A cukros férfiak könnyebben kapnak Alzheimert

Független Hírügynökség
megjelent:

Azok a férfiak, akiknél 50-es éveikben cukorbaj alakul ki, lényegesen nagyobb valószínűséggel lesznek öregkorukra Alzheimer-kórosak - derül ki egy évtizedeken át végzett svéd kutatásból.

Az orvosok átlagosan 32 éven át követték több mint 2.200 olyan svéd férfi egészségének alakulását, akin 50 éves korában diabétesztesztet végeztek. Megállapították, hogy akinek 50 éves korában alacsony volt az inzulinszintje, annál másfélszer nagyobb volt az Alzheimer öregkori kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek rendben volt a vércukruk.

Az Alzheimer-kór kialakulása nem függött a vérnyomástól, a testtömegindextől vagy a műveltségi szinttől. A felfedezésnek nagy közegészségügyi jelentősége van, mivel a fejlett országokban egyre gyakoribb az 2-es típusú, felnőttkori cukorbaj.

Az orvosok feltételezik, hogy a cukorbaj kárt okoz az agyi erekben, és ez vezet az emlékezetproblémákhoz, illetve Alzheimer-kórhoz, de az összefüggés kiderítéséhez további kutatásokra van szükség.

A kutatók azt is megállapították, hogy a cukorbetegség és az Alzheimer-kór között még erősebb az összefüggés azoknál, akiknél hiányzik az APOE4 jelű gén. Erről a génről eddig is tudták, hogy hiánya fokozza az Alzheimer kialakulásának kockázatát. De ezek szerint a cukorbajnak döntő szerepe van.

A kutatásról szóló tanulmány a Neurology című orvosi szaklap legújabb számában jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.