A nemi hormonok szintje is hat a csonttörés kockázatára

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Egy tanulmány szerint az ösztradiol alacsony szintje, vagy a nemi hormonokat megkötő globulin (SHBG) magas szintje kapcsolatban áll az osteoporotikus töréssel idősebb férfiak esetében.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek alacsony a tesztoszteronszintje és magas az SHBG-szintje, nagyobb valószínűséggel figyelhető meg csonttörés.

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy a nemi hormonok koncentrációja a kor előrehaladtával csökken és a törések aránya nő. Mostanra néhány tanulmány már kellőképp megállapította a nemi hormonok és a csonttörés közötti kapcsolatot, és azt, hogy a nemi hormonok szintjének mérése hasznos lehet a mindennapi klinikai gyakorlat számára.

Az új tanulmány 1436, 65 éves vagy idősebb férfit vizsgált körülbelül öt éven keresztül.

A kutatók a nemi szteroid szintjének méréséhez folyadékkromatográfiás és tömegspektrometriás módszereket alkalmaztak. A vegyi anyagok speciális felderítésére és azonosítására nagyon pontos kémiai módszereket használtak.

Új lehetőség a csonttörés előrejelzésére

A kutatás eredményei világosan kimutatták, hogy az ösztradiol és az SHBG szintjei, valamint a törés kockázata között összefüggés van.

A tanulmány továbbá arra is rávilágított, hogy azon férfiak esetében, akiknek alacsony az ösztradiolszintjük, alacsony a tesztoszteronszintjük és magas a SHBG-szintjük, több mint háromszor magasabb a törés előfordulásának valószínűsége, mint az optimális hormonszinttel rendelkező férfiak esetében.

Dr. Eric Orwoll, az Oregoni Egészségtudományi Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője így nyilatkozott: „A mindennapi klinikai gyakorlatban a férfiaknál rendszerint nem mérik az ösztradiol- és az SHBG-szinteket a csontok és a törések vizsgálata során. Ezt a gyakorlatot kellene módosítani.”

A kutatás eredményei szerint a nemi hormonok – ösztradiol és tesztoszteron – és az SHBG szintjének mérése az idősebb férfiak esetében segíthet annak megállapításában, melyik férfinél milyen nagy a valószínűsége a csonttörés bekövetkezésének.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bodó Mariann, fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.