a diabétesz-team szakmai tanácsaira hagyatkozva – mondja az elnök, aki szerint a diabetikus jelölés megszűnése nem könnyíti meg a vásárlást, hiszen eddig is keresni kellett ezeket a termékeket a boltok polcain.

Keresik az ország cukormentes tortáját!

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének hírességei – Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András – egészséges édességet kreáltak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. Az általuk összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, segít az eligazodásban.

Fontos ezzel tisztában lenniük a cukrászoknak is, akik elindulnak majd a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. Június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával is. Idén is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.

Mindent a cukorbetegségről!

(WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.