Nem az eltérő alvás miatt gyakoribb a bölcsőhalál a kisfiúknál

Medipress
megjelent:

A szakemberek már régóta tudják, hogy a hirtelen csecsemőhalál (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome ) gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Egy új tanulmány viszont megcáfolja, hogy ennek oka a nemek eltérő alvási-ébredési jellemzői.

A tudósok most rájöttek, hogy a fiú csecsemőket valójában sokkal könnyebb felébreszteni, mint a kislányokat.

„Mivel a fiú újszülötteknél gyakoribb a bölcsőhalál előfordulása, mint a lányoknál, azt várnánk, hogy a kisfiúkat sokkal nehezebb felébreszteni, mint a lányokat" - mondta el Rosemary S.C. Horne, az Ausztrál Nemzeti Orvostudományi Kutatások Tanácsának sajtótájékoztatóján.

„Kutatásunk során azonban a fiatalabb, kettő-négyhetes korú újszülötteknél éppen ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, és mi is elcsodálkoztunk azon, hogy a csecsemők kettő-három hónapos korára eltűnt a különbség a fiúk és kislányok között. Ez az a kor ugyanis, amikor a legnagyobb a bölcsőhalál kockázata”- magyarázta Horne.

A kutatásról

A bölcsőhalálban elhunyt csecsemők mintegy 60 százaléka fiú. A kutatás során az ausztrál kutatócsapat 50 egészséges csecsemőt vizsgált. Orrlyukukba levegőt fújtak, így próbálták felébreszteni őket. A kettő - négyhetes korú újszülötteknél azt figyelték meg, hogy a kisfiúk sokkal kisebb erejű fújástól felébredtek, mint a kislányok. Ez a különbség viszont lecsökkent a csecsemők két-háromhónapos korára, amikor a bölcsőhalál kockázata a legmagasabb.

„Ha nagyon nehezen tudjuk felébreszteni a csecsemőt, az növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát” - figyelmeztet Dr. Horne, aki egyben a melbourni Monash Egyetem Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.

Fontos, hogy hanyatt feküdjön a baba

Mivel magyarázható akkor ez a 60/40 százalékos halálozási arány? Horne és csapata szerint a szülők a nyugtalanabb fiú csecsemőket gyakran fektetik hasra, ettől remélve, hogy megnyugszanak. A hason alvás pedig megnöveli a bölcsőhalál kockázatát.

„Tanulmányunk hangsúlyozza, hogy a hirtelen csecsemőhalál nem jósolható meg előre, viszont fontos, hogy a szülők ismerjék a kockázati tényezőket: lehetőleg hanyatt fektessük a babát, vigyázzunk, hogy az ágynemű ne kerüljön a fejére, és óvjuk a cigarettafüsttől, mind születése előtt és után” – tette hozzá Dr. Horne.

A tanulmány a Sleep folyóirat augusztus 1-i számában jelent meg.

A bölcsőhalálról

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.
A bölcsőhalál okai és megelőzése

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.