Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

Dr. Brasnyó Pál
Szerző: WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász,
nefrológus, diabetológus

A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

A téma cikkei
7/1 Inzulinkezelés és az inzulin típusai
7/2 Inzulinkezelési sémák
7/3 Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?
7/4 Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai
7/5 Az inzulinadagolás módja, helye, formái
7/6 Speciális kérdések az inzulinkezelt diabétesz esetén
7/7 Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

A feladat, hogy megfelelő vércukorértékek mellett csökkentsük a vércukor-ingadozásokat, valamint az ideális testsúlyt elérve fenntartsuk azt, ugyanis az egészségmegőrzés szempontjából ez egy fontos tényező. A megfelelő étrend és életmód betartása mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegség esetén, terápiától függetlenül fontos.

A mai, korszerű kezelések mellett sem lehet jó anyagcserehelyzetet elérni és fenntartani, ha a beteg nem tartja be a javasolt életmódbeli tanácsokat.

Mennyi energia-bevitel javasolt a cukorbetegek számára?

A cukorbetegségben szenvedőknek – a nem cukorbetegekhez hasonlóan – életkorhoz, testmagassághoz, anyagcsere-jellemzőkhöz és fizikai aktivitáshoz igazodó energia-bevitelre van szükségük. A megfelelő energia-bevitel alapján a normál testtömegű férfiak, fizikailag aktív nők számára 1800 Kcal a javasolt energiamennyiség, túlsúlyos, cukorbetegségben szenvedő nők esetén 1200 Kcal, túlsúlyos cukorbeteg férfiaknál 1500 Kcal. közötti.

Fontos az étrend összetétele is, ugyanis összetett szénhidrátokban dúsnak, fehérjében, zsírokban szegénynek kell lennie (szénhidrát 50 százalék, fehérje 20 százalék, zsír 30 százalék). Az egyes élelmiszerek vércukoremelő hatása a szénhidráttartalmon túl több tényezőtől is függ. Az egyik ilyen fontos paraméter a szervezet inzulin iránti aktuális érzékenysége – például ugyanazon étel elfogyasztása reggel jobban emeli a vércukrot, mint délben –, de a vércukorszint-emelő hatást étrendi tényezők is befolyásolhatják, mint pl. a glikémiás index.

Mit mutat meg a GI?

A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik. Pontosan megítélni a GI alapján azt, hogy időben mikor van a csúcson a vércukorérték, nem lehet, csak az adott ételeket kategóriákba lehet besorolni, hogy gyorsan, közepesen vagy lassan éri el a vércukor a csúcsot.

Szénhidrátok és a glikémiás index

Miért fontos a glikémiás index?

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen vércukoremelő hatása van az adott élelmiszernek. A 90-100 százalékos glikémiás indexű burgonyapüré olyan, mintha tiszta szőlőcukrot ennénk. A szénhidrát és glikémiás index táblázatok számos dietetikai könyvben fellelhetők. Dietetikai szempontból a 30 százalék glikémiás index alatti ételek (lencse, bab, borsó, zöldségfélék) sokkal nagyobb mértékben történő fogyasztása javasolt.

A fenti általános megfontolások minden cukorbeteg, így az inzulinnal kezelt betegek esetében is megszívlelendők, ugyanakkor a különböző inzulinok és kezelési formák miatt az étkezések gyakoriságában, az étkezés szénhidráttartalmában vannak különbségek.

Hány étkezés ajánlott az egyes inzulinkezelések esetében?

Az este, lefekvéskor adott, napi egyszeri, ún. bázis (humán vagy analóg) inzulinkezelés mellett az étkezések gyakorisága nem különbözik a korábbi csak diétával vagy tablettával is kezelt cukorbetegéhez képest. Ilyenkor a napi öt, esetleg hatszori étkezés (reggeli – tízórai – ebéd – uzsonna – vacsora, szükség esetén utóvacsora) a megfelelő, hogy az egy alkalommal történő magas szénhidrát-, illetve kalóriabevitelt elkerüljük, így megelőzhetők – többek között – a vércukorkiugrások is. A kisétkezések (tízórai, uzsonna, utóvacsora) szénhidráttartalma általában 15-20 g, a főétkezéseké 45-60 g. Ezeket az értékeket az összes szénhidrátbevitel tükrében a kezelőorvos és a dietetikus segítségével kell meghatározni.

Napi tejfogyasztás

Miért meghatározott a cukorbetegeknek a naponta fogyasztható tej mennyisége? Miért nem jó, ha reggelire több tejet iszik a cukorbeteg?

Mennyi a napi tejfogyasztás ajánlott mennyisége?

Humán, keverék (premix) inzulinkezelés

A napi két-három alkalommal adott ún. humán, keverék (premix) inzulinkezelésen részt vevő betegek esetében is az 5-6-szori étkezés javallt, figyelve arra, hogy a humán étkezéshez adott inzulin hatása a beadás után 20-30 perccel kezdődik, így az étkezéssel az inzulinbeadást követően ennyit kell várni. Kétszeri adás mellett – amikor a déli inzulinadás nem szükséges – napi ötszöri (nincs uzsonna), háromszori adás mellett napi hatszori étkezés javasolt. A humán inzulinokra jellemző hosszabb hatástartam miatt a kezelőorvossal és dietetikussal is egyeztetett időpontokban javasolt az étkezés, ettől jelentősen eltérni nem lehet.

A cukorbetegség karbantartása

A cukorbetegség kezelése számos szempontból jelentősen eltér más betegségek kezelésétől. A leglényegesebb eltérés, hogy a cukorbeteg eredményes kezeléséhez nem elegendő pusztán az orvos által tanácsolt kezelési mód elfogadása és követése. A cukorbetegség esetében a kezelési célértékek elérése és folyamatos megtartása csak az érintett cukorbeteg tevékeny közreműködésével valósulhat meg. A közreműködés azt jelenti, hogy a beteg folyamatosan ellenőrzi vércukorértékeit, képes a szükség szerinti változtatásokra, tisztában van ennek fontosságával.

Mit tehet a cukorbeteg betegsége karbantartásáért?

Humán intenzív ("teljes") inzulinkezelés

A humán intenzív ("teljes") inzulinkezelés során is napi öt-hat alkalommal történő étkezés javasolt, utóvacsora nem mindig szükséges. Ekkor a főétkezések előtt, napjában 3 alkalommal adnak étkezési inzulint és az alap inzulinszintet biztosítandó, napi egy vagy két alkalommal adnak ún. bázis inzulint. Az étkezések szénhidrátbevitele ez esetben is az előzőekhez hasonlóan alakul. Itt is figyelni kell, hogy az étkezési inzulin beadása után 20-30 perccel lehet étkezni, és – a humán inzulinok hatástartama miatt – az étkezések időpontjától jelentősen eltérni nem lehet.

Analóg premix és analóg intenzív inzulinkezelés

Napi két-három alkalommal adott analóg premix, illetve az analóg intenzív inzulinkezelés (napjában 3 alkalommal adott analóg étkezési inzulin és a hozzá kapcsolódó, alap inzulinszintet biztosító napi egy vagy két alkalommal adott ún. analóg bázis inzulinkezelés) mellett a napi háromszori étkezés elegendő. Ennek hátterében az analóg étkezési inzulinok ultragyors hatása áll.

Ezekben az esetekben a főétkezések előtt beadott inzulinok után azonnal lehet étkezni, kisétkezések nem szükségesek, és a főétkezések időpontjai is rugalmasabban kezelhetőek. Ahhoz azonban, hogy ehhez a rugalmassághoz jobb anyagcsere is társuljon, a betegek részéről nagyobb tapasztalat, gyakorlat szükséges.

Ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét!

Mind analóg, mind humán inzulinkezelés esetén elengedhetetlen a rendszeres (napi 4-6 alkalommal) történő vércukorszint-ellenőrzés, hiszen azonos ételek, inzulindózisok mellett is számos tényező befolyásolhatja a vércukorértékeket.

A kóros értékeket időben észlelve és korrigálva lehet a tartósan jó anyagcserét fenntartani, amiben kezelőorvosa és dietetikusa tud segíteni sémák adásával, de a pontos beállításban a betegek egyéni tapasztalatainak, a betegtársak jó tanácsainak is kiemelkedő szerepe van.

Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus

Módosítva: 2017.10.03 02:51, Megjelenés: 2017.10.03 02:51

CIKKAJÁNLÓ

 Szájbetegség

Szájbetegség

A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

Rendszeres önellenőrzés

Rendszeres önellenőrzés

Tudjon meg többet a diabétesz menedzselésről és az akciós termékekről. (x)

Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott...

A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés...

Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?...

A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak...

Befolyásolhatja a gépkocsivezetést az...

Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben és...

Cukorbetegségre utaló laboreltérések...

A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem...

Magyarországi cukorbetegek szervezetei és...

Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

Cukorbetegeknek: decembertől újabb változás...

Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza,...

A cukorbetegek is ihatnak bort?

A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De...

Tíz fontos tanács cukorbetegeknek!

A cukorbetegek vércukorszintjük kontrollálásával, meg tudják előzni a nem kívánt szövődmények, ezért is nagyon fontos, hogy a betegségben érintettek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó