Idiopathiás juvenilis osteoporosis (IJO) - a gyermekkori csontritkulás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A betegség primer oszteoporózis, vagyis hátterében nem diagnosztizálható más betegség, kialakulásának oka ismeretlen.

Az oszteoporózis ezen ritka formája a korábban egészséges gyermekeknél, röviddel a pubertáskor kezdete előtt, körülbelül 7 éves korban alakul ki, de 1 és 13 éves kor között máskor is jelentkezhet. A legtöbb gyermeknél a lebomlott csonttömeg újraképződik.

Mik a betegség tünetei?

A betegség első jelei közé tartozik a hát-, a csípő-, a lábak fájdalma, a járás gyakran fájdalommal jár, a könyök és a térd is fájhat. A gerinc felső részének elgörbülése, testsúlyvesztés, a mellkas lesüllyedése és sántítás is előfordulhat.

Hogyan kezelhető a gyermekkori csontritkulás?

Ezek a negatív folyamatok néhány esetben visszafordíthatók, és amíg nincs kidolgozott gyógyszeres vagy sebészeti módszer a fiatalkori oszteoporózis kezelésére, néhány esetben nincs is szükség terápiára, mert a gyermek meggyógyul, kinövi a betegséget.

Nagyon fontos korán felismerni a betegséget, hogy a gyermek csontjait meg lehessen védeni a törésektől, illetve a gerincferdülés is elkerülhető legyen, míg a negatív folyamatok visszájukra nem fordulnak. Ebben az időszakban fizikai terápiára és más jellegű ápolásra is szükség lehet, kerülni kell a terhelést, a veszélyt jelentő sportokat.

A kalciumban és D-vitaminban gazdag kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos. Gyerekek kezelésére csak súlyos esetekben, és akkor is csak kipróbálás szinten megengedett a felnőttek kezelésében használt biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek alkalmazása.

A legtöbb juvenilis oszteoporózisban szenvedő gyermek csontszövete folyamatosan újraképződik, és noha a csontok a betegség akut fázisában is növekednek, a normális növekedés akadályozva van, így előfordulhat a növekedés leállása is.

Sajnos a betegség néhány esetben maradandó károsodásokat okoz, így például gerincferdülést a gerinc felső szakaszán, vagy mellkas-kollapszust.

A csecsemőkori kalciumfogyasztás döntő fontosságú

A csecsemőkori kalciumbevitel alapvetően határozza meg a csontok felnőttkori állapotát. A kalciumban szegény táplálék már a születés utáni napokban eldönti a kifejlődő csontrendszer erősségét: a csontok több zsírt tartalmaznak és kevesebb kalciumot. Az egészséges csontrendszer kifejlődéséhez nemcsak az a fontos, hogy bőségesen jusson kalcium a gyermek szervezetébe kamaszkorában, amikor gyorsan növekszik, hanem főleg közvetlenül megszületése után. A meglepő vizsgálati eredményt az Experimental Biology 2010 kongresszuson ismertették a kutatók. A csecsemőkori kalciumfogyasztás döntő fontosságú

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; News-medical.net
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.