Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

A téma cikkei
5/1 Csontritkulás (oszteoporózis)
5/2 A csontritkulás okai és rizikófaktorai
5/3 Hogyan előzhető meg az oszteoporózis?
5/4 A csontritkulás kezelési lehetőségei
5/5 Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

A csontvesztés az öregedés általános velejárója, ha az optimális csúcscsonttömeg nem alakul ki gyermekkorban. A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzhető, amennyiben 20-25 év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak.

A kalciumban gazdag étrend célja elsődlegesen az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig (primer prevenció), valamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban (szekunder prevenció). Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent, esetleges D-vitamin-kiegészítéssel.

Ajánlott kalciumfogyasztás

Az ajánlott napi mennyiség az alábbiak szerint alakul: gyermekeknek 500-800 mg, fiataloknak 1000-1200 mg, felnőtteknek szintén 1000-1200 mg, időskorban 1300-1500 mg, várandós és szoptatós kismamáknak 1500 mg.

A kalcium hasznosulását segítő/gátló tényezők

A kalcium hasznosulását segítő tényezők: A D-vitamin (fokozza a kalciumfelszívódás hatékonyságát a belekből, segíti a csontokba való beépülését), az A-vitamin (a csontok hossznövekedését segíti elő), a K-vitamin (csontfehérje-képződés fontos szereplője), a C-vitamin (a kollagén alkotórésze), egyes ásványi anyagok (fluor, réz, mangán, cink, vas és magnézium), a laktóz (segíti a kalcium felszívódását), a savas közeg, valamint a rendszeres testmozgás.

A kalcium hasznosulását gátolják az alábbiak: rossz tápláltsági állapot, túlzott fehérjefogyasztás (növeli a kalcium kiürülését), túlzott zsírfogyasztás, túlzott foszforbevitel, kevés D-vitamin, kevés mozgás, dohányzás, alkohol, nagy mennyiségű koffein és konyhasó, valamint az oxálsav és a fitinsav. Az oxálsav (spenótban, sóskában, zellergumóban, rebarbarában) és a fitinsav (szárazhüvelyesekben és búzakorpában) a kalciummal oldhatatlan komplexeket képeznek, ami így nem szívódik fel.

Ez a cikk is érdekelheti A csontritkulás okai és rizikófaktorai

Kalcium és foszfor

Nagy jelentősége van a táplálékban lévő kalcium és foszfor egymáshoz viszonyított arányának, ugyanis ha a foszfor és a kalcium körülbelül ugyanakkora mennyiségben van jelen, akkor a foszfor segíti a kalcium csontokba történő beépülést és csökkenti a vizelettel ürülő mennyiségét. Amennyiben a foszfor aránya meghaladja a kalciumét, akkor a csontokból kalcium szabadul fel.

Az ajánlott mennyiség felnőtteknek 700 mg foszfor naponta, de ezt jelenlegi táplálkozási szokásunk meghaladja, köszönhetően a cukrozott az üdítőitaloknak, a készételeknek, konzerveknek, a túlzott mértékű húsfogyasztásnak, ömlesztett sajtoknak. Tehát ezek fogyasztása csontritkulásban szenvedőknek kerülendő. Ha például egy pohár cukros üdítőt elfogyasztunk ebéd után, azzal semlegesíthetjük az étel összes kalciumtartalmát.

Az ideális étrend csontritkulásban szenvedők részére az, ha 56-58 százalék szénhidrátot, 30 százalékban zsírt és 12-14 százalékban fehérjét tartalmaz, és az összetevőket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint kell kiválasztani. A kalcium, foszfor és magnézium aránya 1:1:0,5 legyen.

Ez a cikk is érdekelheti A csontritkulás nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti

Ajánlott ételek, elkészítési módjuk

Magas a kalcium tartalma a következőknek: tejpor, mák, parmezán sajt, óvári sajt, sűrített tej, mogyoró, olajos hal, dió, tej, tejföl, kefir, búza, banán. A tejtermékekben található laktóznak és a savas közegnek köszönhetően a kalcium kiválóan hasznosul. 0,5 liter tej 600 mg kalciumot tartalmaz, 10 dkg parmezán sajt 850 mg-ot.

A boltokban lehet vásárolni kalciummal dúsított termékeket is, pl. ásványvizeket, kalciumos kenyeret, Kalci sajtot, kalciumos rágógumit. Jó D-vitamin-forrás a máj, tojás, tej, tejtermékek, a halolaj és a D-vitaminnal dúsított margarinok.

A konyhatechnológia szempontjából a zsírszegény párolást, teflonban, grillen, mikrohullámú sütőben, alufóliában, sütőzacskóban történő sütést, valamint a joghurtos, kefires habarást kell előnyben részesíteni. Arra is oda kell figyelni, hogy a napi kalciummennyiséget ne egyszerre fogyasszák el, hanem egyenletesen eloszlatva, hiszen így nagyobb a biológiai felhasználhatóság. A kalciumban gazdag ételeket ajánlott a déli, a délutáni és az esti étkezéssel elfogyasztani, mivel így a kalcium sokkal jobban beépül, mint reggel vagy napközben.

Egy 1200 mg kalciumot tartalmazó étrend

  • Reggeli: Tejeskávé 150 ml tejből – 180 mg Csirkemell sonka, Bakonyi barna kenyér, Zöldpaprika

  • Tízórai: Alma 1 db

  • Ebéd: Tavaszi zöldségleves; Rakott karfiol 30 g sajttal – 250 mg; 50 g zsírszegény tejföllel – 65 mg

  • Uzsonna: Tejszelet 1 db – 170 mg

  • Vacsora: Tej 250 ml – 300 mg; Magvas zsemle, Házi sajtkrém 50 g sajtból – 300 mg; Uborka

Ha a kalciumbevitel nagymértékben és tartósan meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, vesekőképződést okozhat, és zavar léphet fel más ásványi anyagok felszívódásában, tehát fontos mértéket tartani.

Tovább Milyen mikrotápanyagokra van szükségük csontjainknak?

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.