Szoptatás: honnan tudhatja, hogy elég teje van?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Amennyiben Ön szoptat, bizonyára már Önben is felmerült a kérdés, vajon elegendő-e a tej mennyisége a kicsinek. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket, és tudja meg, mikor kell segítséget kérnie.

Amikor szoptat, nem szükséges minden egyes etetés után megmérni, mennyi tejet fogyasztott a baba. Vannak a mérlegelésen kívül egyéb jelek is arra, hogy meggyőződjön arról, a gyermeke eleget eszik. Mikor szoptat, tegye fel magának az alábbi kérdéseket.

Gyarapodik a gyermekem súlya?

Az egyenletes súlygyarapodás a legmegbízhatóbb jele annak, hogy a gyermeke eleget eszik. Annak ellenére, hogy a legtöbb újszülött a születés után nem sokkal veszít a súlyából, ezt a súlyveszteséget általában két héten belül visszanyerik. Minden egyes orvosi vizsgálat során ellenőrzik a baba súlyát. Amennyiben aggódik a gyermek súlya miatt, járjanak gyakrabban ellenőrzésre.

Milyen gyakran kell szopnia a babának?

A legtöbb újszülött naponta 8-12 alkalommal szopik, két-három óránként. Hat-nyolchetes korára már hosszabb ideig kibírja két etetés között, bár az úgynevezett növekedési fázisokban valószínűleg hosszabb ideig vagy gyakrabban kíván majd szopni. Bízzon a szervezetében, higgye el, lépést fog tudni tartani a baba megnövekedett igényeivel! Minél gyakrabban szopik gyermeke, a szervezete annál több tejet fog termelni!

Hallhatom, ahogy a baba nyel?

Amennyiben eléggé figyel, hallhatja, ahogy a baba nyeli a tejet. Figyelje, hogy biztosan erőteljesen, ritmikusan mozog-e az állkapcsa. Nem ritka, hogy egy pár csepp anyatej kifolyik a szájából.

Milyen érzés a szoptatás?

Amennyiben a baba helyesen van mellre helyezve, leg inkább enyhe húzó érzést fog érezni a melleiben, ám előfordulhat az is, hogy a baba „harapja” a mellbimbót. Etetések előtt a mellek kemények, duzzadtak, feszülhetnek, ám a szoptatás erre is enyhülést ad.

Mi a helyzet a pelenkával?

A szülést követő negyedik napra napi 6-8 pelenkacserére kell számítani. Ebből legalább 3-4 kakis pelenka lesz, ám amíg kizárólag szoptat, teljesen normális az is, ha a gyermeknek minden étkezés után van széklete. Az első napok széklete fekete, ragacsos, ám a tejtermelés beindulása után laza és aranysárga színű.

Milyen az egészséges baba?

Az a gyermek, aki elégedett az etetések után, figyelmes és aktív az ébrenlét idején, minden valószínűség szerint elég tejet kap. Erre utal a bőr egészséges árnyalata is.

Bízzon a megérzéseiben!

Ön az, aki a legjobban ismeri a gyermeket. Ha úgy érzi, valami nincs rendjén, keresse fel a gyermekorvost, különösen abban az esetben, ha a baba:

  • súlya nem gyarapodik,
  • nem „termel” napi 6-8 nedves pelenkát és nincs rendszeres széklete sem,
  • etetések után nyűgös,
  • folyamatosan álmosnak tűnik,
  • nem érdeklődik a szopás iránt,
  • rendszeresen visszaböfögi a tejet, vagy túl nagy mennyiséget bukik.

Ne feledje, minden gyermek más. Talán Önt is meglepi majd gyermeke az ő sajátos étkezési szokásaival, ám mindaddig, amíg egyenletesen fejlődik, biztos lehet benne, hogy elég táplálékhoz jut.

Tovább A hatékony szoptatás feltételei

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.