A 2-es típusú cukorbetegségről és a vércukorszint ellenőrzésének fontosságáról

WEBBeteg
megjelent:

A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

Lehet, hogy a betegség korai szakaszában a beteg nem érzi a betegség tüneteit, de a kezeletlen diabétesz miatt a későbbiekben nagyon súlyos szövődmények léphetnek fel. Az érelmeszesedés okozta vérellátási zavarok miatt látásromlás (súlyosabb esetben akár vakság), veseelégtelenség alakulhat ki, a végtagi érelmeszesedés következtében pedig akár végtag-amputációra is sor kerülhet.

Fontos tudni

A magas vércukorszint kezdetben még nem okoz tüneteket, ám a későbbi szövődmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy az orvosa által előírt életmódot (diéta, mozgás) és gyógyszeres terápiát ekkor is maradéktalanul betartsa!

Mi az a 2-es típusú diabétesz?

A szervezetnek szüksége van glükózra (alapvető cukorfajta), ez biztosítja az élethez szükséges legfőbb energiát. A vér glükózszintjét két hormon szabályozza nagy gondossággal: az inzulin a glükóz raktározását biztosítja, úgy csökkenti a vércukorszintet, a glukagon pedig az elraktározott glükóz felszabadításáért felelős alacsony vércukorszint esetén – így növeli a vércukorszintet. Az inzulin és a glukagon egyaránt a hasnyálmirigyben termelődik.

A diabétesz krónikus betegség, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elég inzulint előállítani, és/vagy arra megfelelően reagálni. Az 1-es típusú diabétesz általában fiatal korban, a hasnyálmirigy inzulin előállító képességének hiánya miatt alakul ki. A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben elsősorban a felnőtteket érinti. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők szervezete nem megfelelően reagál az inzulinra. A szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani vagy elraktározni a glükózt, amely kezelés nélkül felhalmozódik a vérben, ami magas vércukorszintet (hiperglikémiát) eredményez, amely a diabétesz egyik jellemző tünete.

Az egészséges étrend, a testmozgás és a gyógyszerek segíthetnek a vércukorszint beállításában.

Mennyire gyakori a 2-es típusú cukorbetegség?

  • Nagyon gyakori… 2013-ban mintegy 56 millió ember szenvedett diabéteszben Európában, ami a felnőtt népesség 8,5 %-át jelenti. A páciensek 90 %-ának 2-es típusú diabétesze volt, ez több mint 50 millió embert jelent.
  • ...és egyre gyakoribbá válik - 2035-re ez a szám várhatóan 69 millióra emelkedik, ami a felnőtt népesség több mint 10 %-át jelenti
  • Ma Magyarországon minden 4. embert veszélyeztet a diabétesz. Naponta 2 cukorbeteg veszti el a látását és 7 amputációt végeznek a betegség következtében.

Miért lesz magas a vércukorszint és miért ártalmas?

Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigyben termelődik, és lehetővé teszi a sejtek számára, hogy felvehessék és energiává alakíthassák a cukrot. A 2-es típusú diabétesz miatt az Ön szervezete nem tud megfelelően reagálni az inzulinra és hasnyálmirigye kimerül.

Lehet, hogy a diabétesz korai szakaszában a cukorbeteg még nem érzi rosszul magát, de idővel a túlzott mennyiségű cukor a vérében az ereket is károsítja, és olyan szövődményekhez vezethet, mint a vakság, a vesebetegség, az alsó végtagok keringési elégtelensége, a szívbetegség és az agyvérzés. Ezért fontos, hogy a vércukorszintjét egészséges étrenddel, testmozgással és gyógyszerekkel kontroll alatt tartsa.

Hogyan kontrollálható a 2-es típusú cukorbetegség?

Számos kiterjedt vizsgálat igazolta, hogy az egészséges táplálkozás és a napi testmozgás segít a 2-es típusú diabéteszt kontroll alatt tartani.

  • A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél az aerob edzés (például séta) és/vagy az erősítő edzés (például nehéz tárgyak emelgetése) bizonyítottan javítja a szervezet inzulinra adott reakcióját.
  • A fogyás - még ha csak a teljes testsúly 5-10 %-áról is van szó - támogatja a szervezet inzulintermelésének hatékonyságát és -felhasználását, ami javítja a vércukorértéket.
  • Az is segít a vércukorszintet egy állandó szinten tartani, ha minden étkezésnél ugyanolyan mennyiségű szénhidrátot fogyaszt. A magas rosttartalmú étrend (25-30 g rost naponta) szintén segít a vércukorszint állandó szinten tartásában. Az egészséges táplálkozás hatására súlycsökkenés következhet be, ami szintén segíti a diabétesz kontroll alatt tartását
  • Kezelőorvosa olyan gyógyszereket fog javasolni, amelyek – az életmódváltás mellett – segítik a kívánt vércukorszint elérését.
Fontos cikkek a cukorbetegségről

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.