A C-vitamin csökkenti a férfiak csontritkulását

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Egy kutatás eredménye szerint a magas C-vitaminfogyasztás az idősebb férfiak esetében segít csökkenteni a csontritkulás mértékét. Ugyanis, ha nem jut a szervezetbe elegendő C-vitamin, nem megfelelő a csontépítés!

A kutatók már évek óta tudják, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő csontfejlődéshez, a kollagén kialakulásához, mely a csont egyik szerves alkotóeleme, valamint a porcképződéshez.

A C-vitamin tulajdonképpen antioxidáns vitamin, ami azt jelenti, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, mely negatív hatással van szervezetünk sejtjeire. Antioxidánsokra szükségünk van, mivel megvédnek az oxidatív stressztől, s ezáltal a gyulladásokkal szemben is. Ha gyulladás van a szervezetünkben, az kalciumot von el a csontokból, tehát a C-vitamin segít lelassítani ezt a folyamatot.

A kutatást végző orvosok a csontsűrűséget vizsgálták a 75 év feletti korosztályban, 213 férfi és 393 nő esetében, négy éves periódust követve, különös tekintettel arra, milyen befolyással van a rendszeres C-vitamin használat a csontokra. Az eredmények kiértékelésekor figyelembe vették a C- és E-vitamin fogyasztása mellett azt is, hogy az illető dohányzik-e, illetve nők esetében azt, hogy kapott-e valamilyen hormonpótlást.

Meglepő eredmények

A legkisebb mértékű csontritkulást azoknál a férfiaknál tapasztalták, akiknél a legmagasabb volt a napi C-vitamin bevitel. A nőknél azonban nem találtak ilyen jellegű összefüggést.

Az ajánlott napi C-vitamin szükséglet 75 mg nőknek, 90 mg férfiaknak. Azoknál a férfiaknál, akik napi 314 mg C-vitamint fogyasztottak, annak ellenére, hogy kalciumbevitelük alacsony maradt, nem tapasztaltak csontritkulást, míg azok, akik csak napi 106 mg C- vitamint juttattak a szervezetükbe, csontjaik 5,6 százalékát elvesztették.

Annak hátterében, hogy a nőknél miért nem hatásos a C-vitamin bevitel a csontritkulás ellen, valószínűleg az állhat, hogy a C-vitamin hatásmechanizmusa nemcsak a kalciummal és E- vitaminnal, hanem az ösztrogénnel is kapcsolatban áll. Ha nem jut a szervezetbe elegendő C-vitamin, nem megfelelő a csontépítés. A csontok fő proteinje a kollagén, mely körülbelül annak felét teszi ki, s tulajdonképpen megóvja azt a széteséstől.

Az elmúlt évek kutatásai fényt derítettek rá, hogy a csontsűrűség megőrzéséhez nemcsak kalciumra, hanem D-vitaminra és proteinre is szükség van. A jelenlegi kutatásnak köszönhetően a C-vitamin is csatlakozott az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen alkotóelemek csoportjához. Mindez persze nem jelenti azt, hogy túlzásba kell vinni a C-vitamin fogyasztását! Csontjai védelmében étkezzen egészségesen, sportoljon ( lehetőleg a friss levegőn) rendszeresen!

Segítség az egészséges táplálkozáshoz

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.