Terheléses cukorvizsgálat (OGTT)

Szerző: WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus,
Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A vizsgálat a panaszokat még nem okozó cukorbetegség, az azt megelőző állapot (az úgynevezett csökkent glükóztolerancia, IGT) és a terhességi cukorbetegség felismerésére szolgál.

Az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztető terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) a korábban egészségeseknél a terhesség folyamán alakul ki. Kizárására a vizsgálatot a terhesség 24-28. hetében rutinszerűen mindenkinél elvégzik. Egyéb esetekben akkor javasolt a vizsgálat elvégzése, ha az éhgyomri vércukorszint a normál értéket meghaladja, de nem éri el azt a szintet, amely már cukorbetegséget (diabéteszt) jelent. A vizsgálat elvégzése tilos abban az esetben, ha az éhgyomri és/vagy az étkezés utáni vércukorértékek alapján a cukorbetegség diagnózisa felállítható.

Ez a cikk is érdekelheti A gesztációs diabétesz és tünetei

A vizsgálat előkészítése

A vizsgálatot reggel, teljesen éhgyomorra (minimum 10 órán keresztüli koplalás után) kell elvégezni. A vizsgálat előtti három napban legalább napi 150 gramm szénhidrát tartalmú étrendet kell betartani átlagos fizikai terhelés mellett. A vizsgálat eredményét bizonyos gyógyszerek és fertőzések is befolyásolhatják, melyek a terhelés későbbi időpontra való halasztását tehetik szükségessé. Nem történhet vizsgálat a menstruáció ideje alatt sem!

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A terheléses cukorvizsgálatot laboratóriumi háttérrel rendelkező egészségügyi ellátó intézetekben (háziorvosi és szakorvosi rendelő, kórház és klinika), nyugodt körülmények között kell elvégezni. Először az éhgyomri vércukorszint meghatározása történik vénás vérvételből, ezt követően 75 gramm, 250-300 ml vízben feloldott glükóz elfogyasztása következik öt perc alatt. Az oldat nagyon édes, hányingert válthat ki, ennek elkerülése érdekében kevés, otthonról hozott, frissen facsart citromlével lehet ízesíteni. A cukoroldat elfogyasztása után, a vizsgálat ideje alatt (120 perc) nem lehet enni, dohányozni és a fizikai aktivitástól is tartózkodni kell. A glükózterhelés utáni vércukorszint meghatározása vénás vérből a 120. percben történik. A két vérvétel során egészen kis mennyiségű vért (0,5 ml) vesznek a betegtől. A cukorbetegség vagy a szénhidrát anyagcserezavar (csökkent glükóztolerancia) diagnózisa az éhgyomri és a 120. perces értékből felállítható. Amennyiben a 0 perces, éhgyomri vércukorszint már cukorbetegséget jelez, nem végzik el a terhelést.

A vizsgálat értékelése

Csökkent glükóztoleranciáról beszélünk, ha a 120. perces érték 7,8 mmol/l vagy annál nagyobb, de 11,0 mmol/l-nél kisebb. Cukorbetegségről beszélünk, ha a 120. perces érték 11,1 mmol/l vagy annál nagyobb. Várandósság esetén a 120 perces 7,8 mmol/l feletti érték már cukorbetegséget jelent.

Mi a teendő kóros értékek esetén?

Az eltérés súlyosságától függően rendszeres ellenőrzés vagy gondozás, az esetleges szövődmények felmérése, diétás, életmódi és szükség esetén gyógyszeres kezelés elkezdése szükséges.

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Módosítva: 2019.02.08 20:36, Megjelenés: 2017.08.18 05:21

CIKKAJÁNLÓ

 Kenőcs a száraz bőr ellen
Segít a száraz, igénybe vett bőrrel összefüggő tüneteket enyhíteni, megszüntetni. (x)
A Ceralbin kenőcs feladata a száraz bőrrel összefüggő tünetek megszüntetése.
Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő funkcióhoz...
A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett szénhidrát-anyagcserezavar,...
Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az...
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

LEGFRISSEBB TARTALOM