Korai inzulinkezeléssel a cukorbetegség ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Kínai tudósok szerint korai és intenzív inzulinkezeléssel, valamint tornával hosszú évekre ki lehet tolni a felnőttkori cukorbaj súlyosabb tüneteinek jelentkezését. Erről két tanulmány jelent meg pénteken a Lancet című brit orvosi lapban.

A korai stádiumban végzett intenzív inzulinkezelésre 400 páciensen végeztek kísérletet a dél-kínai Kanton város Szun Jat-szen Egyetemén. Mindegyiknek úgy nevezett 2-es típusú, vagyis felnőttkori cukorbetegsége volt.

A betegeket három csoportra osztották, az első kettő infúzióban vagy napi többszöri injekcióban inzulint kapott, a harmadik a szokásos tablettákat.

A kezelést akkor hagyták abba, amikor a vércukor szintje két héten át a normális határon belül volt már. Utána a páciensek diétával és sok mozgással tartották rendben a vércukrukat.

Az első két csoportban több betegnek normalizálódott a vércukra, mint a harmadikban, és ez sokkal gyorsabban történt meg. Átlagosan 4-6 nap alatt, szemben a tablettás csoport 9 napjával. Az első két csoportban csaknem kétszer annyi volt azoknak a pácienseknek a száma, akiknél normális szintre állt be a vércukor, mint a harmadikban.

Az inzulinkezelést az 1-es típusú cukorbetegségnél alkalmazzák, a felnőttkori (fokozatosan kialakuló) 2-es típusú cukorbetegségnél általában csak a késői, súlyosabb stádiumban szoktak inzulint adni, addig gyógyszerrel csökkentik a vércukorszintet.

A vizsgálatok eredményei

A másik tanulmány szerint egy pekingi kórházban azt találták, hogy 6 éven át folytatott diéta és rendszeres testmozgás után, még további 14 évig nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei. A diétás-mozgásos kezelés hat éve alatt, a szokásosnál 50 százalékkal kevesebb esetben léptek fel a tünetek, 20 éves időszakban vizsgálva pedig 43 százalékkal.

Azt már korábbi tanulmányok is bizonyították, hogy az életmód-változtatás (táplálkozás és mozgás) jó hatással van a cukorbetegségre, de a hosszú távú hatásról kevés a tapasztalat.

A 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen válik egyre gyakoribbá a fejlett és a fejlődő országokban.

Ma 246 millió cukorbeteg van a világon, de előrejelzések szerint 2025-ben már 380 millió lesz a számuk.

(FH)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.